Norsk Designpris til smarte barneprodukter

Norsk Designpris til smarte barneprodukter
Publisert
Sist oppdatert

Fire norske produkter til barn har blitt belønnet med Merket for god design. Her kan du se hvilke. Bak produktene står kreative og nytenkende småbarnsforeldre.

Oslo: Stokke, Fjellpulken, Krabat og LinusCare blir nå belønnet med Merket for god design. Utmerkelsene ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd.  

Nytt bærekonsept fra Stokke

Stadig flere småbarnsforeldre i både Norge og utlandet bruker bæreseler. Den norske produsenten Stokke ønsket å utvikle en sele som ga barna bedre sikkerhet og komfort. Resultatet er bæreselen Stokke MyCarrier, som nå er solgt i mer enn 60 000 eksemplarer.

En av designerne i selskapet, Synnøve Stave, gikk ut i mammapermisjon. Hun brukte mye tid på brukerstudier både på seg selv og sine nærmeste. Basert på egne erfaringer og internasjonal innsikt utviklet Stokke forskjellige prototyper som ble utsatt for en rekke ergonomiske tester. Selskapets designere brukte også mye tid på å skape et visuelt uttrykk som passet både kvinner og menn i ulike kulturer.   

Stokke har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for bæreselen Stokke MyCarrier. Foto: Stokke
Stokke har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for bæreselen Stokke MyCarrier. Foto: Stokke Vis mer

 

– Det er vel ingen steder barna heller vil være enn i nærkontakt med sine foreldre. Vi har derfor arbeidet lenge med å utvikle et nytt bæreselekonsept, forteller Hilde Angelfoss, innovasjonsdirektør i Stokke.  

Stokke MyCarrier har tre ulike bæreposisjoner tilpasset barnets størrelse og alder. Selen kan brukes helt fra barnet er nyfødt og opp til tre år. Uansett om barnet er vendt forover, bakover eller sitter på foreldrenes rygg gir selen god støtte. Stokke har også utviklet et unikt bæresystem som gjør at barnet sikres i selen før de plasseres på ryggen. I tillegg har selen en ergonomisk utformet ryggplate som distribuerer barnets vekt ned i hoftebeltet.  

Fjellpulken: En tryggere og mer behagelig barnepulk

Den klassiske barnepulken har vært et fast innslag i norsk friluftsliv siden 1963, og mottok Merket for god design helt tilbake i 1968. Etter talløse endringer og justeringer innså produsenten at det var nødvendig å tenke helt nytt.  

– De fleste som går på tur med barnepulk i dag følger et skispor i en oppkjørt, preparert løype. Det klassiske pulkskroget passet dårlig, og vi bestemte oss for å utvikle et nytt produkt som fungerte bedre i skisporet, forteller Dag Ulven, markedsansvarlig i Fjellpulken AS.   

Fjellpulken Barnepulk med Ski: Gode gliegenskaper, mindre friksjon enn en tradisjonell pulk. Veiledende pris: 6999,-
Fjellpulken Barnepulk med Ski: Gode gliegenskaper, mindre friksjon enn en tradisjonell pulk. Veiledende pris: 6999,- Vis mer

Resultatet er en helt ny måte å tenke barnepulk på. Takket være en ergonomisk seteløsning sitter barnet høyere og mer komfortabelt. Ryggen på setet kan stilles etter barnets størrelse, og vindskjermen er både UV- og splintsikker. Dessuten har pulken en veltebøye, og om man velter vil skjermen legge seg over bøylen og gi ekstra beskyttelse. I tillegg glir den nye pulken dobbelt så godt som den gamle.  

– Det mest nyskapende med løsningen er nok skimekanismen X-link, som vi har tatt norsk patent på. Den lar deg regulere skiene på pulken. Dersom du går i vanlig skispor vil skiene ha riktig bredde, men de kan også trekkes ut slik at pulken blir enda mer stabil. Det kommer godt med i bratte nedoverbakker eller dersom du vil bruke skøyteteknikk, sier Ulven.   

LinusCare og Cloud Nine har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for ”Linus Vesten”.  Foto: Produsenten
LinusCare og Cloud Nine har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for ”Linus Vesten”. Foto: Produsenten Vis mer

LinusCare: Småbarnsmor utviklet en vest for sondeernæring som lar barnet leke fritt og uanstrengt

Da sønnen Linus ble syk i 2003 og måtte få ernæring gjennom en sonde i magen fikk Nina Berntsson en idé.  

– Sekken sønnen min fikk fra sykehuset var stor og tung, og gjorde det vanskelig med lek og fysisk aktivitet de timene han var påkoblet ernæring. Jeg begynte å tenke på hvordan dette kunne gjøres annerledes, forteller hun.  

Berntsson sydde to vester til Linus, og begge slo an. Vestene skjulte slangene og gjorde det lettere å bære rundt på utstyret. Dermed kunne sønnen delta i leken i barnehagen på en helt ny måte.  

Etter hvert forsto Berntsson at nyskapingen hennes kunne hjelpe flere. LinusCare AS ble stiftet og i 2008.

Den ferdige vesten har et moderne snitt og ligner absolutt ikke på noe hjelpemiddel. Ernæring og pumpe er plassert diskret inne i vesten. Slangesettet ligger skjult inntil kroppen, noe som både holder ernæringen varm og reduserer sjansen for at slangen henger seg fast under lek. Dessuten er vesten mye lettere enn andre bæresystemer.  

”Linus Vesten” ble lansert i vinter, og Nina Berntsson har fått mange positive tilbakemeldinger fra fornøyde foreldre. Nå håper hun at vesten kommer inn i hjelpemiddelsystemet i flere europeiske land.   

Krabat har fått Merket for god design for Krabat Jockey Plus.  Foto: Krabat
Krabat har fått Merket for god design for Krabat Jockey Plus. Foto: Krabat Vis mer

Krabat: Aktiv sittestilling gir mestringsfølelse 

Hvorfor finnes det ikke arbeidsstoler som gir funksjonshemmede barn bedre sittestilling? Norske Krabat tok utfordringen og konstruerte en sadelstol som gir god rygg- og hodestøtte og en aktiv sittestilling. Nå har ”Krabat Jockey Plus” blitt en salgssuksess i Norge.

– Vi fant ut av mange funksjonshemmede barn hadde behov for mer støtte i overdelen av kroppen. Slik kunne de bli mer aktive og få en følelse av mestring, sier daglig leder Fredrik Brodtkorb.  

En prosjektgruppe bestående av en industridesigner, en ergoterapeut og to fysioterapeuter fikk i oppgave å lage en stol som ga brukerne en aktiv sittestilling, god ryggstøtte og som dessuten ikke så ut som et typisk hjelpemiddel. Underveis trakk de på norske og internasjonale terapeutmiljøer.  

– Hos oss blir alt designet for å sette barnet – ikke hjelpemiddelet – i høysetet. Produktene skal se tøffe og kule ut, og ikke oppleves som stigmatiserende, forklarer Krabat-sjefen.   

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer