Bonusmor:

- Nei, vi ønsket oss ikke et barn for å «få en felles»

Cecilie Knoph ble sjokkert over tilbakemeldingene hun fikk, da hun avslørte at hun var gravid.

BONUSMOR: Da Cecilie Knoph avslørte at hun er gravid, ble hun sjokkert over hva folk skrev til henne. Foto: Privat
BONUSMOR: Da Cecilie Knoph avslørte at hun er gravid, ble hun sjokkert over hva folk skrev til henne. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vi ønsket oss ikke et barn for å «få en felles» eller for å «lime noe» som helst i vår familie. Vi ønsket oss enda et barn. Det er ikke vår første «sammen». Vi oppdrar to barn sammen fra før av. Genetisk eller ei!» skriver Cecilie Knoph i et innlegg på Instagram.

For en liten stund siden postet Cecilie gladnyheten om at hun og ektemannen venter barn. De to har vært et par i tre år, og begge hadde et barn fra før fra tidligere forhold. Ingen av dem hadde sett for seg at de skulle få sårende kommentarer på grunn av det.

- Jeg har vært aktiv på sosiale medier lenge, så jeg burde ikke bli så overrasket. Men jeg fikk sjokk, sier Cecilie.

Istedenfor å få gratulasjoner, fikk Cecilie overraskende mange spørsmål som: «Er det deres første sammen?» «Åh, limet i familien!» «Er guttene også felles?»

- Det er jo litt trist. Det første som slo meg, var: Er det sånn vi gratulerer? Hvorfor er det så viktig å ha de biologiske genene for å være «våres» eller «felles»? Om folk spør hvor mange barn jeg har, svarer jeg alltid to. Min bonussønn er også min sønn, biologisk eller ei.

GRAVID: Cecilie og ektemannen blir trebarnsforeldre i april 2023. Foto: Privat
GRAVID: Cecilie og ektemannen blir trebarnsforeldre i april 2023. Foto: Privat Vis mer

- Hva har du svart på disse kommentarene?

- Jeg har ikke svart alle. Av de jeg har svart, har jeg takket, men poengtert at vi har to unger fra før.

Må tenke seg om

Cecilie tror ikke at personene som kom med disse kommentarene, hadde noen vonde intensjoner. Likevel postet hun et innlegg om det, i et håp om at folk tenker seg litt mer om før de kommer med slike spørsmål eller kommentarer.

- Det er trist om våre unger får høre at babyen vi venter er limet i familien. Babyen i magen er eller har på ingen måte en oppgave om å være «limet» i noe som helst. Det var ikke det vi trengte – vi ville bare tilføye enda et nytt søsken til familien.

- Jeg synes at folk skal ta et steg tilbake og tenkte litt over hva de sier – spesielt det som omhandler graviditet og barn, som betyr alt for de fleste. Da bør man trå litt varsomt.

Cecilie synes det er rart å få så mange kommentarer på det, i en tid hvor det er like vanlig med «mine, dine, våre», som foreldre som fortsatt er gift.

- I dag blir jo folk nesten overrasket om et par fortsatt er gift etter mange år.

Ble takket for å belyse temaet

Cecilie forteller at hun også har fått mange fine tilbakemeldinger på innlegget hvor hun delte frustrasjonen hun brant inne med:

- Noen kommenterte at de ikke hadde tenkt over det, og takket for at jeg belyste temaet. Jeg fikk også mange tilbakemeldinger fra folk som har følt på det samme, som var glade for at jeg tok det opp.

Cecilie har også fått meldinger fra mødre som har fått et bonusbarn, som de ikke kaller sin egen, da de er redde for hva den biologiske moren tenker om det.

- Jeg forstår at det kan være utfordrende. Men som mor selv, tenker jeg at dersom det hadde kommet en ny mor inn i sønnen min sitt liv, hadde jeg håpet at han fikk like mye kjærlighet fra henne. Så jeg tenker at det bare er positivt at barnet har flere trygge voksenpersoner rundt seg.

Bestevenner

Guttene til Cecilie og ektemannen er fem og syv år, og ifølge Cecilie har det å flytte sammen gått over all forventning.

- Vi har vært så heldige – guttene våre er bestevenner! Vi visste jo ikke hvordan det ville gå – jeg har jo hørt historier hvor det ikke klaffer så bra, eller hvor det oppstår sjalusi. Vi er evig takknemlig for at de har gått så bra overens.

Å kombinere mors- og stemorrollen kan være vanskelig, men Cecilie føler at hun er like mye mor til begge guttene, og at alt deles likt.

- Vi har felles regler, felles omsorg, og samme kjærlighet for begge barna. Jeg tenker det er de voksnes ansvar å ikke gjøre forskjell, selv om de har ulike biologiske foreldre.

FELELS BARN: Cecilie og ektemannen anser begge guttene som sine egne barn ,selv om de har ulike biologiske foreldre. Foto: Privat
FELELS BARN: Cecilie og ektemannen anser begge guttene som sine egne barn ,selv om de har ulike biologiske foreldre. Foto: Privat Vis mer

Må tenke på barnas beste

Det kan oppstå utfordringer når barnet har to forskjellige hjem. Spesielt høytider, som jul og nyttår, kan være vanskelig.

- Vi skulle selvsagt ønske vi hadde barna hele tiden, og det tror jeg mange kjenner på spesielt i høytider og ferier. Men man må tenke på barnas beste, fremfor hva man selv ønsker.

Det nye familiemedlemmet kommer i april 2023, og hele familien gleder seg stort. Guttene ser frem til å få en lillesøster – det verste for dem nå er all ventingen, sier Cecilie.

- Det blir hyggelig for meg å få en til jente inn i familien – da får vi kanskje et lite avbrekk fra guttehumoren rundt bordet, sier hun med en latter.

KK gjør oppmerksom på at dette intervjuet ble gjort før Cecilie mistet babyen i magen, i femte måned.

BARNA FØRST: Cecilie mener at flere bør tenke over hva som er barnas beste. Foto: Privat
BARNA FØRST: Cecilie mener at flere bør tenke over hva som er barnas beste. Foto: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer