Regnbuebabyer:

- Noen er redde for å ikke bli like glad i dem

For mange sørgende foreldre har regnbuen fått en helt spesiell betydning.

REGNBUEBABY: I USA er det ikke uvanlig at foreldre hedrer sine regnbuebarn med egne fester. FOTO: NTB Scanpix
REGNBUEBABY: I USA er det ikke uvanlig at foreldre hedrer sine regnbuebarn med egne fester. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ordene regnbuebarn eller regnbuebaby har i Norge lenge blitt brukt om barn til to foreldre av samme kjønn, men nå har begrepene fått en ny mening for mange foreldre.

I USA og England bruker man nemlig betegnelsen regnbuebaby på et barn født av et par som nylig har mistet et barn på grunn av spontanabort, dødfødsel eller krybbedød.

Nick Carter, kjent fra musikkgruppa «Backstreet Boys», er en av mange kjendiser som har brukt dette begrepet i sosiale medier. Carter og ektefellen Lauren Kitt har vært åpne om sine vansker med å få barn og at de i fjor opplevde en spontanabort.

I begynnelsen av oktober, 17 måneder etter spontanaborten, kunne de ifølge Today.com altså ønske sin regnbuebaby velkommen til verden.

Et symbol på håp og trøst

Trine Giving Kalstad, fagsjef hos Landsforeningen uventet barnedød (LUB), kjenner godt til begrepet og at det også benyttes her i Norge. Hun forklarer at regnbuen i denne sammenhengen blir brukt som et symbol både for håp, trøst og oppmuntring.

– Jeg har sett en babybody med teksten «After every storm there is a rainbow of hope. Here I am». Det synes jeg er en fin beskrivelse av hva en regnbuebaby kan være, sier hun.

TRØST OG HÅP: Det er ifølge Trine Giving Kalstad i LUB veldig vanlig å ønske seg et barn igjen etter at man har mistet. FOTO: Privat
TRØST OG HÅP: Det er ifølge Trine Giving Kalstad i LUB veldig vanlig å ønske seg et barn igjen etter at man har mistet. FOTO: Privat Vis mer

Kalstad forteller at det er svært vanlig å raskt ønske seg et barn igjen etter at man har mistet, men at det for mange kvinner vil være en krevende graviditet.

– Samtidig som det er trøst og håp i at man kan bli gravid og få et barn til, er mange redde for å miste på nytt. Det blir derfor som en følelsesmessig berg- og dalbane, hvor man kan slites mellom skyldfølelse, frykt og glede.

– Å miste et barn innebærer å måtte omdefinere drømmer, fremtiden og håp og er noe av det tøffeste man kan stå i. Mange opplever å miste en del av seg selv når et barn dør, sier hun.

Fin illustrasjon av en sammensatt opplevelse

Ingvill Øvsthus er psykologspesialist og driver firmaet Partum Psykolog hvor hun hjelper kvinner og par som opplever utfordringer knyttet til svangerskap, fødsel og spedbarnstid.

Hun synes regnbuen er et fint symbol i denne sammenhengen.

– For meg gir det assosiasjoner til det at regnbuer oppstår når det er sol og regn samtidig. Det å bære frem en ny baby etter å ha mistet et barn kan være både godt og vondt, og sånn sett inneholde både sol og regn. Regnbuen inneholder jo et spekter av farger og illustrerer fint at det er en veldig sammensatt opplevelse å få et regnbuebarn, sier hun.

I USA er det heller ikke uvanlig å arrangere fester med regnbuetema til ære for det nye barnet, gjerne på slutten av graviditeten eller på barnets ettårsdag. Øvsthus er positiv til denne typen markeringer.

– Jeg tenker at så lenge man kjenner at en slik markering føles god og riktig for en selv, så høres det ut som noe fint som kan bidra til åpenhet og mulighet for å dele gleder og sorger med andre man har nær.

– Det er imidlertid store individuelle forskjeller i hvordan sorgen oppleves for den enkelte og hvordan man håndterer den. For noen gir en ny graviditet nytt håp som bidrar til en god bearbeiding av sorgen over å ha mistet et barn tidligere, sier hun.

SVÆRT VANSKELIG FOR MANGE: Men ifølge psykolog Ingvill Øvsthus er det viktig å tillate seg selv å sørge mens man bærer frem et nytt barn. FOTO: Privat
SVÆRT VANSKELIG FOR MANGE: Men ifølge psykolog Ingvill Øvsthus er det viktig å tillate seg selv å sørge mens man bærer frem et nytt barn. FOTO: Privat Vis mer

Viktig å ikke flykte fra følelsene

Ifølge psykologen er det viktig å forsøke å ikke flykte fra minner og følelser knyttet til barnet man har mistet, og at man heller bør åpne opp og tillate dette å ta plass.

– Vi får det ofte vanskeligere hvis vi stenger det som er vanskelig ute og tvinger oss selv til å fokusere på noe annet. Så i et nytt svangerskap vil det for mange være viktig å tillate seg selv å bære med seg sorgen parallelt med at man bærer frem et nytt barn.

– Det å være gravid igjen vil for de fleste være følelsesmessig krevende. Man kan kjenne at følelsene er sterke og veksler mellom for eksempel håp, glede, sorg og frykt. Tidligere minner dukker opp og man kan ha mange og sterke bekymringer knyttet til hvordan det vil gå denne gangen. Man kan også kjenne på dårlig samvittighet over å nå glede seg over en ny baby.

– Samtidig kan noen nå kjenne seg nærmere barnet man har mistet ved at man for eksempel kjenner hvor sterkt det er at det nå ligger et søsken inni den samme livmora hvor storebror eller storesøster en gang lå.

Kan også være svært tøft for far

Trine Giving Kalstad i LUB er opptatt av at man heller ikke må glemme far i denne situasjonen, da også fedre kan kjenne på frykt og redsel for å miste nok et barn.

– Far kjenner jo ikke barnet i magen og er derfor litt «på utsiden», det kan være en krevende øvelse for ham også. Disse vordende fedrene kjenner ofte på mangel av kontroll og det kan være slitsomt når frykten for at det skal gå galt er stor. Jeg tenker derfor at det er viktig å akseptere at man er mer bekymret og sette litt ord på dette. Og så er det viktig å gi seg selv lov til å «øve seg på» å glede seg til barnet man venter, sier hun.

– Noen er redde for at de ikke vil bli like glad i eller knyttet til dette barnet. Andre får dårlig samvittighet fordi de gleder seg over å ha et nytt barn på vei og de er ofte redde for at andre skal «glemme» det barnet som døde.

Etter at regnbuebabyen er født, kan noen ifølge Kalstad også oppleve å få en ny sorgreaksjon.

– Mange blir slått litt i bakken i barseltiden fordi de da skjønner så inderlig godt hva de har gått glipp av tidligere. De får en ny sorgreaksjon parallelt med takknemlighet og glede over det nye barnet. Dette er ikke nødvendigvis barseldepresjon, men en form for barselsorg, forklarer hun.

Be om å få ekstra oppfølging i graviditeten

Kalstad anbefaler par som tidligere har mistet barn om å ta kontakt med jordmor for å få litt ekstra oppfølging og støtte i den nye graviditeten. De fleste helsestasjoner og familiesentre er også tilknyttet psykologer som man kan få prate med.

Til tross for at det å miste et barn er noe av det vondeste man kan oppleve, er det nemlig ikke slik at man automatisk får ekstra oppfølging fra sykehuset.

– Ved senaborter er det dessverre ikke vanlig med ekstra oppfølging. Men ved dødfødsler, det vil si dersom barnet døde etter uke 22, skal du få tilbud om samtaler på sykehuset, en samtale med jordmor etter to uker og en samtale med lege/jordmor etter seks uker.

– Men dette er jo ikke noe som bare går over etter seks uker og mange trenger støtte og hjelp over tid. Vi får derfor veldig mange henvendelser fra sørgende som ikke vet hvor de skal henvende seg.

– Hos oss får de oppfølging over tid fra andre som har mistet barn. For mange blir dette en veldig avgjørende hjelp fordi de får mulighet til å snakke ut om det som har skjedd og de opplever fellesskap med andre i lignende situasjon. Det gir styrke til å leve med tapet og håp om at livet kan bli godt å leve igjen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer