Barnevernet

- Noen foreldre i Norge er ikke egnet til å ivareta barn

Over 15.000 nordmenn er medlem i Facebook-gruppen «Barnevernet vil vi ha fullstendig fjernet».

MISTER OMSORGEN: Manglende foreldreferdigheter og psykiske problemer er de to vanligste årsakene til at foreldrene mister omsorgen for barna.  Foto: Shutterstock / Podlesnyak Nina
MISTER OMSORGEN: Manglende foreldreferdigheter og psykiske problemer er de to vanligste årsakene til at foreldrene mister omsorgen for barna. Foto: Shutterstock / Podlesnyak Nina Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnevernet i Norge er opprettet for å sikre at barn er trygge, og forebygge at barn vokser opp i forhold som kan være skadelig for deres utvikling. For foreldre kan det være vanskelig å se barnevernets side av saken, og i den åpne Facebook-gruppen «Barnevernet vil vi ha fullstendig fjernet», deles utallige historier fra fortvilte foreldre som har opplevd å miste omsorgen for det kjæreste de har. Mange sprer også hat og beskyldninger mot barnevernet. 

LES OGSÅ: Hvem får ansvaret for barnet ditt hvis du dør?

- Det skrives mye hat i den gruppen, og flere nevner ansatte ved navn. Det kan virke veldig brutalt for utenforstående, men det er viktig å huske på at dette er foreldre som har mistet barnet sitt. For noen kan det oppleves som verre enn hvis barnet dør. De tenker på barnet konstant og kommer seg aldri videre. De lever med smerten hele tiden, sier advokat Jørgen Stueland, som har spesialisert seg i barnevernsrett.

Hele 53.440 barn og unge fikk tiltak fra barnevernet i Norge i løpet av 2015, men de fleste fikk frivillige hjelpetiltak. Rundt 14.850 barn er plassert utenfor hjemmet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). 

Denne gruppen er et uttrykk for smerte, sorg, lengsel og håpløshet. 

Stueland er aktiv i Facebook-gruppen som en motvekt til alt hatet, og han prøver å få foreldrene til å tenke rasjonelt. Selv er han kritisk til hvordan barnevernet jobber, men ønsker ikke å oppfordre til hat.  

- Min rolle der er å få dem til å tenke fornuftig, veilede dem til å være konstruktive og ikke gi opp. Denne gruppen er et uttrykk for smerte, sorg, lengsel og håpløshet. Det blir til hat mot barnevernet, noe som er helt naturlig. De støtter hverandre og har en felles arena der de kan snakke sammen om felles opplevelser, sier han.

LES OGSÅ: Slik kan du lære å leve med sorg

- Noen foreldre er ikke egnet

Det er Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker, og eventuelt rettssystemet som avgjør om foreldre skal miste omsorgen. 

- Når foreldre ikke blir trodd her opplever noen det som krenkende, og det er forståelig at dette oppleves som vanskelig. Mange uttrykker seg derfor i det offentlige rom, som for eksempel i ulike Facebook-grupper. Der blir de ofte trodd, og får støtte fra andre. Om historiene som deles der er sanne eller ikke, har vi ingen forutsetning for å mene noe om. Det er viktig at barnevernet og foreldre har et godt samarbeid, men samtidig er det slik at barnevernet er her for barna, ikke for foreldrene, sier Mari Trommald, som er direktør i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).

Hun forklarer at det er mange ulike grunner til at foreldrene eller familien blir vurdert som uegnet.

- Noen foreldre i Norge er ikke egnet til å ivareta barn, og stort sett er det slik at barnevernet griper inn for sent, ikke for tidlig. Det betyr at når barnevernet først griper inn, er det veldig alvorlige saker de griper inn i, forklarer Trommald.

Tall fra SSB viser at de vanligste årsakene til at foreldre mister omsorgen for barna er:

  • Manglende foreldreferdigheter: 29 prosent.
  • Psykiske problemer hos foreldrene: 17 prosent.
  • Stor grad av konflikt i hjemmet: 11 prosent.
  • Andre forhold ved foreldrene/familien: 10 prosent.
  • Rusmisbruk hos foreldrene: 8 prosent.


LES OGSÅ: Da barnevernet banket på døren hennes bestemte Julie Winge seg for at hun var ferdig med å drikke.

FOR BARNA: For barnevernet er det viktigst å være der for barna, ikke for foreldrene.  Foto: Shutterstock / Namning
FOR BARNA: For barnevernet er det viktigst å være der for barna, ikke for foreldrene. Foto: Shutterstock / Namning Vis mer

Går i demonstrasjonstog

Én av dem som er aktiv i Facebook-gruppen, er «Solveig» fra Vestlandet. Hun ønsker å være anonym av hensyn til familien. Hun mistet omsorgen for sine fire barn i september 2011, og de har nå bodd på fosterhjem i 5 år.

 

- Det hele startet med at jeg var gift med en kontrollerende og vanskelig mann. Heldigvis klarte jeg til slutt å komme meg til et krisesenter. Jeg var utslitt, redd og fikk ikke den hjelpen jeg og barna trengte. Det var tøft både psykisk og økonomisk, men jeg prøvde å skjule det fordi det var vanskelig og flaut. Etter at jeg mistet barna mine har jeg funnet mye trøst i å dele historien med andre i samme situasjon, forteller «Solveig» til kk.no.

Historien til «Solveig» er lang og følelsesladet, og flere av barna sliter i dag med utagering og angst. Moren sitter igjen med en følelse av at barnevernet gir henne skylden for barnas oppførsel, og i dag er hun en aktiv motstander av barnevernet, og går jevnlig i demonstrasjonstog. 

Stueland deltar også i demonstrasjoner og holder taler og appeller. Han mener at det biologiske prinsipp burde stått sterkere i barnevernet i dag.

- Prinsippet handler om at det er best å bo hjemme hos sine biologiske foreldre. De aller fleste sakene gjelder generelle foreldreferdigheter, og det er veldig subjektivt. Det er vanskelig å svare på om foreldrene er gode nok omsorgspersoner kun basert på noen få møter, sier han.

LES OGSÅ: May (24) vokste opp i fosterhjem. Les hennes sterke historie!

Tar hets av ansatte på alvor

I den åpne Facebook-gruppen blir barnevernsansatte hengt ut med navn og private bilder. Det tar Bufetat på alvor.

 

- Dersom barnevernsansatte blir utsatt for hets, må vi vurdere om vi har grunnlag for anmeldelse. Det ser vi alvorlig på, og det er ulovlig å drive med trakassering på denne måten, sier Trommald.

LES OGSÅ: Aylar Lie: - Jeg er ikke så opptatt av hva folk synes og mener om meg lenger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer