Noen foreldre deler litt for mye

Amerikanske Blair Koenig skriver blogg og har gitt ut bok om foreldre som deler for mye informasjon i sosiale medier.

INTERESSANT INNHOLD?: Neppe!  Foto: Shutterstock.com ©
INTERESSANT INNHOLD?: Neppe! Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I 2009 la jeg merke til at det dukket opp stadig mer informasjon om mine venners barn og babyer i nyhetsoppdateringer på Facebook. En del var veldig detaljert og etter hvert følte jeg at jeg ble informert om hvert eneste bleieskift, forteller amerikanske Blair Koenig (31).

HAR SETT DET MESTE: Blair Koenig lar seg ikke lenger overraske av foreldres FB-bruk. Foto: Privat
HAR SETT DET MESTE: Blair Koenig lar seg ikke lenger overraske av foreldres FB-bruk. Foto: Privat Vis mer

Som et utløp for sin frustrasjon etablerte hun nettsiden STFU Parents (som er en forkortelse for «Shut The Fuck Up Parents»), hvor hun viser eksempler på foreldre som er alt for personlige i sosiale medier. 

Snørr, spy, avføring og morkaker

Daglig mottar Blair mange mail med eksempler på statusoppdateringer som foreldre kanskje burde ha holdt for seg selv. En stor andel av disse mailene kommer fra andre foreldre.

– Det er ikke bare voksne uten barn som legger merke til hvordan enkelte foreldre deler for mye informasjon. Foreldre misliker det også, forteller Blair.

– De fleste ser på bloggen som en humoristisk krønike over hvordan dagens foreldre bruker sosiale medier. Siden er ikke ment å være hatefull, mer morsom, sjokkerende og avslørende i forhold til hvordan vi bruker moderne teknologi, sier hun.

– Hva er det verste eksemplet du har sett når det gjelder foreldre som deler for mye?

– Jeg har sett samtlige kroppsvæsker flere ganger enn jeg har lyst til å huske, ler hun.

– Noen foreldre fotograferer alt fra skitne bleier, til potter med avføring og t-skjorter fulle av oppkast. Foreldre må håndtere kroppsvæsker ofte og de tror at alle er interessert i å vite at babyen deres har bæsjet i badekaret. Gjerne også hvordan avføringen så ut, hvordan den luktet og hvor mange ganger det skjedde, legger hun til.

MORKAKER, SPY OG SNØRR: Enkelte foreldre deler det meste på Facebook. Fotomontasje: Faksimilier fra STFU Parents
MORKAKER, SPY OG SNØRR: Enkelte foreldre deler det meste på Facebook. Fotomontasje: Faksimilier fra STFU Parents Vis mer

  

En annen gjenganger er ifølge Blair bilder av fødsler. – Noen kvinner tar også bilder av morkaken eller restene av barnets navlestreng, sier hun. 

POTTEOPPDATERING: Er dette egentlig interessant for andre? Foto: STFU Parents
POTTEOPPDATERING: Er dette egentlig interessant for andre? Foto: STFU Parents Vis mer

 

Kupper oppdateringer med mammaprat 

Men det er ikke bare bilder som kan opprøre andre mennesker på Facebook. Blair mener at et av de vanligste fenomenene er noe hun kaller «Mommyjacking», som kan oversettes med mamma-kapring.

– Det er når en person svarer på en venns statusoppdatering med noe relatert til deres barn eller det å være foreldre, forklarer Blair.

– Som regel har det ingenting å gjøre med den originale statusoppdateringen. De kan for eksempel si «Du tror du er trøtt og trenger en ferie? Vent til du får barn!» eller «Du tror kanskje den forfremmelsen er bra nå, men ingenting slår følelsen av å ha en baby», forteller Blair.

KUPPER STATUSOPPDATERING: Ingenting er så tøft som å være foreldre... Foto: STFU Parents
KUPPER STATUSOPPDATERING: Ingenting er så tøft som å være foreldre... Foto: STFU Parents Vis mer

 

Utgitt som bok  

Etter å ha drevet nettsiden i en årrekke, ga Blair i fjor ut en bok hvor hun har samlet mange av eksemplene fra nettsiden. Boken har raskt blitt en svært populær gave å gi til nybakte foreldre, og Blair er glad for at mange foreldre også setter pris på boken.

– Jeg har faktisk fått ekstra stor respekt for foreldre i løpet av de årene jeg har skrevet bloggen. Å være foreldre er en hard jobb og STFU parents forsøker bare å holde alt i perspektiv, avslutter hun.

IKKE LAG HUMOR AV BARNA: Blogger Marianne Beate mener det bør gjelde i både bilder og tekst. Foto: Privat
IKKE LAG HUMOR AV BARNA: Blogger Marianne Beate mener det bør gjelde i både bilder og tekst. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Dundrende ærlig mammablogg  

– Ikke lag humor av barna! 

Mammabloggere er blant de som oftes blir beskyldt for å dele for mye om barna sine i sosiale medier. Marianne Beate har for tiden en av Norges største mammablogger. Selv om hun deler mange bilder i bloggen sin, er hun nøye på hva som legges ut.

– Generelt sett har jeg en regel om å aldri lage humor ut av barna. Selv om sønnen min er under året, tenker jeg på hva han kan bli flau for som 10-12 åring, og unngår å legge ut slike bilder og tekster, sier hun.

– Jeg ville for eksempel ikke lagt ut bilder av bæsjebleier eller nakenbilder, legger hun til.

OPP TIL HVER ENKELT: - Men ikke skjem ut barna, mener mammablogger Maria. Foto: Privat
OPP TIL HVER ENKELT: - Men ikke skjem ut barna, mener mammablogger Maria. Foto: Privat Vis mer

Marianne Beate mener man bør tenke på om bildene man legger ut på Facebook er noe man ville vist fram i et godt gammeldags fotoalbum. – Er bildet eller teksten respektabel nok til å vises frem for slekt og venner i all fremtid, så mener jeg det er greit å dele. Generelle morsomheter rundt foreldrerollen er også innenfor, sier hun. 

Opp til hver enkelt

Maria fra bloggen Mamma og Zander, mener det bør være opp til hver enkelt foreldre å avgjøre hva de deler på Facebook.

– Men grensen synes jeg vel naturlig går der bildet lett kan misbrukes, som for eksempel bilder der barnet er helt eller delvis avkledd, sier hun.

Hun er også opptatt av å ikke legge ut bilder som sønnen hennes kan skjemmes av når han vokser opp.

– Jeg så en gang en video av en 5 år gammel gutt som mer eller mindre danset striptease på nyttårsfesten. Dette burde kanskje vært unngått.

TENK DEG OM: - Du som foreldre har ansvaret for barnas integritet, sier blogger Karianne Gamkinn. Foto: Privat
TENK DEG OM: - Du som foreldre har ansvaret for barnas integritet, sier blogger Karianne Gamkinn. Foto: Privat Vis mer

– Men så lenge det er naturlige og dagligdagse bilder, så ser jeg ikke at det er et stort problem at foreldre deler verken bilder eller annet på Facebook. Sosiale medier blir mer og mer utbredt og man kan nesten ikke unngå det, mener Maria.

Vi må ivareta barnas integritet

En av Norges mest profilerte mammabloggere er Karianne Gamkinn som skriver bloggen Mammadamen. Hun mener foreldre ikke må glemme å se på barnet som et selvstendig individ.

– Du som forelder har det viktige ansvaret for ditt barns integritet, sier hun.

– Før du poster et foto bør du tenke på om det er greit at skolekamerater, fremtidige arbeidsgivere og fremmede googler seg frem til bilder der han eller hun som treåring gråtende tramper i bakken, kun er kledd i undertøy, eller tannløs smiler med ansiktet fullt av sjokolade, legger hun til.

Dersom man har eldre barn, mener Karianne at man kan snakke med dem og spørre hva de synes er ok.

PERSONLIG MEN IKKE PRIVAT: Trine Grung er opptatt av å lære barn og voksne riktig FB-bruk. Foto: Ole Andreas Knudsen
PERSONLIG MEN IKKE PRIVAT: Trine Grung er opptatt av å lære barn og voksne riktig FB-bruk. Foto: Ole Andreas Knudsen Vis mer

– Husk allikevel at det er du som forelder og voksen som har ansvaret, understreker hun.

Skill privat og personlig 

Blogger og sosiale medier-ekspert Trine Grung driver blant annet med Facebook-opplæring for næringsdrivende. Hun mener mange foreldre bør lære seg å skille mellom det å være privat og personlig.

– Veldig private ting har ingenting i sosiale medier å gjøre. Det går an å være personlig uten at det blir privat. Jeg ser gjerne barn i action som leker og gjør noe, men barn i badekaret blir for tett på. Det grenser til det intime og der går grensene, sier hun.

Her i Norge har foreldre blitt beskyldt for å male livet sitt rosenrødt i sosiale medier, og at de kanskje viser for lite av hvordan det egentlig er bak fasaden. Trine er uenig med dem som oppfatter dette som uekte.

– Vi ønsker ikke høre på «naboens» klaging. Mulig det bli et falsk fasadespill men samtidig så dyrker det noe av det positive i vår hverdag. Heller fokus på det enn klagingen, sier hun. 

LES OGSÅ: 9 mødre du bør følge på Instagram 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer