- Nei, du blir ikke forkjølet av å gå uten lue

Selv om det er kuldegrader!

GODT OG KALDT UTE: Selv om man ikke blir direkte syk av å gå uten lue, er det veldig lurt å ha den på allikevel, forteller legene vi har snakket med. Foto: Shutterstock
GODT OG KALDT UTE: Selv om man ikke blir direkte syk av å gå uten lue, er det veldig lurt å ha den på allikevel, forteller legene vi har snakket med. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ta på deg en lue, slik at du ikke blir syk!»

Vi er nok flere som har fått høre denne formaningen i barndommen og du har kanskje til og med sagt den selv?

Men er det egentlig sant at man blir syk av å gå uten lue når det er kaldt ute?

– Nei, svarer barnelege Jenny Ringnes hos Lommelegen.no.

Gammel myte

– Det er en myte at barn kan bli syke av å gå uten lue når det er kaldt ute.

- Det er direkte kontakt med en bakterie eller virus som gjør deg syk, ikke kaldt vær, sier hun.

Ringnes forteller at myten sannsynligvis stammer fra gamledager, da man ikke hadde medisiner til å behandle feber og andre komplikasjoner. Den gangen rådet man barna sine både det ene og det andre, for å holde dem friske.

Har du brukt opp kvota ved barns sykdom? Les hvilke muligheter du har.

BARNELEGE JENNY RINGNES: - Det er en myte! Foto: Lommelegen.no
BARNELEGE JENNY RINGNES: - Det er en myte! Foto: Lommelegen.no Vis mer

Likevel viktig

Hun forklarer videre at den viktigste grunnen til å bruke lue, er for å forhindre nedkjøling av kroppen. 

- Kroppen taper varme når vi går ut i kaldt vær, så det er ikke bare viktig med lue, men også varmt fottøy, god vinterjakke og votter.

– Barn taper mer varme fra hodet enn voksne fordi hodet relativt sett er større i forhold til resten av kroppen sammenlignet med voksne, så slikt sett er kanskje lua litt viktigere hos barn, sier hun.

Studier viser også at man heller ikke får ørebetennelse av å gå uten lue. Ørebetennelse utvikles etter at bakterier fra halsen stiger opp via øretrompeten. Derimot kan smertene bli verre om man går uten lue når man først har fått ørebetennelsen.

Nedkjøling kan være dødelig

Ringnes understreker at det er stor forskjell på å være kald og det å oppleve «nedkjøling».

– «Nedkjøling» eller «hypotermi» er når kroppens kjernetemperatur er under 35 C, noe som i verste tilfelle kan være dødelig.

– Selv om nedkjøling til noe grad svekker immunsystemet og kan gjøre det lettere for virus å angripe kroppen, er det den lave kroppstemperaturen, ikke det svekkede immunsystemet, som er bekymringsfullt i disse tilfellene. Det er aldri bevist at det å ha på for lite klær, ha vått hår eller å fryse har noen sammenheng med å bli forkjølet, sier hun.

LES OGSÅ: - Pass på barna i kulden!

Mange blir syke når det er kaldt

Men om ikke forkjølelse har sammenheng med at man er kald, hvorfor blir så mange syke i vinterhalvåret? Ifølge Folkehelseinstituttet er kulden bare en indirekte årsak.

– Det har med flere faktorer å gjøre. Når det er kaldt ute er vi gjerne tettere sammen inne. Vi ser for eksempel at det er mye forkjølelse på høsten når skolen og barnehagen starter på igjen.

- Da er det ikke nødvendigvis så kaldt, men når barna møtes smitter de hverandre og det skaper mange syke, forklarer Siri Helene Hauge som er overlege ved Folkehelseinstituttets smitteverndivisjon.

Kulde gir grobunn for virus

Hun legger til at enkelte virus også trives bedre i kulden. Et eksempel er influensaviruset, som sprer seg lettere i kald og tørr luft.

Hvorfor det gjør det er ukjent, men det antas at både de genetiske egenskapene til mikrobene og måten kroppen vår reagerer på spiller en rolle. Når slimhinnene våre blir sårere og tørre av kulden, blir de også mer mottakelige for virus.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på forkjølelse og influensa?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer