Nødprevensjon

Publisert
Sist oppdatert

Nødprevensjon er en betegnelse på metoder som kan benyttes når sæd har kommet inn i skjeden når befruktning er mulig, og man ikke ønsker å bli gravid. Mest kjent er metoden som på folkemunne kalles angrepillen.

Nødprevensjon kan være aktuelt når kondomer sprekker, mislykket avbrutt samleie, feil innsatt pessar, voldtekt eller samleie uten beskyttelse. Man bør unngå å bruke nødprevensjon som prevensjon over tid, da det allikevel gir risiko for graviditet, og du utsetter deg for relativt store doser med hormoner som gir bivirkninger.

Det finnes to metoder som benyttes i dag; hormontabletter eller spiralinnsettelse.

Hormontabletter

Denne metoden kalles også "angrepillen" eller "dagen derpå pillen". En stor dose av østrogen inntas to ganger med 12 timers mellomrom. Første dose må tas 72 timer eter det aktuelle samleiet. Det som skjer i kroppen er:

  • Nær forestående eggløsning forskyves
  • Transport av befruktet egg via egglederen vanskeliggjøres
  • Miljøet i livmorslimhinnen endres, slik at et eventuelt befruktet egg ikke klarer å feste seg

BivirkningerHalvparten som bruker denne form for nødprevensjon vil bli kvalme og kaste opp. Hodepine eller ømme bryst er også vanlig. Tablettene kan endre tidspunkt for neste menstruasjon med to til tre dager i begge retninger. Ingen av disse bivirkningene er farlige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer