Ny farlig trend blant barn sprer seg på sosiale medier

Kraftige advarsler mot «The Salt and Ice challenge».

SALT AND ICE CHALLENGE: Ny farlig trend sprer seg blant barn og unge i sosiale medier. Foto: YouTube.com
SALT AND ICE CHALLENGE: Ny farlig trend sprer seg blant barn og unge i sosiale medier. Foto: YouTube.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er barnet ditt på Instagram, Snapchat eller YouTube? Da kan det være lurt å fortelle det om farene ved den såkalte «Salt and Ice challenge».

Farlige trender på sosiale medier er blitt en ting vi foreldre må forholde oss til. Tidligere har vi hatt potensielt farlige trender som kondomutfordringen og solbrentkunst, men nå har det altså kommet en ny trend som kan gi en annen type alvorlige skader.

«The Salt and Ice challenge» handler om å helle litt salt på huden og deretter sette en isbit på. Resultatet er at isbiten blir veldig kald og poenget er å se hvor lenge man klarer å holde ut smerten.

Det hele høres kanskje uskyldig ut og på nettet kan vi se at mange barneskolebarn har latt seg friste til å teste utfordringen.

LES OGSÅ: Reagerer på farlig NRK Super-innslag: – Tolvåringen min sa «dette så kult ut, det har jeg lyst til å prøve»

Kan i verste fall bli nødvendig med amputasjon

Barnelege og svarlege hos Lommelegen.no, Jenny Ringnes, vil sterkt fraråde noen å prøve denne utfordringen.

– Konsekvensene kan være svært alvorlige. Man kan få alt fra milde frostskader til 1., 2. eller 3. grads brannskader som er permanente. I verste fall kan det bli nødvendig med amputasjon eller hudtransplantasjon, sier hun.

Ringnes, som er bosatt i USA, kjenner godt til denne utfordringen, som var en stor trend der for noen år tilbake.

– Mange barn har blitt innlagt på sykehus og trengt behandling for alvorlige brannskader som følge av dette. Man kan utvikle infeksjon i sårene og til og med blodforgiftning dersom sårene ikke behandles riktig, for eksempel hvis man over tid «skjuler» en slik skade fra foreldrene.

– Det er også mulig å skade underliggende muskler og vev så mye at man får permanente skader med redusert bevegelighet i for eksempel en arm eller bein, sier hun.

Fikk alvorlig brannskade

Ifølge DailyMail har denne trenden nylig fått en oppsving i sosiale medier. Et raskt søk på nettet viser at også norske barn har tatt utfordringen, men at den foreløpig ikke synes å være veldig utbredt her.

En mor forteller til HullDailyMail at sønnen hennes fikk et så kraftig brannsår at legene vurderte hudtransplantasjon. De valgte til slutt å ikke gjøre det fordi de ønsket at han skulle få beholde full motorikk i hånden.

– Men såret er så dypt at det har brent alle nerveender. Han har noe følelse i den røde delen rundt kanten av såret, men ingenting på selve brannskaden, forteller hun.

Kan ta 2-3 dager før skadene er fullt synlige

Årsaken til at utfordringen er så farlig, er ifølge Ringnes at det skjer en slags kjemisk reaksjon når man legger en isbit på salt.

– Denne gjør at man kan oppnå en mye lavere temperatur enn hvis man bare legger en isbit på huden. Under reaksjonen trekkes varme fra omgivelsene, i dette tilfellet varme fra huden. Temperaturen kan bli så lav som minus 20 grader, sier hun.

Noe av det skumle med disse brannskadene, er ifølge Ringnes at man ikke alltid ser hvor alvorlige de er før det har gått en stund.

– Ofte kan det ta 2-3 dager før frostskadene er fullt synlige- derfor ser det ofte ikke «så ille ut» på YouTube videoer der barn viser skadene rett etter å ha gjennomført «The salt and ice challenge», sier hun.

Dersom barnet ditt har testet utfordringen og huden kun er rød, varm og vond og minner om å være solbrent, sier hun det er nok at man holder huden ren og tørr og eventuelt tar en Ibux for smertene.

– Men man bør oppsøke lege for følgende; blemmer, røde streker med/uten feber, hevelse, puss/at det lekker væske fra såret, mørke/svarte områder på huden og store smerter eller nummenhet i såret, sier hun.

LES OGSÅ: Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier

The after affects of the #saltandicechallenge

A photo posted by Chase Guns170VLOGS (@chase_guns170vlogs) on

Som å sette en brennende fyrstikk mot huden

Nils Kristian Rossing hos Skolelaboratoriet ved NTNU og Vitensenteret i Trondheim forklarer at salt og isbiter på huden i verste fall kan gi lokale frostskader tilsvarende brannskader.

Han sammenligner det med å stikke en brennende fyrstikk mot huden.

– Når vi blander stoffer så vil det noen ganger skje en kjemisk reaksjon. Av og til frigjør en slik reaksjon varme. Tenner vi en fyrstikk så starter vi en kjemisk reaksjon som avgir mye varme, vi sier at det brenner.

–Tar vi en brennende fyrstikk å holder den ned til huden så skades huden og vi får et brannsår som ofte er verre å lege enn mange andre sår, sier han.

– Andre ganger vil en kjemisk reaksjon kreve varme. Blander vi vanlig koksalt og is eller snø, så starter en reaksjon som krever varme. Denne varmen tas fra omgivelsene som blir kalde. En slik blanding kalles en «kuldeblanding» og kan ideelt sett få temperaturer helt ned under 20 minusgrader.

– Lar vi en slik reaksjon skje på huden så vil altså huden bli nedkjølt til mange minusgrader. Har vi tilstrekkelig salt og is vil denne reaksjonen kreve ganske mye energi og kan uten tvil skade vevet slik at huden får en frostskade. Vannhinnen som dannes mellom isen og huden vil dessuten gjøre at nedkjølingen av huden blir særlig effektiv. Vi får altså en flytende salt/vannblanding med mange minusgrader, forklarer han.

LES OGSÅ: Advarer mot matbilder på Instagram

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer