Norske jordmødre blant verdens beste i å forhindre store rifter hos kvinner under fødselen

- Bruker eldgammel forløsningsteknikk.

BÅDE MOR OG BARN I GOD BEHOLD: Med teknikken norske jordmødre bruker under fødselen, er sjansen for å få store fødselsrifter krafig redusert. Foto: Nata-lunata / Shutterstock / NTB scanpix
BÅDE MOR OG BARN I GOD BEHOLD: Med teknikken norske jordmødre bruker under fødselen, er sjansen for å få store fødselsrifter krafig redusert. Foto: Nata-lunata / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Et forsøk ved Medway Maritime Hospital i England har fått en del oppmerksomhet i utenlandske medier den siste tiden. Det som skaper overskrifter er at de blant annet har sluttet å be fødende om å presse barnet ut under fødselen.

Mothering.com forteller at de fødende også oppmuntres til å ikke ligge på ryggen under fødselen, men å prøve alternative posisjoner. Samtidig skal jordmødrene fokusere på å støtte babyens hode når det kommer, i stedet for å «dra» babyen ut.

Tolv måneder etter at de startet forsøket, har antallet store rifter gått ned fra 4,7% til 1%.

Inspirert av norske jordmødre

I Norge har man i mange år jobbet for å redusere antallet fødselsrifter. Overlege Katariina Laine ved fødeavdelingen på Oslo Universitetssykehus er kanskje Norges aller fremste ekspert på fødselsskader. Hun kjenner godt til forsøket som er gjort i England.

– De er faktisk inspirert av den jobben vi har gjort her i Norge. Det er fortsatt litt forskjell fra sykehus til sykehus, men her på Ullevål blir det rifter i kun 0,6 prosent av alle spontane fødsler uten sugekopp eller tang. Det kan man trygt si er verdens beste resultat, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer