PREMATUR BABY: Fødeavdelingen ønsker seg både pledd og klær som de premature babyene kan bruke. Foto: NTB Scanpix
PREMATUR BABY: Fødeavdelingen ønsker seg både pledd og klær som de premature babyene kan bruke. Foto: NTB ScanpixVis mer

Norske sykehus har et stort behov for klær til premature

Mange strikke- og sygrupper til tross; fødeavdelingen på Ullevål ønsker seg fortsatt flere klær til premature barn.

– Det å vite at man gir til noen som trenger det, gir en tilfredstillelse og en følelse av å bety noe for andre, sier Hildegunn Marcussen (42).

Da trebarnsmoren for tre år siden fødte en prematur datter, begynte hun å hekle klær til premature barn.

– Datteren min, Vesla, var bare 430 gram og 28 cm da hun ble født ekstremt dysmatur i uke 29+2 på Ullevål sykehus. Noen dager etter at hun ble født fikk vi vite at hun hadde Downs syndrom, samtidig som hun var friskere enn de flest andre små på nyfødtintensiven der, forteller hun.

Inne på kontoret til sykehusets vernepleier, Ann Mari Haug, la Hildegunn merke til flere kasser med barneklær.

– Jeg fikk vite at de ofte hadde nyfødte med foreldre som slet økonomisk eller var nedfor, syke eller hadde andre grunner som gjorde at det å forberede seg til hjemreisen var vanskelig. Da ble idéen om hentesett i størrelse 44 formet, forteller hun.

– Jeg skjønte hvor heldig vi var med Vesla vår, med oss selv og hverandre. Vi var friske etter keisersnittet, vi var ikke deprimerte eller slet på måten hun fortalte om. I tillegg hadde vi råd til å kjøpe den sparkebuksa i ull og silke til 500 kroner.

LES OGSÅ: Anette og Liv-Tone fødte ekstremt premature tvillinger

PREMATUR FØDSEL: Hildegunns datter var bare 430 gram og 28 cm da hun ble født. Foto: Privat
PREMATUR FØDSEL: Hildegunns datter var bare 430 gram og 28 cm da hun ble født. Foto: Privat Vis mer

Donerer hele sett

Straks hun kom tilbake fra sykehuset, satte Hildegunn i gang produksjonen av klær. Med hjelp fra søsteren Heidi Beate Pettersen, startet hun Facebookgruppen «Fra Vesla» som leverer premature babyklær til Ullevål sykehus.

Det første året sendte hun ut 24 hentesett og i 2016 ble det sendt inn i overkant av 100. Hun mottar sett fra strikkeglade damer fra hele landet.

– I begynnelsen leverte vi bare strikkede klær, nå tar vi også inn sydde klær da dette var ønsket fra Ullevål. Jeg mottar alt fra hele sett til deler som jeg må matche sammen til sett. Et sett skal bestå av lue, topp/body/jakke, bukse og sokker.

– Vi ber om at man bruker ull som ikke loer eller klør og helst er superwash, slik at mottaker ikke ødelegger alt i første vask. Vi bruker alt vi får inn – på en eller annen måte, før eller siden, sier hun.

LES OGSÅ: Victoria veide bare 950 gram

STRIKKER, HEKLER OG SYR: Hildegunn får hjelp av andre håndarbeidsentusiaster til å lage hele sett som doneres til Ullevål sykehus. Foto: Privat
STRIKKER, HEKLER OG SYR: Hildegunn får hjelp av andre håndarbeidsentusiaster til å lage hele sett som doneres til Ullevål sykehus. Foto: Privat Vis mer

Fortsatt stort behov for prematurklær

I dag finnes det en lang rekke forskjellige frivillige grupper på nettet som lager prematurklær til inn- og utland, hvor et av de mest kjente er Amandaprosjektet som leverer klær til samtlige av de store nyfødtintensivene i landet.

Med så mange frivillige strikke- og sy-grupper, skulle man tro at sykehusene flommer over av prematurklær.

Men ifølge Ann Mari Haug, vernepleier ved fødeavdelingen på Ullevål, er behovet for denne typen klær fortsatt veldig stort.

– Vi trenger stadig flere klær! Vi har lenge fått pledd og luer fra Amandapsosjektet, noe vi er veldig glade for. Det som er spesielt bra med «Fra Vesla» er at vi får plagg i størrelse 38-44, som blir gitt til barn når de er store nok til å kunne ha på seg klær. Det er veldig fint å se hvor utrolig rørt foreldrene blir når de får disse klærne, sier hun.

Haug forteller at de også ønsker seg klær til litt større barn. – Spesielt litt større ullpledd. Det viktige er at alt strikkes i babyull som ikke stikker eller klør. Vi synes også det er knall når vi får hjemmesydde bodyer, sier hun.

– Vi har et samarbeidsprosjekt med India som går ut på at norske sykepleiere hospiterer der og så kommer indiske sykepleier hit for å hospitere hos oss. Dersom vi en sjelden gang skulle ha et overskudd av klær, gir vi det til dem slik at de også skal få glede av dette, sier hun.

LES OGSÅ: Mailin ble født ekstrem prematur - slik har hun det i dag!

UFATTELIG LITEN: Det er ikke store plaggene som skal til når barna er så små. Foto: Privat
UFATTELIG LITEN: Det er ikke store plaggene som skal til når barna er så små. Foto: Privat Vis mer

Hildegunn Marcussen sier drivkraften hennes ligger i skapergleden og vissheten om at hun kan hjelpe andre.

– Klærne gis til de som trenger det på grunn av økonomi, sykdom eller andre spesielle situasjoner. Jeg er veldig nøye på at vi ikke forventer å bli takket av mottaker på noen måte.

– Men når det likevel kommer inn en liten melding med en takk, er det å vite at klærne kom til rett person fantastisk. Noen slapp en bekymring mindre, og jeg hadde en finger med i spillet, smiler hun.

Ikke alle fødeavdelinger tar imot tøy

Dersom du ønsker å strikke, sy eller hekle plagg til premature barn på fødeavdelingen, finner du mange grupper av frivillige på Facebook. Dersom det ikke er en gruppe i ditt nærområde, anbefaler Ann Mari Haug at du tar kontakt med din nærmeste fødeavdeling.

Det er riktignok ikke alle fødeavdelinger som tar imot prematurklær. Per-Christian Johansen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge forteller at de tidligere tok imot slike plagg, men at de i høst sluttet av hensyn til smittevern.

– Det viste seg å bli for komplisert i forhold til å holde oversikt over hvilket tøy som var vasket og som kunne brukes. Man ønsket derfor å ta bort en risikofaktor knyttet til smitte, sier han.

Ved Nyfødt Barneklinikken på Haukeland sykehus tar de imidlertid gjerne imot. - Vi har veldig mange som leverer tepper, sokker og luer til oss, og vil gjerne ha flere sydde klær til avdelingen, sier assisterende avdelingsleder Anne-Siri Fonneland.

LES OGSÅ: Sebastian var ikke større enn en smørpakke

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: