Norske jordmødre blant verdens beste i å forhindre store rifter hos kvinner under fødselen

- Bruker eldgammel forløsningsteknikk.

BÅDE MOR OG BARN I GOD BEHOLD: Med teknikken norske jordmødre bruker under fødselen, er sjansen for å få store fødselsrifter krafig redusert. Foto: Nata-lunata / Shutterstock / NTB scanpix
BÅDE MOR OG BARN I GOD BEHOLD: Med teknikken norske jordmødre bruker under fødselen, er sjansen for å få store fødselsrifter krafig redusert. Foto: Nata-lunata / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Et forsøk ved Medway Maritime Hospital i England har fått en del oppmerksomhet i utenlandske medier den siste tiden. Det som skaper overskrifter er at de blant annet har sluttet å be fødende om å presse barnet ut under fødselen.

Mothering.com forteller at de fødende også oppmuntres til å ikke ligge på ryggen under fødselen, men å prøve alternative posisjoner. Samtidig skal jordmødrene fokusere på å støtte babyens hode når det kommer, i stedet for å «dra» babyen ut.

Tolv måneder etter at de startet forsøket, har antallet store rifter gått ned fra 4,7% til 1%.

Inspirert av norske jordmødre

I Norge har man i mange år jobbet for å redusere antallet fødselsrifter. Overlege Katariina Laine ved fødeavdelingen på Oslo Universitetssykehus er kanskje Norges aller fremste ekspert på fødselsskader. Hun kjenner godt til forsøket som er gjort i England.

– De er faktisk inspirert av den jobben vi har gjort her i Norge. Det er fortsatt litt forskjell fra sykehus til sykehus, men her på Ullevål blir det rifter i kun 0,6 prosent av alle spontane fødsler uten sugekopp eller tang. Det kan man trygt si er verdens beste resultat, sier hun.

Skade av mellomkjøttet er ifølge Helsenorge.no vanlig i forbindelse med fødselen og vanligvis ukomplisert. Men dersom lukkemuskelen omkring endetarmen skades, kan det føre til plager hos kvinnen, disse klassifiseres som store fødselsrifter (av grad 3 og 4).

I 2015 oppsto det ifølge Helsenorge.no store fødselsrifter i 1,8 prosent av alle vaginale fødsler i Norge.

LES OGSÅ: Komplikasjoner etter fødselen - fem plager mor bør vite om

Så en enorm økning i store rifter

Det norske fokuset på å få redusert antallet store fødselsrifter kom som et resultat av at man fra sekstitallet og frem til 2004 så en nidobling i antall store rifter. En av årsakene til denne økningen kan være at man i denne perioden endret håndtering av en fødsel.

BLANT VERDENS BESTE: Overlege Katariina Laine ved Oslo Universitetssykehus kan vise til imponerende resultater når det gjelder den lave forekomsten av alvorlige rifter ved fødeavdelingen på Ullevål. Foto: Privat
BLANT VERDENS BESTE: Overlege Katariina Laine ved Oslo Universitetssykehus kan vise til imponerende resultater når det gjelder den lave forekomsten av alvorlige rifter ved fødeavdelingen på Ullevål. Foto: Privat Vis mer

Kvinnene skulle ha en mest mulig fri og uforstyrret fødsel med mindre klipping, og fødselshjelper skulle ikke berøre den fødende med hendene sine.

– På syttitallet var det vanlig å klippe nesten alle førstegangsfødende. Personalet styrte også veldig med hvordan man lå, man skulle helst ligge på rygg og bruke beinholder.

– På åtti- og nittitallet skjedde det store endringer i fødselsomsorgen. Man ønsket at kvinnene skulle være mer aktive, blant annet gjennom at de selv skulle få velge fødestilling, for å fremme mer naturlig fødselsforløp og bedre fødselsopplevelse. Effektiv smertelindring med epidural ble også vanlig.

– Men, dessverre kan enkelte stillinger gi større risiko for rifter, fordi fødselshjelperen ikke ser mellomkjøttet, og kan ikke støtte det med hender. Trenden var at man ikke skulle gjøre så mye, spesielt ikke å klippe, samtidig som at man bestemte seg for å slutte å bruke deler av den metoden vi nå har innført på nytt, forklarer Laine.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke fjerne håret «der nede» før fødselen. - Det har faktisk en viktig funksjon!

Bruker gammel forløsningsteknikk

Metoden man bruker i dag kalles «finskegrepet» og er en gammel forløsningsteknikk som går ut på at jordmor under siste fasen av fødselen bremser farten på barnets hode med venstre hånd. Samtidig støtter hun kvinnens mellomkjøtt med den høyre.

– Man ber så mor om å ikke presse i akkurat det siste øyeblikket, slik at man får en sakte og forsiktig forløsning. Det er dette de engelske jordmødrene er inspirert av, men de bruker ikke høyre hånd på mellomkjøttet fordi de har en sterk tro på at man ikke skal røre mor så mye under fødselen, sier Laine.

– Resultatene i dette engelske prosjektet er lovende, men vi har langt bedre resultater i Norge, når vi bruker flere tiltak akkurat når barnet fødes.

Det er altså ikke snakk om å slutte å presse under fødselen, men at man skal presse til riktig tid. Etter at man innførte denne metoden har man i Norge klart å redusere de mest alvorlige fødselsskadene, som totalruptur, fra 4% til 1,7%. Færre enn ti prosent av førstegangsfødende blir nå klippet.

Laine understreker at revner under fødselen er fødselshjelperens ansvar og ikke pasientens.

– Det er derfor vi er der og det er derfor vi er utdannet. Vi skal hjelpe, forsikrer hun.

LES OGSÅ: 7 fakta du bør vite om fødselen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer