Norske kvinner venter stadig lengre før de får barn

- Fra 30-årsalderen øker risikoen for komplikasjoner

BLIR STADIG ELDRE: De siste årene har den gjennomsnittlige alderen på førstegangsfødende kvinner i Norge bare gått en vei - oppover! Foto: Juliana Wiklund / NTB Scanpix
BLIR STADIG ELDRE: De siste årene har den gjennomsnittlige alderen på førstegangsfødende kvinner i Norge bare gått en vei - oppover! Foto: Juliana Wiklund / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken publiserte Medisinsk Fødselsregister sine foreløpige tall for 2014.

Her kommer det klart frem at mors alder ved førstegangsfødsel fortsatt er økende.

Ifølge Fhi var gjennomsnittlig alder hos førstegangsfødende kvinner 28,7 år i 2014, noe som er opp fra 28,5 år i 2013.

Høyeste gjennomsnittsalder på førstegangsfødende finner vi i Oslo med 30,8 år, mens den laveste er i Nord-Trøndelag med 26,3 år.

LES OGSÅ: Camilla (17) og Sondre (20) valgte å bli unge foreldre

Ønsker å gjøre mer før de blir foreldre

Anne Britt Vika Nilsen er jordmor og førsteamanuensis ved Høgskolen i Bergen. Hun har forsket på mors alder ved fødsler og årsakene til at menn og kvinner stadig venter lengre med å bli foreldre.

Hun sier at disse årsakene er sammensatte.

– Kvinner i dag har mulighet til å velge å vente med å få barn, det er ønskelig at unger par reflekterer over de biologiske begrensningene før det er for sent, sier hun.

I en panelstudie hvor 3500 kvinner og menn snakket om sine holdninger til det å få barn, kom det blant annet frem at 28-åringene hadde et ønske om å «gjøre andre ting» før de ble foreldre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer