Nugatti Zero uten sukker

– Er det et sunt alternativ?

NYE NUTATTI ZERO Vil det være sunnere å bytte ut den vanlig Nugattien med denne? Foto: NTB Scanpix / Produsenten
NYE NUTATTI ZERO Vil det være sunnere å bytte ut den vanlig Nugattien med denne? Foto: NTB Scanpix / Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart vil du finne en helt ny type sjokoladepålegg i butikkene – Nugatti Zero.

Dette er en Nugatti som ifølge produsenten Orkla ikke er tilsatt sukker.

Betyr det at vi endelig har fått et sunt sjokoladepålegg? 

Ikke tilsatt sukker

Orkla opplyser om at den største forskjellen på Nugatti Zero og vanlig Nugatti (Original), er at sukkeret er byttet ut med inulin, sukralose og maltitol.

Kalorimessig ligger de ganske likt, da Nugatti Original har 521 kcal per 100 gram, mens Nugatti Zero har 487 kcal per 100 gram. 

LES OGSÅ: Disse matvarene bør ikke i nistepakken

Bør ikke gis til barn under tre år

Ifølge Liv Irene Dalby, klinisk ernæringsfysiolog hos Kostforalle.no er sukralose et kunstig søtstoff som er cirka 600 ganger søtere enn sukker.

– Det frarådes å gi barn under tre år kunstig søtstoff. Dette fordi de har lav kroppsvekt og derfor raskt når opp til Mattilsynets fastsatte øvre grenseverdier for kunstig søtning, sier hun.

– Men det skal ganske mye til for at store barn og voksne personer når de øvre grenseverdiene for de kunstige søtstoffene. Derfor kan de trygt benyttes i moderate mengder i stedet for vanlig sukker for å redusere kaloriinntaket, legger hun til.

GRANSKET INNHOLDET: Klinisk ernæringsfysiolog Liv Irene Dalby har sett nærmere på hva Nugatti Zero egentlig inneholder. Foto: Privat
GRANSKET INNHOLDET: Klinisk ernæringsfysiolog Liv Irene Dalby har sett nærmere på hva Nugatti Zero egentlig inneholder. Foto: Privat Vis mer

Kan gi irritabel tarm

Nugatti Zero inneholder også Maltitol, en sukkeralkohol som ofte blir brukt som sukkererstatning. 

– Det vanligste problemet med sukkeralkoholer er at de ikke tas spesielt godt opp i tarmen, og derfor i stor grad føres videre ut i tykktarmen.

– Her vil de fermenteres av tarmbakteriene, samt trekke vann ut i tarmen, og på den måten kunne gi symptomer på irritabel tarm, sier Dalby.

Erstatter sukker med inulin

Mye av sukkeret i Nugatti Zero er byttet ut med inulin, et karbohydrat som ifølge ernæringsfysiolog Liv Irene Dalby regnes som et kostfiber. 

– Dette fordi menneskekroppen ikke tar opp næring fra inulin. Inulin blir ikke absorbert i tynntarmen, og tilfører derfor minimalt med kalorier og vil heller ikke føre til økt blodsukker og utskillelse av insulin, sier hun.

– Istedenfor å bli tatt opp i tynntarmen, går de videre til tykktarmen der de stimulerer vekst av de gunstige bifidobakteriene, legger hun til. 

LES OGSÅ: Matpakketips for travle foreldre

Ikke nødvendigvis sunnere

Inulin kan ifølge Dalby gi flere helsefordeler, men selv om det i seg selv er sunt er hun forsiktig med å karakterisere Nugatti Zero som et sunnere alternativ. 

– Det er fordi innholdet av kalorier er nokså likt og at innholdet av fett og mettet fett er økt noe i Zero. Jeg vil anbefale å spise matvarer som inneholder inulin framfor sjokoladepålegg som er tilsatt. 

– Jeg tror at foreldre lett kan tenke at dette er sunt og at det er et bedre alternativ, i og med at den er uten sukker og med fiber.  Men foreldre bør unngå å gi den til barn under tre år. Store mengder av dette kan i verste fall gi mageknip og lakserende effekt til de litt større barna og voksne, sier hun.

MINDRE SUKKER: Nugatti Zero er et godt alternativ til dem som trenger å redusere mengden sukker i kostholdet sitt, mener Linn Anne Bjelland Brunborg, fagsjef i ernæring og helse hos Orkla Foods Norge. Foto: Orkla
MINDRE SUKKER: Nugatti Zero er et godt alternativ til dem som trenger å redusere mengden sukker i kostholdet sitt, mener Linn Anne Bjelland Brunborg, fagsjef i ernæring og helse hos Orkla Foods Norge. Foto: Orkla Vis mer

Laget for dem som spiser mye sukker

Linn Anne Bjelland Brunborg er fagsjef i ernæring og helse hos Orkla Foods Norge. Hun sier det ikke har vært i deres hensikt å lage et produkt med mindre energi. 

– Vår målsetning har vært å lage et bedre alternativ til de som spiser for mye sukker, eller som er opptatt av sukkerinntaket sitt. Helseministeren har oppfordret alle leverandører om å redusere mengden tilsatt sukker i produktene sine, noe vi har svart på med denne lanseringen, sier hun.

Hun mener at kostholdet til de som spiser mye sjokoladepålegg kan endres i en sunnere retning ved å bytte til Nugatti Zero. 

– For storforbrukere av sjokoladepålegg vil denne Nugattien være et godt alternativ, da de ikke nødvendigvis trenger å spise færre kalorier men færre tomme kalorier, sier hun.

– I Nugatti Zero har vi tatt ut tilsatt sukker og erstattet det med mer kostfiber, solsikkeolje, hasselnøtter, melk og kakao. Det er dette vi har erstattet det tilsatte sukkeret med, sier hun.

Når det gjelder den lakserende effekten, sier hun at det er noe de har tatt høyde for når de utviklet produktet. – Men dersom du har et overdrevent stort inntak, kan det virke lakserende, sier hun.

LES OGSÅ: Barn får i seg 33 sukkerbiter daglig!

Greit i et sunt kosthold

Klinisk ernæringsfysiolog/ fungerende avdelingsdirektør Guro Berge Smedshaug hos Helsedirektoratet er enig i at Nugatti Zero er et godt alternativ til Nugatti Original, dersom hensikten er å redusere mengden sukker.

Når det gjelder bruken av kunstig søtningsstoff påpeker også hun at dette ikke er anbefalt for barn under tre år, men at det for voksne må større mengder mat med sukralose til før det blir skadelig. 

– En matvare i seg selv er ikke bare sunn eller usunn, det er det kostholdet som er. Dersom du ellers har et variert og godt kosthold, er det sunnere å bytte ut vanlig Nugatti med Nugatti Zero. Da vil du i teorien spise mye mindre sukker, sier hun.

– Generelt sett er min anbefaling at søtt pålegg bør forbeholdes helger og spesielle anledninger. Hverdagspålegget bør være sunnere og Nugatti kan nesten ses på som sjokolade, sier hun

LES OGSÅ: - Bør barnehagen ligge unna matboksen?

Søtt pålegg tar plassen for annen mat

Ernæringsfysiolog Liv Irene Dalby mener også at man bør begrense inntaket av Nugatti - uansett type. 

– Barn venner seg fort til søt smak og det anbefales derfor å begrense søtt pålegg i hverdagen. Barn trenger å gradvis venne seg til nye smaker. Søtt pålegg tar plassen for annen næringsrik mat som barn trenger for sunn vekst og utvikling. 

– Istedenfor søtt pålegg med fiber vil jeg også anbefale å øke inntaket av fiber gjennom kosten i form av havregrøt, grovt brød, frukt, bær og grønnsaker. På den måten får barnet i seg vitaminer, mineraler og antioksidanter i tillegg til fiber, sier hun.

LES OGSÅ: Å være flink med mat kan ha en høy pris

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer