Norske foreldre stadig mer overbeskyttende

Livredde bakterier og klatring i trær

VIL HA FORBUD MOT DETTE: Noen foreldre mener det bør være forbudt å klatre i trær i barnehagen. Foto: Shutterstock.com ©
VIL HA FORBUD MOT DETTE: Noen foreldre mener det bør være forbudt å klatre i trær i barnehagen. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en ny undersøkelse som ble gjort av Snabba Svar på oppdrag fra Philips Avent, svarer over halvparten av de spurte foreldrene at de er mer bekymret for at noe skal skje med barna enn deres egne foreldre var.

I tillegg mener 54 prosent at de som foreldre er mer overbeskyttende enn deres egne foreldre var da de selv vokste opp.

Får negative tilbakemeldinger

En som også mener dagens foreldre bekymrer seg for mye er Stine Skoli (23). Tvillingmammaen er ikke redd for å la de ett og et halvt år gamle døtrene Otilie og Olivia få boltre seg i sofaen, smake på sanden i sandkassa eller leke med familiens rottweiler.

Dette er aktiviteter som skaper reaksjoner hos andre foreldre når hun skriver om det i bloggen sin Speiltvillingene.

– Jeg mener at noen drar den alt for langt når man omtrent må polstre inn huset i skumgummi for å gjøre huset barnevennlig. Man kan være så mye hønemor man vil, så lenge det ikke går ut over barnets utfoldelse i lek og motorisk trening, sier hun.

BAKTERIBOMBE? Noen mente Stina Skovli var uansvarlig som lot barna kravle på gulvet i svømmehallen. Foto: Privat
BAKTERIBOMBE? Noen mente Stina Skovli var uansvarlig som lot barna kravle på gulvet i svømmehallen. Foto: Privat Vis mer

Livredde for bakterier

Stine synes også enkelte foreldre er i overkant hysteriske når det gjelder sykdom.

Da hun publiserte et foto av datteren sittende i svømmehallen, fikk hun tilbakemeldinger på at det kunne være farlig på grunn av alle bakteriene på gulvet.

– Per dags dato har jentene aldri vært skikkelig syke. Jeg er helt sikker på at bakterier styrker immunforsvaret, sier hun.

SKAPER REAKSJONER: Mammablogger Stine Skoli er overrasket over tilbakemeldingene hun får på enkelte av bildene hun publiserer på bloggen sin. Foto: Kamilla Weiglin / Barnas Bilder
SKAPER REAKSJONER: Mammablogger Stine Skoli er overrasket over tilbakemeldingene hun får på enkelte av bildene hun publiserer på bloggen sin. Foto: Kamilla Weiglin / Barnas Bilder Vis mer

- Verden har blitt tryggere!

Førsteamanuensis Ellen Beate Hansen Sandseter ved Dronnings Mauds Minne Høgskole har forsket på spennings- og risikofylt lek i barnehagen, både i barns og voksnes perspektiv.

Hun tror mange foreldre føler at verden er skumlere nå enn før, mens det i realiteten er motsatt.

– Verden har faktisk blitt tryggere, sier hun. – Forskning viser at det er mindre vold og kriminalitet i samfunnet enn det var før. Antall ulykker og dødsfall går nedover, og det er mindre sjanse for at noe galt skal skje i dag enn det for eksempel var på sekstitallet.

– Vi lever i den tryggeste verden gjennom tidene, men når vi blir opplyst om alle farene føler vi psykisk at det er mer farlig, sier hun.

LES OGSÅ: Kunne du tenke deg å GPS-spore barnet ditt?

IKKE FARLIG: Tobarnsmor Stine Skoli blir ikke hysterisk om en av døtrene har puttet litt sand i munnen. Foto: Privat
IKKE FARLIG: Tobarnsmor Stine Skoli blir ikke hysterisk om en av døtrene har puttet litt sand i munnen. Foto: Privat Vis mer

Påvirkes av media

Hansen Sandseter tror mange av bekymringene bunner i alle oppslagene dagens foreldre møter i media.

– I dag har vi mange flere medier som forteller oss hver gang det skjer noe med et barn. Det trenger ikke være noe fra Norge en gang, men når vi blir matet med dette gang på gang av media – så kryper det inn en bekymring om hvordan det skal gå med våre egne barn, sier hun.

Dette støttes av resultatene i undersøkelsen, hvor halvparten av de spurte mente at dagens generasjon er mer opptatt av å lese seg opp på foreldrerollen enn forrige generasjon.

Blant respondentene under 35 år oppgir 75 prosent at de bruker internett som informasjonskilde. Bare 15 prosent av de over 55 år sier at de hadde gjort det samme.

Får leke med rottweileren

Stine Skoli forteller at jentene bare var seks måneder gamle da de skulle finne ut hva potene på rottweileren var og puttet dem i munnen.

Selv om hun skjønner at dette nok er skrekken for mange foreldre med bakteriefobi, ønsker hun ikke å begrense døtrene i å utfolde seg.

– De får også lov til å spise sand når de er i sandkassa selv om jeg sier «æsj, det er vel ikke godt?». For å unngå at de spiser sand i sandkassa må jeg rett og slett holde dem borte fra den, og da tar jeg vekk en veldig stor glede hos mine små, sier hun.

LES OGSÅ: - Ekspertveldet har gått alt for langt!

LAR BARNA LEKE MED ROTTWEILEREN: Har vært uporblematisk, forteller tobarnsmoren. Foto: privat
LAR BARNA LEKE MED ROTTWEILEREN: Har vært uporblematisk, forteller tobarnsmoren. Foto: privat Vis mer

Vil ha forbud mot klatring i trær

Mange besteforeldre mener dagens foreldre er overbeskyttende, noe Førsteamanuensis Ellen Beate Hansen Sandseter forstår.

– Vi har fått ferske rapporter fra barnehager som forteller at foreldre har krevd at det skal være forbud mot klatring i trær i barnehagen.

- Dette tror jeg nok mange fra den eldre generasjonen vil himle med øynene over, fordi det alltid har blitt sett på som en normal aktivitet som barn burde få holde på med, sier hun.

Fullt fokus på barna

Hun tror også det at vi får færre barn enn før kan være en medvirkende årsak til at foreldre blir mer bekymret.

– Mange får barn i høyere alder, vi planlegger nøye når det passer best å få barn og går 150 prosent inn for barna.

- Tidligere var man gjerne yngre og fikk en stor ungeflokk, da ble det helt naturlig at barna måtte klare en del ting på egen hånd, forklarer hun.

EKSTREMT SIKKERHETSHYSTERI: Ellen Beate Hansen Sandseter håper vi aldri får amerikanske tilstander her i Norge. Foto: Privat
EKSTREMT SIKKERHETSHYSTERI: Ellen Beate Hansen Sandseter håper vi aldri får amerikanske tilstander her i Norge. Foto: Privat Vis mer

Ekstremt sikkerhetshysteri

Ser man derimot mot enkelte andre vestlige land, står det ifølge forskeren ikke så galt fatt allikevel. I Skandinavia får barn lov til å leke i skog og mark, være sammen med andre barn på lekeplasser i nærmiljøet uten at det er foreldre til stede og gå til skolen på egenhånd.

Dette er en skarp kontrast til land som USA, hvor hun mener sikkerhetshysteriet har gått helt av skaftet.

– Her har vi i den senere tid sett at man arresterer mødre som lar barn i niårsalderen leke alene på lekeplassen, og i en undersøkelse svarte seksti prosent at barn under ti år ikke burde få lov til å leke på lekeplasser alene. Dette er helt ekstremt og jeg tror og håper at det aldri kan skje her til lands, sier hun.

LES OGSÅ: Barneoppdragelse - hvilket land deler dine verdier?

Burde slappe mer av

På spørsmål om dagens foreldre burde bekymre seg mindre, er hun ikke i tvil. – Ja absolutt! Jeg tror det er kjempeviktig at dagens foreldre har større tillit til ungene og ikke undervurdere dem. Barn har behov for erfaringer som gjør dem i stand til å håndtere de utfordringene som ligger i det samfunnet de skal vokse opp og leve i.

– Det ville gjøre oss alle en tjeneste om dagens foreldre slapper litt mer av, sier hun.

DISKUSJON OG POLL: Bør barn få lov å klatre i trær i barnehagen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer