Navn opptar svært mange. Det ser vi hver gang KK skriver om navnetrender. Vi har tatt for oss et svært vanlig navn som er i ferd med å forsvinne, vi har skrevet om de de svenske navnene som vi lar oss påvirke av, og om navn inspirert av verdensrommet.
For ikke å snakke om de minst brukte navnene i Norge, så her er det mye inspirasjon å hente fra den som er på utkikk etter et skikkelig sjeldent navn. Og visste du for eksempel at navn med denne spesielle konsonanten spås å bli populære?
Mange gjengangere
Statistisk sentralbyrå legger hvert år ut tall over de mest brukte navnene, og det er interessant lesning for alle som lurer på hva de skal kalle barnet sitt.
De siste årene har både Nora, Emma og Sophie ligget høyt på statistikkene, og på guttesiden har vi sett både Noah, Oliver og Lukas. Også i 2022 hevdet mange av de samme navnene seg i toppen, sammen med Ella, Frida og Leah på jentesiden, og Aksel Theodor Jakob og Filip på guttesiden.

Dette er de to mest populære navnene i 2022!
Men hvilke navnetrender kan man trekke ut? Utne mener vi fremover kan komme til å se mer av nordiske navn. Ikke bare de mest kjente som allerede er flittig i bruk, slik som Olav, Sigurd, Sverre, Håkon, Ingrid, Astrid, Solveig og Sigrid.
– Vi kan komme til å se et oppsving av mer ukjente nordiske navn som før har vært mindre brukt, slik som Frida, Tiril, Iben, Vilde, Tuva og Saga, på jentesiden, og for gutter Gustav, Odin, Iver, Vetle, Sondre og Amund, spår Utne.

Dette vanlige navnet kan forsvinne!
Helt ute?
Et navn som ikke er å finne på topplistene er Bjørn. De fleste av oss har en onkel eller fetter med det staute navnet hentet fra de dype skoger. Og det bringer oss til et rykte som har versert i flere år. Undertegnede har flere ganger blitt fortalt at det ikke skal være lov å gi barna navn etter ville dyr, slik som Bjørn, Ulv, Gaupe og Jerv. Eller Elg.
Vi spurte navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen om det er hold i ryktet:
– Nei, det stemmer ikke at man ikke har lov til å hete Bjørn. Det er en myte. Men noen av dyrenavnene kan komme i konflikt med etternavn, slik som Hjort. Men verken Bjørn eller Ulv er det ikke noe i veien for å bruke.
Han forteller at slike navn ble slått ned på av prester på 1700-tallet, og ble regnet som hedenske. I boken sin «Hva er et navn?» (fra 2011) beskriver Utne hvordan prestene kunne nekte å døpe barn med navn fra dyr og hedenske guder, også i ulike sammensetninger, slik som Guttorm, Steenulv, Colbiørn og Torvild.

Utne tror myten kan ha oppstått som følge av disse historiene om prestenes bekjempelsen av dyrenavn, og også ut fra at enkelte i nyere tid kan ha fått avslag på å kalle barna dyrenavn, slik som Ravn og Hjort.
– Men i disse tilfellene har avslaget kommet fordi fornavnet sto i konflikt med etternavn. At man ikke skulle ha et fornavn som også kan være et etternavn. I dag er det ikke noe i veien for å hete Ravn, men Hjort vil nok bli stoppet fordi det bare er etternavn, legger han til.
–Tror du dyrenavn vil få et oppsving i årene som kommer?
– Ja, det tror jeg. Dyrenavn sammen med ord fra naturen kan godt komme til å gå oppover, slik som Falk, Erle, Erla, Ylva (av ulv), Leo (løve) og Rein.
Av andre navn fra naturen som kan komme, trekker han frem: Dyre, Ulva, Ylve, Elg, Tiger, Løve, Jerv, Ulv, Ulvar, Svale, Svala, Svane, Hauk, Ørn, Due og Fauna.
– Og Ebbe og Evert, som begge betyr villsvin, sier Utne til KK.
