Norsk navn mest pop i USA

Av mange internasjonale navn, er det dette norske jentenavnet som har hatt størst økning.

NY OPPSVING FOR ASTRID: Både prinsesser og popstjerner påvirker navnetrenden. Foto: NTB scanpix/Shutterstock
NY OPPSVING FOR ASTRID: Både prinsesser og popstjerner påvirker navnetrenden. Foto: NTB scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske nettstedet Nameberry følger tett amerikanske navnetrender. Nylig gjennomførte de en undersøkelse blant sine brukere, for å se hvilke navn som var mest populære i 2016. 

Noen foreldre velger svært utradisjonelt når de finner navn til barnet, leter etter sjeldne navn, finner navneinspirasjon i instagramfiltre, kaller opp barn etter Disneyprinsesser i Frost, fotballag eller leter etter navn inspirert av blomster og natur. Men listen fra Nameberry inneholder ingen slike navn.

De mest populære navnene har helt klart et internasjonalt preg. På lista finner vi Anouk (Frankrike) Amara (afrikansk), Annalise (tysk), Xanthe (grask), Kai (Hawai) og Eamon (irsk). 

Og på toppen av jentenavn-lista finner vi den største overraskelsen. Det norske og skandinaviske navnet Astrid ligger på første plass. Navnet økte hele101% sammenlignet med fjoråret i USA.

Hotteste babynavn for jenter:

Astrid
Thea
Sadie
Riley
Elise
Avery
Rowan
Elsie
Finley
Jade

Hotteste babynavn for gutter:

James
Elijah
Jayden
Elliot
Logan
Charlie
Jude
Elias
Isaiah
Arlo

Slik ble undersøkelsen gjennomført:
Nameberry sjekket hvilke navnesider som hadde fått flest unike visninger, av seks millioner visninger i januar. Deretter sjekket de opp hvilke av navnene som hadde økt mer enn 50% sammenlignet med fjoråret. 

Navnerulletten: Få navneforslag, basert på mor og fars navn og fødselsdato.

Astrid øker også i Norge

Når vi ser på historisk utvikling, hadde navnet sin mest populære periode i 1930 ifølge Statistisk Sentralbyrå. Siden dalte navnet i popularitet. Men ser vi på grafen ser vi riktignok en ny økning fra 2001, med en ny topp i 2014.

Jentenavnet er også ifølge ssb innenfor de 50 mest brukte navnene til fødte i 2015, og hvis vi ser på hvilke jentenavn som er vanligst blant alle kvinner i Norge, ligger navnet helt oppe på 15. plass.

Med andre ord - alle kjenner en Astrid!

PRINSESSENAVNET SOM BLE TRENDY: Oslo 1945. Her ser vi (f.v.) prinsesse Ragnhild, kronprinsesse Märtha og prinsesse Astrid, 13 år. Foto: NTB arkiv / Scanpix
PRINSESSENAVNET SOM BLE TRENDY: Oslo 1945. Her ser vi (f.v.) prinsesse Ragnhild, kronprinsesse Märtha og prinsesse Astrid, 13 år. Foto: NTB arkiv / Scanpix Vis mer

Kongelig inspirasjon

- Det er ikke tilfeldig at kjendiser og kjendisenes barn skaper navnetrender, forteller navneforsker Jørgen Ouren fra Statistisk Sentralbyrå til Mammanett.no.

Ouren tror navnevalg blir snarere inspirert av fine navn vi hører, enn at vi bevisst ønsker navn relatert til en kjent person.  Mekanikken kan være at når et navn trekkes frem i media, kan man gjerne bli inspirert - oi, det var et fint navn!

Kongelige har bidratt sterkt til navnetrender, både navn som Harald, Astrid og Ragnhild har inspirert tidligere på 1900-tallet. 

Det er neppe tilfeldig at Astrid ble et enormt populært navn i Norge etter 1932, årene etter prinsessen ble født og fikk navnet.

Navnene ingen vil ha - disse får du garantert ha for deg selv!

ASTRID S: Idolet som skaper navnebølger i USA?  Foto: VG/Lynau, Jan Petter
ASTRID S: Idolet som skaper navnebølger i USA? Foto: VG/Lynau, Jan Petter Vis mer

Norsk popstjerne inspirerer USA??

Men hva har forårsaket økningen av navnet Astrid i USA? 

Her har Nameberry ingen teorier. Så la oss komme med en vill gjetning. 

I 2015 kom debutplaten fra kanadiske Shawn Mendes (16), hvor den norske og tidligere «Idol»-finalisten Astrid Smeplass er eneste gjestevokalist, på duetten «Air». Artistnavnet hennes er Astrid S.

Astrid Smeplass (18) er den første norske soloartisten som synger på et Billboard-toppende album siden 1997, ifølge VG.  

Kanskje det er den blonde jenta, med den nydelige stemmen som har inspirert amerikanerne? 

Søsken får velge navn

ASTRID FÅR NY POPULARITET OGSÅ I NORGE: Stigende kurve fra 2001. Foto: ssb.no
ASTRID FÅR NY POPULARITET OGSÅ I NORGE: Stigende kurve fra 2001. Foto: ssb.no Vis mer

 

Astrid betyr gud er vakker

Norrønsk navn. Navnedag: 13/4

Betydning: gud er fager

Varianter av navnet: Astri - Asta - Aasta - Åsta

Mammanetts navneleksikon

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer