Pappapermisjon

- Noen fedre tror de skal tilbringe pappapermen på uteservering

Ifølge trebarnsfar Ole Morten Knudsen har ikke alle fedre realistiske forventninger til pappapermisjonen. Han har derfor gitt ut bok med sine beste tips.

AKTIV PAPPAPERMISJON: Alt bør testes i permisjonen mener Ole Morten, her på bæresele-ballett. FOTO: Privat
AKTIV PAPPAPERMISJON: Alt bør testes i permisjonen mener Ole Morten, her på bæresele-ballett. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Før den første pappapermisjonen var jeg veldig usikker og tenkte mye på hvordan dette skulle gå. For hvem var det egentlig som kom på den dårlige idéen om å gi meg ansvaret for et helt barn? Mammaen var nok også ganske nervøs, smiler Ole Morten Knudsen.

Trebarnsfaren har totalt 20 måneders erfaring med å være i pappapermisjon og det hele er behørig dokumentert i bloggen Superpapsen.

Bloggen ble ifølge Ole Morten startet for å vise ektefellen som var på jobb at han taklet situasjonen bra - uten at hun ble spesielt beroliget.

Selv oppdaget han fort at pappaperm både var morsomt og at det bød på noen nye utfordringer.

For at andre fedre skal få maksimalt ut av pappapermen, og også unngå å gå i de samme fellene som ham, har han derfor forfattet «Den store pappapermboka» med 30 aktiviteter du bør gjøre i pappapermen og 10 du helst bør unngå, samt en rekke andre nyttige tips.

Viktig å ha realistiske forventninger

Noe av det viktigste i en pappapermisjon er ifølge Ole Morten nemlig å komme seg litt ut av hjemmet, hvis ikke kan man rett og slett bli litt småtussete eller ensom.

– Det er en kjensgjerning at mange synes pappapermisjonen er litt kjedelig og at de ikke helt vet hva de skal finne på. Det er også viktig at man har realistiske forventninger. Jeg kjenner pappaer som har en forestilling om at de skal tilbringe pappapermen på uteservering. Hvis det er det du tror kommer til å skje, vil du bli skuffet.

– Andre har en idé om at de skal pusse opp badet, men barn er veldig forskjellige og du vet ikke på forhånd hvordan de er skrudd sammen. Noen må trilles hele tiden for å få sove, noen sover lett i sin egen seng, noen barn syns det er fantastisk å gå tur i skogen, andre liker seg best på babysvømming. Jeg har selv gått på denne smellen, sier han.

LES OGSÅ: Har du en «high-need» baby?

Mange gode møtesteder for fedre

Ole Morten mener fedre har noe å lære av mødre når det gjelder sosialisering i permisjonen. Selv om det mange steder ikke er egne tilbud gjennom helsestasjonen, mener han det finnes flust av møtesteder også for fedre.

– Åpen barnehage er et genialt tilbud hvor barn kan sosialisere med andre barn og hvor det finnes andre voksne. Dette er ikke stedet for dype samtaler eller hvor man trenger å henge sammen hele dagen, man kan gå og være der så lenge man vil.

– I Oslo har de i enkelte bydeler egne pappagrupper. Det kan kanskje virke litt skummelt og det høres litt «tøffel» ut, men jeg ble skremt ut av kona i min første permisjon og det var faktisk veldig hyggelig. De andre pappaene var like skeptiske som meg, men jeg har fortsatt venner derfra.

– Man kan også bare henge på lekeplassen, der kommer man alltid i prat med andre. Og så synes jeg vi fedre kan bli litt flinkere til å avtale å treffe hverandre, enten venner som er i permisjon samtidig eller via grupper på Facebook.

BRA Å KOMME SEG UT: Ole Morten, som er pappa til Thelma, Ellie og Frans, har totalt 20 måneders erfaring fra å være i pappaperm. I tillegg til å bruke tiden på å bli godt kjent med barnet, mener han det er viktig å komme seg ut fra hjemmets fire vegger. FOTO: Privat
BRA Å KOMME SEG UT: Ole Morten, som er pappa til Thelma, Ellie og Frans, har totalt 20 måneders erfaring fra å være i pappaperm. I tillegg til å bruke tiden på å bli godt kjent med barnet, mener han det er viktig å komme seg ut fra hjemmets fire vegger. FOTO: Privat Vis mer

Aktiviteter under koronakrisen

Selv i disse koronatider mener han det er mye fedre kan finne på for å ikke gå på veggen i permisjonen. Piknik i parken, spille inn en film og lage babymat er bare noen av tipsene som ikke krever nær sosial omgang med andre.

– Jeg synes litt synd på de som er i pappaperm nå, det er nok ikke spesielt lett å være hjemme med en unge mens mamma har hjemmekontor. Desto viktigere er det derfor at du aktiviserer deg og kommer deg ut. Det går jo fint an å trille sammen med kompisene dine med god avstand om dere prater høyt. Og akkurat som barn har fått vite av statsministeren at de kan ha to lekevenner, så kan kanskje pappaer ha det også.

– En annen aktivitet er å gjøre ting mammaen sier du ikke skal gjøre og sende henne bilder av det etterpå. Bildet trenger absolutt ikke fortelle hele sannheten, som at stikkontakten til ledningen ungen holder i ikke er tilkoblet strøm. Dette er en ganske morsom aktivitet - helt til man kommer hjem igjen, ler han.

Typisk influencerpappa

I boken beskriver Ole Morten også en rekke ulike «pappaperm-typer», som hipsterpappaen, oppussingspappaen og friluftspappaen. Selv kjenner han seg mest igjen i influencerpappaen, som han beskriver som den verste av dem alle.

Det vil si den pappaen som alltid har et knippe kameraer lett tilgjengelig i stelleveska og som ikke nøler med å bruke dem om barnet i et øyeblikk gjør noe som kan virke tilnærmet oppegående.

Ifølge forfatteren observeres disse pappaene over alt, så lenge det kan komme et mulig innlegg ut av opplevelsen.

Bør få nok tid alene med barnet

Men selv om boken er skrevet med mye humor, ligger det et tydelig alvor i bunn. Ole Morten er opptatt av å få frem hvor viktig det er at fedre tar seg nok tid sammen med barnet sitt i permisjonen. Etter hans mening, helst 10-12 uker.

– Du må ha god tid for å bli kjent med barnet og komme inn rutinene. I starten er det ganske mye armer og bein, og lapper fra mor om hva du skal gjøre. Det ender som regel med at det koker over på plata, at bleiene er fulle og at alt går litt på tverke i starten.

– Selv om man er tilstede i helgene, er det noe helt annet å få det daglige ansvaret og det kan også være litt vanskelig for barnet at mamma plutselig er borte. Så man trenger litt tilvenningstid.

– Mye av poenget med pappapermisjonen er at barn og far skal være alene sammen slik at pappa får den omsorgskompetansen han trenger. Jeg synes derfor det er veldig viktig at far får et par gode måneder sammen med barnet. Jo lengre tid man får med barnet alene, jo tryggere blir man!

Viktig for tilknytningen og egen læringsprosess

Stian Sørheim Espevoll, psykologspesialist og daglig leder i Onlinepsykologene, er helt enig i at pappapermisjonen er en viktig og verdifull tid for fars tilknytning til barnet og for egen læringsprosess.

– Permisjonstiden er for mange fedre den mest unike sjansen til å lære sine små barn å kjenne på et tidlig stadium i livet, og på en selvstendig og ansvarsbevisst måte, uten for mye involvering av mor.

– Å stå alene ansvarlig for alt som måtte angå daglig stell, måltider, omsorg og å få en kontakt med barnet bidrar til å skape en tilknytning mellom far og barn som før denne tiden gjerne ikke har vært mulig, sier han.

Ifølge Espevoll er pappapermisjonen også en unik anledning for far å skape en trygghet i sin rolle og håndtering av barnet.

Han peker på at selv om barnas oppvekst og oppdragelse er et felles ansvar hos begge foreldrene, er det mange ganger lett for at mor tar mye av ansvaret de første leveårene.

– Ofte har mor en sterkere tilknytning til den nyfødte og har vært vant med å ta ansvaret over lang tid allerede. At far tar ansvar under permisjonen og gjør det på egenhånd er en viktig læringsprosess for ham i farsrollen og viktig for å skape trygghet begge veier i relasjonen.

Bør få dyrke egne interesser

På gruppenivå mener han også at menn er litt mindre sosiale enn kvinner, som oftere har nære relasjoner og flere samtalepartnere. Dersom man i tillegg ikke får dyrket sine interesser eller hobbyer, kan tiden i pappapermisjon oppleves som noe mer langsom.

VIKTIG PERIODE: Pappapermisjonen er ifølge psykolog Stian Sørheim Espevoll både viktig for tilknytningen og for fars læringsprosess. FOTO: Privat
VIKTIG PERIODE: Pappapermisjonen er ifølge psykolog Stian Sørheim Espevoll både viktig for tilknytningen og for fars læringsprosess. FOTO: Privat Vis mer

– For at fedre skal få et større utbytte av sin permisjonstid og sitte igjen med hyggelige minner oppfordres de til å dyrke sine interesser og inkludere barna i dem. Barna protesterer sjelden på aktiviteter så lenge de får mat og har det behagelig og trygt, sier han.

Turer i bæremeis, bading i basseng, sykkeltur i sportsvogn, skitur i pulk, båttur og så videre, er ifølge Espevoll ypperlige aktiviteter som egner seg å gjøre i permisjonstiden.

– Forbeholdene må være at man under aktivitetene har gode muligheter for å dekke basalbehovene, som søvn, stell og måltider og ikke minst en stor porsjon omsorg og oppmerksomhet.

– Dersom far hygger seg med barnet smitter humøret og begge får en god opplevelse, som er bra både for tilknytningen og motivasjonen og engasjementet til far. Det er med andre ord ingen god grunn til bare å sitte inne når alt håp er ute!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer