Orgasmisk fødsel

Nina (35) hadde en orgasmisk fødsel

En orgasme i fødselens tidlige faser kan ifølge eksperter fungere som en naturlig smertelindring og redusere behovet for smertestillende medisiner.

SEX OG INTIMITET UNDER FØDSELEN: For Nina Jacobsen har det å føde alltid vært en seksuell hendelse. - Å separere fødsel fra sex, er et tegn på hvor langt vi har kommet fra menneskets sanne natur, sier hun. FOTO: Eva Rose
SEX OG INTIMITET UNDER FØDSELEN: For Nina Jacobsen har det å føde alltid vært en seksuell hendelse. - Å separere fødsel fra sex, er et tegn på hvor langt vi har kommet fra menneskets sanne natur, sier hun. FOTO: Eva Rose Vis mer
Publisert

Kan en fødsel være en sensuell og deilig opplevelse? Ja, mener Nina Jakobsen (35) som i disse dager er høygravid med sitt andre barn.

Nina er finsk, men har tidligere vært bosatt i Norge. Da hun for to år siden ventet sitt første barn ønsket hun seg en hjemmefødsel, noe som skulle vise seg å bli vanskelig på grunn av mangel på hjemmejordmødre.

Hun bestemte seg derfor for å ha en uassistert fødsel, kun med partner og en fødselsfotograf tilstede.

Før fødselen forberedte hun seg grundig. Hun leste mye, så dokumentarer og fødselsfilmer, og lyttet til andre kvinner som hadde født flere barn alene uten medisinsk hjelp.

Hun gjorde seg også kjent med hva det vil si å ha en «orgasmisk fødsel». Et begrep mange krediterer den amerikanske doulaen og fødselstreneren Debra Pascali-Bonaros, som har laget dokumentarfilm og skrevet bok om emnet.

Orgasme som naturlig smertelindring

Ifølge Healthline.com handler orgasmisk fødsel om at noen kvinner kan oppleve en, eller flere, orgasmer under fødselen. Orgasmen kan oppstå spontant eller som et resultat av onani eller samleie.

Teorien er at det å få en orgasme i fødselens tidlige faser, kan fungere som en naturlig smertelindring og redusere behovet for smertestillende medisiner.

Mye på grunn av hormonet oksytocin (også kjent som velvære- eller kjærlighetshormonet) som skilles ut i forbindelse med seksuell aktivitet, orgasme, fødsel og amming. Hormonet gir ifølge forskning en smertestillende effekt og øker smertetoleransen.

– Mitt mål var å gi min førstefødte en flott velkomst. Jeg var klar over det grunnleggende, som hvordan nervene våre fungerer, hvilke hormoner som utløses og alt det som har betydning i fødselsprosessen, sier Nina.

– Jeg har alltid ment at det å føde er en seksuell hendelse, da det å kunne gå gjennom denne prosessen på en naturlig måte krever den samme settingen som å ha sex og fantastiske orgasmer.

Hadde sex i fødselens tidlige fase

Ninas fødsel startet hjemme, hvor det ble lagt til rette for en naturlig fødsel i fødselsbasseng. Atmosfæren var behagelig med beroligende musikk og intimt samvær med hennes daværende partner, barnets far.

– Begge var der da barnet ble unnfanget, begge burde derfor være en del av reisen mot å ønske babyen velkommen. Men om det er mangel på tillit eller andre problemer med partneren, anbefaler jeg å revurdere å ta ham med, sier hun.

I fødselens tidlige fase har de sex, noe Nina mener har en positiv påvirkning på det videre forløpet.

En orgasme får livmoren til å trekke seg sammen, på samme måte som når man får rier. Mens sæd er kjent for å myke opp livmorhalsen, noe som bidrar til at livmormunnen utvider seg. Det er altså en vinn-vinn situasjon, forklarer hun.

– Dessverre får ikke denne sensitive prosessen nok oppmerksomhet på det medisinske feltet. Ikke mange leger eller jordmødre har vært vitne til en naturlig fødsel. Med det mener jeg ikke en vaginal fødsel uten medisiner, men en fødsel som er helt styrt av moren. En uforstyrret og uavbrutt fødsel med fokus på kvinnen og familien, hvor kvinnen er alene om å bringe babyen sin til denne verden.

Valgte å føde på sykehus

Etter timer med lite fremgang, beslutter Nina seg allikevel for å oppsøke sykehuset. Men selv om settingen rundt fødselen ikke ble helt slik hun hadde sett for seg på forhånd, følger hun prinsippene for orgasmisk fødsel, blant annet ved å stimulere klitoris idet barnet blir født.

For mange vil det nok oppleves som blottleggende å skulle stimulere klitoris i påsyn av fødselshjelpere på sykehuset, men Nina synes ikke dette er noe forskjellig fra alt det andre som foregår på en fødestue.

– For meg handler dette ikke om onani, men om å gjøre det kroppen ber deg om og kroppen ba meg om å legge press på klitoris. Noe som er fornuftig da det er mer enn 8000 nerveender i spissen av klitoris alene, det er dobbelt så mange som i en penis.

– Samtidig var jeg ganske oppslukt av det som skjedde i kroppen og med babyen min, slik at jeg ignorere alt som omringet meg. Når du tenker er du i hodet ditt, og dette er prosessens fiende. Nøkkelen er å gi slipp, lytte og svare på kroppen din og babyens behov. Du må stole på kroppen og dens evne til å føde. Dette inkluderer å ignorere og dempe alle andre rundt deg.

ENDTE TIL SLUTT PÅ SYKEHUSET: Selv om settingen rundt fødselen ikke ble helt slik hun hadde sett for seg på forhånd, valgte Nina allikevel å stimulere seg selv idet barnet ble født. FOTO: Eva Rose
ENDTE TIL SLUTT PÅ SYKEHUSET: Selv om settingen rundt fødselen ikke ble helt slik hun hadde sett for seg på forhånd, valgte Nina allikevel å stimulere seg selv idet barnet ble født. FOTO: Eva Rose Vis mer

Et ganske bredt begrep

Janne Iversen er ansatt som programkoordinator på jordmorutdanningen ved Universitet i Sørøst-Norge, i tillegg til at hun er klinisk jordmor og sexolog. Hun forklarer at begrepet orgasmisk fødsel defineres ganske bredt.

– Det handler om å føde med kjærlighet og styrke, samt erkjenne og sette pris på de fysiologiske og følelsesmessige høydepunktene en fødsel kan inneha. Når en kvinne kan se tilbake på øyeblikkene i fødselen med glede, og opplever at hennes fødsel inneholdt større eller mindre elementer av nytelse, kan det defineres som en orgasmisk fødsel, sier hun.

De lystfylte og/eller seksuelle øyeblikkene kan ifølge Iversen variere fra kortvarige øyeblikk i begynnelsen av en fødsel, til opplevelsen av nytelse idet barnets hode trykker mot indre del av klitoris i fødselens siste fase.

For noen vil beskrivelsen romme nytelse, mens andre kan beskrive øyeblikk i fødselen som direkte orgasmiske. Men de færreste opplever hele fødselen som en lystfylt hendelse eller som en nytelse.

– I vår kultur forbindes fødsel først og fremst med smerte, allikevel vil en fødsel ofte inneha elementer av nytelse. Noen opplever få, andre svært mange. Nytelsen kvinner kan oppleve i fødsel snakkes det svært lite om, så lite at det for en del kvinner som har opplevd det ofte medfører en følelse av skam.

SKAMFULLT: Det snakkes lite om nytelse under en fødsel, men ifølge jordmor og sexolog Janne Iversen er det ikke så uvanlig som man kanskje skulle tro. FOTO: Privat
SKAMFULLT: Det snakkes lite om nytelse under en fødsel, men ifølge jordmor og sexolog Janne Iversen er det ikke så uvanlig som man kanskje skulle tro. FOTO: Privat Vis mer

Uvanlig ved fødsler på sykehus

Å benytte seg av ulike former for stimulering under fødselen, skjer som oftest ved hjemmefødsler. Noe som ifølge Iversen har en sammenheng med at kvinnene oppholder seg i sine egne trygge hjem og at de ofte kjenner jordmor godt fra før.

– Som sykehusjordmor har jeg ikke opplevd mange kvinner som har planlagt at de skal benytte teknikker som klitorisstimulering under fødsel. Sykehusmiljøene i Norge er i utgangspunktet dårlig utformet for intime settinger i fødsel.

– Jeg sammenlikner ofte fødsler på sykehus med hvorvidt man skulle få lyst til å ha sex i avgangshallen på Gardermoen. De fleste ønsker ikke det, men hvis du er av de som tenner på ideen – flott for deg! Da håper jeg inderlig du skriver et fødebrev til jordmødrene, der du ber om privatliv på fødestuen fordi du ønsker å benytte seg av klitorisstimulering under fødselen!

Hun har imidlertid opplevd at noen kvinner ved en tilfeldighet har endt med å stimulere klitoris i fødsel.

– Dette har oftest vært kvinner jeg har kjent fra tidligere, kvinner jeg har fulgt opp over lengre tid gjennom mitt arbeid som jordmor. Skal fødsel oppleves som en seksuell prosess, kreves det at man evner å slippe sin indre gudinne fri. At fødekvinnen lar kroppen arbeide, uten fokus på egen selvbevissthet eller de sperrer vi daglig setter for vår fremferd.

Stimulering av klitoris bidrar som nevnt til utskillelse av oksytocin, som ifølge Iversen også er hormonet som skaper rier. Utskillelse av oksytocin vil derfor ha en positiv effekt på fremgang i fødsel.

– Oksytocin frigjøres under gode og trygge omstendigheter, for eksempel hudkontakt med noen man elsker, seksuell opphisselse, kyssing, bryststimulering og amming, men det høyeste nivåer av oksytocin har vi under orgasme og i fødsel.

– Samtidig er det verdt å vite at oksytocin et sjenert hormon. Vi produserer det best i omgivelser der vi føler oss trygge og godt ivaretatt. Skapt lys, ukjente lyder, utrygghet eller ukjent mennesker kan bidra til produksjon av adrenalin, som jager bort oksytocinet.

Et godt kjerringråd

Iversen bekrefter at sæd inneholder et hormon (prostaglandiner) som bidrar til modning av livmorhalsen, samt at orgasme gir sammentrekninger av livmoren. Forskning har derimot vist at sex ikke fungerer for å starte fødsel.

– En fullstendig modning av en livmorhals krever mye større mengder prostaglandiner enn en enkelt sædavgang gir og en orgasme vil ikke starte en fødsel på andre tidspunkt i et svangerskap. Men når det er sagt, er sex det beste kjerringrådet vi har. Vi kjenner fortsatt ikke til alle faktorer rundt en fødselsstart. Dersom livmorhalsen er moden og klar for fødsel, så er det absolutt en mulighet for at både orgasme og sæd setter i gang fødsel. Erfaringsmessig har jeg møtt mange kvinner som opplever at sex startet fødselen.

– Og ærlig talt; hvis du har lyst, så er det aldri negativt med en god orgasme!

- Sex er en vesentlig del av fødselen

Gode forberedelser og det å skaffe seg nok informasjon, er ifølge Nina Jakobsen alfa og omega for en god fødsel. Hun er opptatt av at kvinner skal være godt forberedte, slik at de ikke blir passive i sin egen fødsel.

– Hvis du er passiv vil det medisinske personalet ta avgjørelsene for deg, noe som ikke nødvendigvis tjener dine ønsker og verdier, og som kan føre til et uønsket utfall bade fysisk og psykisk. Jeg vil anbefale alle kvinner om å lære seg hvilke hormoner som er viktige under fødselen, hva som får dem til å føle seg trygge, støttet og elsket, ta sine egne valg, dele erfaringer med andre kvinner, snakke åpent og stoppe skammen over egne behov.

– Hvis du ønsker å føde i skogen, hjemme eller i bassenget, så gjør det. Hvis du vil ta med deg vibratoren til sykehuset og bruke den, gjør det. Hvis du vil være intim med partneren under fødselens tidlige stadie, gjør det. Ingen kan nekte deg dette. Ikke la andres frykt eller ordrer gå inn på deg!

– Enkelte ser på det å ha seksuelle følelser under en fødsel som uakseptabelt. Hva er din kommentar til det?

– At det er bare tull! Du må ha sex for å bli gravid og det er en avgjørende og vesentlig del av fødselen. Å separere fødsel fra sex, er et tegn på hvor langt vi har kommet fra menneskets sanne natur. Vi er seksuelle vesener fra fødselen til vi dør, å benekte dette er å nekte på hvem vi er.

– Hvordan ville verden se ut hvis kvinner gledet seg til å oppleve fødselen? Hvis babyene våre ble født i en setting fylt av kjærlighet, tillit og intimitet? Dette er måten å forandre verden på, spør du meg. Måten samfunnet behandler graviditet og fødsel på, forteller alt om verdiene. Det virker som om vi skal være lykkelige dersom mor og barn er i live etter fødselen. Dette fremmes som den vellykkede fødselen i dagens verden. Det er opp til oss å vise hvem vi er og hva vi er i stand til, kvinner trenger ikke å bli reddet fra seg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer