Barnevernet

- Noen foreldre i Norge er ikke egnet til å ivareta barn

Over 15.000 nordmenn er medlem i Facebook-gruppen «Barnevernet vil vi ha fullstendig fjernet».

MISTER OMSORGEN: Manglende foreldreferdigheter og psykiske problemer er de to vanligste årsakene til at foreldrene mister omsorgen for barna.  Foto: Shutterstock / Podlesnyak Nina
MISTER OMSORGEN: Manglende foreldreferdigheter og psykiske problemer er de to vanligste årsakene til at foreldrene mister omsorgen for barna. Foto: Shutterstock / Podlesnyak Nina Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnevernet i Norge er opprettet for å sikre at barn er trygge, og forebygge at barn vokser opp i forhold som kan være skadelig for deres utvikling. For foreldre kan det være vanskelig å se barnevernets side av saken, og i den åpne Facebook-gruppen «Barnevernet vil vi ha fullstendig fjernet», deles utallige historier fra fortvilte foreldre som har opplevd å miste omsorgen for det kjæreste de har. Mange sprer også hat og beskyldninger mot barnevernet. 

LES OGSÅ: Hvem får ansvaret for barnet ditt hvis du dør?

- Det skrives mye hat i den gruppen, og flere nevner ansatte ved navn. Det kan virke veldig brutalt for utenforstående, men det er viktig å huske på at dette er foreldre som har mistet barnet sitt. For noen kan det oppleves som verre enn hvis barnet dør. De tenker på barnet konstant og kommer seg aldri videre. De lever med smerten hele tiden, sier advokat Jørgen Stueland, som har spesialisert seg i barnevernsrett.

Hele 53.440 barn og unge fikk tiltak fra barnevernet i Norge i løpet av 2015, men de fleste fikk frivillige hjelpetiltak. Rundt 14.850 barn er plassert utenfor hjemmet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer