- Noen barn blir skuffet første skoledag

Tusenvis av spente fem- og seksåringer skal snart begynne på skolen. Hva kan vi foreldre gjøre for at oppstarten skal gå så glatt som mulig?

SPENNENDE DAG: Første skoledag er en milepæl både for foreldre og barn. Foto: Colourbox
SPENNENDE DAG: Første skoledag er en milepæl både for foreldre og barn. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kathrine Wegge er pedagog og forfatter av Skolestartboka, som ble utgitt på Cappelen Damm i 2010.

Hun sier det er viktig at foreldre møter barna sine med realistiske forventninger til skolestart.

– Det er ikke bare det faglige som venter barnet, men også det sosiale. De skal i langt større grad enn de har vært vant til, være selvstendige. Bare det å komme på skolen til det ringer inn, kle av seg, stille opp, ta tur, vente på ordet er krevende for barn på seks år, forteller hun.

Krevende også for foreldre

Wegge legger til at de som jobber i skolen også opplever at en del foreldre synes oppstarten kan være krevende.

Mange sliter med å «slippe» poden og trenger tid på å innse at barnet skal ha en overgang på egenhånd.

– Som voksen må du huske på at dersom barnet kjenner på at du er engstelig, så smitter det over til barnet. Vis dem at dette er helt naturlig, det går bra. På skolen er det godt å være, sier hun.

LES OGSÅ: Velg riktig skolesekk

TIDLIG INNSATS: - Stor betydning at de voksne følger opp, sier Kathrine Wegge. Foto: Inger Marie Grini/Cappelendamm
TIDLIG INNSATS: - Stor betydning at de voksne følger opp, sier Kathrine Wegge. Foto: Inger Marie Grini/Cappelendamm Vis mer

Varierende kunnskapsnivå

Store sprik i hva skolestarterne kan fra før, er utfordrende for læreren når det gjelder å gi barna helt nøye tilpasset respons den første tiden.

For noen barn kan dette føre til skuffelse i starten, men Wegge sier det som regel tar seg kjapt opp etter den første innskolingsperioden.

– De aller fleste er kjent med noen bokstaver og tall, men det er også barn som møter skolen uten slike forkunnskaper. Dette henger naturligvis sammen med hva slags stimuli barnet vokser opp med og hvordan det er blitt møtt underveis av foreldre og andre voksne.

– Tidlig innsats for å løfte de som strever er helt grunnleggende for at barnet ikke skal falle utenfor i løpet av skolegangen sin. Derfor er det av stor betydning at de voksne følger opp den enkelte, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig at barna kan mange ord

For høye forventninger

Lærer Elin Amlien Lorentzen ved Thune skole på Eina, sier det er bra at foreldrene forsøker å forberede barnet på det som skal skje, men advarer dem mot å «hause opp» forventningene for mye.

– Det er ikke alltid foreldrene vet hvordan det vil være første skoledag. Det er jo ikke helt likt som det var da de startet i første klasse selv.

– Mange barn tror at de skal lære alt med en gang og slik er det ikke. Med for høye forventninger kan barnet da lett bli skuffet, sier hun

MÅ IKKE HAUSES OPP: - Med for høye forventninger kan barnet lett bli skuffet, sier Elin Amlien Lorentzen. Foto: Privat
MÅ IKKE HAUSES OPP: - Med for høye forventninger kan barnet lett bli skuffet, sier Elin Amlien Lorentzen. Foto: Privat Vis mer

Øve på praktiske ting

Helt konkret sier Lorentzen at man kan øve på praktiske ting som å knyte sko, gå på do alene og kle på seg selv.

– Det bruker vi mye tid på i starten, forteller hun. – Men mange av barnehagene driver skoleforberedende aktiviteter, som gjør at barna er veldig klare. De barna som har gått i barnehagen er ofte vant til å vente på tur og ta hensyn til hverandre, legger hun til.

LES OGSÅ: Læreres råd til skolestart

Lov å grue seg

Dersom barna gruer seg for skolestarten, sier Lorentzen at foreldrene ikke bør være redde for å ta det opp med læreren.

– De voksne på skolen er der for å hjelpe barna og ta vare på de behovene de har. På samme måte som i en barnehage.

– Men det er lov å grue seg og foreldre kan godt være med de første dagene om barnet har behov for det. Foreldrene kan for eksempel være på gangen eller i et tilstøtende rom, og bli hentet dersom barnet skulle trenge dem. Ingen skal føle at de blir forlatt av foreldrene sine den første dagen, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer