Nødprevensjon

Publisert
Sist oppdatert

Nødprevensjon er en betegnelse på metoder som kan benyttes når sæd har kommet inn i skjeden når befruktning er mulig, og man ikke ønsker å bli gravid. Mest kjent er metoden som på folkemunne kalles angrepillen.

Nødprevensjon kan være aktuelt når kondomer sprekker, mislykket avbrutt samleie, feil innsatt pessar, voldtekt eller samleie uten beskyttelse. Man bør unngå å bruke nødprevensjon som prevensjon over tid, da det allikevel gir risiko for graviditet, og du utsetter deg for relativt store doser med hormoner som gir bivirkninger.

Det finnes to metoder som benyttes i dag; hormontabletter eller spiralinnsettelse.

Hormontabletter

Denne metoden kalles også "angrepillen" eller "dagen derpå pillen". En stor dose av østrogen inntas to ganger med 12 timers mellomrom. Første dose må tas 72 timer eter det aktuelle samleiet. Det som skjer i kroppen er:

  • Nær forestående eggløsning forskyves
  • Transport av befruktet egg via egglederen vanskeliggjøres
  • Miljøet i livmorslimhinnen endres, slik at et eventuelt befruktet egg ikke klarer å feste seg


Bivirkninger
Halvparten som bruker denne form for nødprevensjon vil bli kvalme og kaste opp. Hodepine eller ømme bryst er også vanlig. Tablettene kan endre tidspunkt for neste menstruasjon med to til tre dager i begge retninger. Ingen av disse bivirkningene er farlige.

Sikkerhet
Uteblir blødningene må du ta en graviditetstest. Nødprevensjon er ikke 100% sikkert – du kan være gravid allikevel etter å ha brukt dette.  

Hvor får jeg tak i slike hormontabletter?
Du får kjøpt nødprevensjon uten resept på apotek. Det koster ca. 120 kroner for en kur. Gynekologisk undersøkelse er ikke nødvendig.
Noen typer P-piller kan også brukes som nødprevensjon. Ring lege eller jordmor for å få vite om du kan bruke din P-pille som nødprevensjon og få vite riktig dosering. Man kan ikke benytte denne metoden om man skal amme. Man må da unngå å amme i et gitt tidsrom. Rådfør deg med jordmor, helsesøster eller lege om dette.

På oppdrag fra Helsedirektoratet har forskere ved Kunnskapssenteret gjort en systematisk oppsummering som belyser effekter av lettere tilgang til hormonell prevensjon, inkludert nødprevensjon (angrepille). Lett tilgang til angrepille påvirker ikke antall uønskede svangerskap. Det fører heller ikke til mer ubeskyttet sex, konkluderer en rapport fra Kunnskapssenteret. 

Innsetting av spiral

Inntil fem dager etter det aktuelle samleiet kan innsetting av spiral brukes som nødprevensjon. Spiralen endrer miljøet i livmorslimhinnen og forhindrer et evt. befruktet egg å feste seg.
Denne metoden har som regel god effekt.

 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus     oppdat. mai 2008
Kilder:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer