Janka Polliani

- Noen ganger kommer de hvite løgnene i ren desperasjon

Moteprofil og blogger Janka Polliani legger ikke skjul på at hun noen ganger må pynte litt på sannheten overfor barna sine.

JANKA POLLIANI: Den blide moteprofilen og bloggeren Janka Polliani sier til KK.no at hun noen ganger drar de hvite løgnene overfor barna sine i ren desperasjon - og at de gjennomskuer henne fort. Foto: Yvonne Wilhelmsen for KK // Polliani.com
JANKA POLLIANI: Den blide moteprofilen og bloggeren Janka Polliani sier til KK.no at hun noen ganger drar de hvite løgnene overfor barna sine i ren desperasjon - og at de gjennomskuer henne fort. Foto: Yvonne Wilhelmsen for KK // Polliani.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle vært der: «Mamma, hvorfor ser julenissen ut som onkel Even?» eller «Hvordan lager man egentlig barn?» - de dype spørsmålene fra de søte små kan plutselig dukke opp på de mest ugunstige steder til de mest ugunstige tider. 

Noen ganger trenger man å dra en hvit løgn for å kamuflere en potensiell kjinkig situasjon, og dette har moteprofil, blogger og tobarnsmor Janka Polliani (38) førstehåndserfaring med. I et innlegg hun har republisert på bloggen sin Polliani.com, åpner hun opp om nettopp dette:

«Ærlighet varer lengst! Før jeg fikk barn hadde jeg på forhånd bestemt meg for følgende: jeg skulle ikke lyve for barna mine, men heller prøve å forklare ting så godt jeg kunne. Men, jeg har møtt meg selv i døren – jeg lyver, ikke bare lyver jeg – jeg lyver så det renner av meg. Jeg lager en løgn oppå løgnen, selv om det er vel ment, altså, bare så det er sagt», står det i innlegget.

Til KK.no forklarer hun at det hender at barna hennes gjennomskuer henne:

- Ja, når jeg har sagt til barna at lørdagsgodt kun er på lørdager, men de tar meg med hele munnen full av sjokolade på en onsdag! 

LES OGSÅ: Har du et evnerikt barn? Dette er tegnene du skal se etter

Janka Pollianis 7 hvite løgner hun forteller barna sine:

Døden! Vi snakker mye om døden her hjemme om dagen. Bestevennen til min mann døde i et snøras for fire år siden, og han har tatovert navnet hans på underarmen. Han har fem navn tatovert på kroppen: mitt, peanuts, prinsessens, vårt etternavn og navnet til sin avdøde bestevenn. Med dét kommer det VELDIG mange spørsmål! «Hvem sitt navn er det pappa?», «Det er min bestevenn, han er død han nå – han døde i et snøras».. «Hva skjer når vi dør, jeg vil ikke du skal dø mamma, kommer jeg til å dø?». Jeg ser frykten i øynene hans når vi snakker om døden. Jeg forteller han derfor at de som dør først blir gravlagt, så kommer de til himmelen hvor de lever lykkelig og passer på at vi som er på jorda har det bra. At de blir skytsengler. Han blir rolig av det og syns det er fint at vi har engler som passer på oss. Vi snakker om døden, nesten hver dag, hver dag så lyver jeg. Døden er vanskelig å forklare, og jeg prøver å balansere det at han skal føle seg trygg samtidig lære seg mysteriet om livet.

Julenissen! Altså, du kan ikke fortelle en liten gutt at ikke julenissen eksisterer! Og OM jeg så hadde oppdratt barna mine til at ikke julenissen finnes, så ville han så tvil i alle andre barn. På julaften har vi venner som kler seg opp som julenissen, og han har satt sitt spørsmåltegn til at han ikke ligner helt på nissen. «Det er nissens hjelper sier jeg», han har mange av de – han kan ikke rekke rundt til alle barna med gaver på julaften. Jeg forteller historier om julenissen, hvor han bor, om julegavelistene, om Nordpolen og at han har reinsdyr som flyr. Peanut sluker absolutt alt! Jeg stopper ikke der! Jeg forteller som jeg ble fortalt når jeg var liten: «Julenissen gir bare gaver til snille barn og han ser ALT du gjør!». «Mamma, jeg er snill ikke sant?». Jeg får dårlig samvittighet og sier: «ja, du er snill gutt..». Det er august og vi har allerede et brev klar til nissen med ønskeliste, om han kommer på gaver han ønsker seg roper han: «Mamma! Vi må sette én ting til på brevet til nissen». Let’s face it, jeg lyver om tannfeen og påskeharen også. Jeg kjenner jeg gruer meg til de finner ut at nissen ikke eksisterer.

Du får firkantede øyne av å se på TV! Jeg ser et mønster i mine egne trusler, jeg ble fortalt disse tingene da jeg var barn – kanskje det at jeg bruker det betyr at det har funket på meg? Ser Peanut for mye på TV før sengetid og han vil se mer er jeg kjapp med å si: «Du får firkantede øyne av å se på TV!».

Nesen din vokser når du lyver! Min egen nese vokser idet jeg sier det. Med skrekk og gru løper han mot speilet for å se på sin nye store nese.

Du får bare godteri på lørdager! En fin regel å leve etter, om du selv klarer det. Men, med en godteripose i handleposen som han åpner når jeg kommer hjem på en mandag og roper: «mamma har du kjøpt godteri, det er jo ikke lørdag!» – hvorpå jeg sier at jeg skal spare det helt til lørdag og håper at han glemmer vi har hatt denne samtalen. Jeg har også hatt munnen full av godterier, hvor han har spurt meg om hva jeg spiser – «en vitaminbjørn», sier jeg – vil du også ha en?

Du må vaske håret ditt hvis ikke får du lus! Jeg blir så flau at jeg ikke kan kommentere denne en gang, jeg tror jeg også har sagt: håret ditt faller av om du ikke vasker det.

Den er tom for batteri! Favorittleken som lager den mest irriterende lyden, du vet – «mamma skal kjøpe nye batterier».

- Hvordan føler du deg når du serverer disse hvite løgnene til barna dine, Janka?

- Det kommer helt an på hvilke hvite løgner som dras. Noen ganger kommer de i ren desperasjon, og noen ganger tenker jeg: «lurer på når de tar meg på fersken», sier hun til KK.no med et smil.

- Har du noen tips til andre foreldre der ute med tanke på kombinasjonen barn og hvite løgner?

- Hehe, tips? Vel, barn gjennomskuer deg fort, og den samme løgnen funker som oftest ikke altfor lenge. Tror julenissen er et unntak! sier Janka.

LES OGSÅ: Slik ser du om noen lyver

HVIT LØGN: - Ser Peanut for mye på TV før sengetid og han vil se mer er jeg kjapp med å si: «Du får firkantede øyne av å se på TV!». Foto:  Foto: Polliani.com
HVIT LØGN: - Ser Peanut for mye på TV før sengetid og han vil se mer er jeg kjapp med å si: «Du får firkantede øyne av å se på TV!». Foto: Foto: Polliani.com Vis mer

- Det vil alltid dukke opp situasjoner der løgnen røpes

Og akkurat det med at barna dine raskt kan gjennomskue deg, har Willy Tore Mørch, psykolog og professor i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø, tidligere bekreftet overfor KK.no.

- Det vil alltid dukke opp situasjoner der løgnen røpes. Dessuten er barn veldig flinke til å tolke foreldrenes atferd og få mistanke om at noe er galt. En god regel er at man kan snakke med barn om alt, også de vanskelige tingene. Jeg anbefaler derfor at man ikke skal lyve overfor barn, heller ikke hvite løgner. 

Svein Magnussen, professor i kognitiv psykologi ved Universitetet i Oslo, mener imidlertid at en liten, hvit løgn i noen tilfeller kan gjøre en enkelt situasjon enklere og bedre:

- Det å servere noen under- eller overdrivelser, å pynte litt på det som kommer ut av munnen, er noe vi alle har lang erfaring med, har Magnussen tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Tegnene på at han er den rette å få barn med

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer