Ny forskning: Start pottetrening ved 18 månders alder

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferske studier tyder nå på at pottetrenng bør starte før fylte to år for å unngå vannlatingsproblemer senere. Barneurolog Darcie A. Kiddoo ved University of Alberta skriver i en kommentarartikkel i tidsskriftet Canadian Medical Association Journal også at det ikke er funnet holdepunkter for at pottetrening før ett års alder er skadelig.

Men hun legger til at det ikke er sannsynliggjort at barn som starter pottetrening før ettårsdagen blir raskere tørre enn de som starter senere.

 

Til nå har de fleste ment at pottetrening ikke bør starte før etter rundt to og et halvt år. En studie viser at det er en sammenheng mellom barn som kom i gang med pottetrening etter 24 måneders alder og økt sannsynlighet for våt bukse på dagtid. 

Et annet arbeid har i følge forskning.no antydet at å starte treningen etter 32 måneder øker risikoen for at barnet kommer for sent fram til toalettet og tisser på seg av den grunn.

Oppstart: 18 måneder

Flere og flere forskermiljøer synes å være enige om at det er klokt å starte pottetrening når barnet er rundt 18 måneder. Blant dem som anbefaler dette er Canadian Pediatric Society og American Academy of Pediatrics. Dette støttes også av Jannike Mohn, som er spesialsykepleier og stipendiat ved Høgskolen i Bergen, avdeling for helse- og sosialfag. Hun er enig i at det kan være greit å starte når barnet er rundt halvannet år. 
Hun har nærmere 15 års erfaring som uroterapeut på Haukeland Universitetssykehus i Bergen.
Men det er fullt mulig å begynne både tidligere og senere enn dette, sier Mohn til forskning.no.
- Ofte vil det være naturlig å starte en gang i 12-18 måneders alder. Før barnet er ett år skjønner det ikke så mye av pottetrening, jeg ville i hvert fall ikke lagt noe systematikk i et opplegg før den tid, sier Mohn til nettstedet. 

Ikke bruk straff

Foreldres ønske om barnet skal klare seg uten bleier så tidlig som mulig har gjennom tidene avstedkommet mange ”tips og triks” og ikke særlig gode løsninger. Forskningsmiljøene er samstemt i at belønning – og ikke straff – er det eneste riktige. Kombinert med en god porsjon tålmodighet vil barnet bli tørt når tiden er inne.

- Straff er helt forbudt og kommentarer som kan tolkes negativt for barnet må man være veldig forsiktig med. Vær positiv og tålmodig. Sannheten er jo at sosial mestring av vannlating er komplisert. For det første skal barnets fysiologiske system ha en viss modenhet, altså at hjernen og barnets blære- og lukkemuskulatur er koordinert. Dette er avansert nevrofysiologi. Så skal også barnet ha utviklet en sosial bevissthet om hvor det skal gå når vannlatingstrangen melder seg, sier Mohn. For det tredje skal barnet klare å knipe igjen til det når toalettet.
Ved tre års alder er cirka 80 prosent av barna tørre på dagtid. 

Når barnet blir tørt, er det viktig at foreldre ikke tenker ”oppdrag utført”, men fortsetter å følge med, og sørger for at barnet innarbeider gode tisserutiner.

Regelmessige dobesøk

- Resultatet kan bli utvikling av infeksjoner, at blæren ikke tømmes skikkelig, og økt tendens til lekkasjer. Travle barn tar seg ofte ikke tid eller får slappet godt nok av i lukkemuskulaturen når de er på do, sier Mohn til forskning.no.

Foreldre bør oppfordre til regelmessige dobesøk, og til at barnet ikke skal ha hastverk på toalettet. 

Barnet bør tisse 5-8 ganger per dag, ifølge Mohn. 

Hun mener det er viktig å skille mellom lekkasjer i underbuksa på dagtid, og tissing i sengen om natten.
- I tilfeller der nattevæting er det eneste symptomet, vil barnet som regel vokse det av seg, Det handler veldig ofte om fysiologi, at kropp og hjerne ikke har modnet nok til å kontrollere mekanismene fullt ut. 

- Inkontinens på dagtid handler i stedet ofte om atferd, og at barnet har utviklet et tissemønster som trengs å gjøres mer strukturert, forklarer Mohn. 

- Uansett er det viktig å gå i møte med barnet og skape allianser når barnet uttrykker at vannlatingen er blitt et problem. Da er det galt å ikke ta barnet på alvor eller møte dem med en ’vent-og-se-holdning’, sier Mohn, i følge forskning.no.

Seks tips:

  1. Både barn og foreldre må være klare for en endring.
  2. Det er naturlig for mange å starte ved 12-18 måneders alder.
  3. Vær tålmodig og positiv.
  4. Du må tåle at uhell skjer og unngå negativt fokus.
  5. Gi masse ros og ta dere god tid.
  6. Følg med på barnets vaner etter at det er blitt tørt. Potte eller rett på do?
    Det går an å hoppe over selve potten og begynne rett på doen, med eller uten en doring. 

Om det praktisk lar seg gjøre å droppe potten, vil avhenge av faktorer som barnets alder, lengde, motorikk, balanse og familiens vaner.
(Kilde: Forskning.no)

LES OGSÅ: Pottetrening: kan man bli bleiefri på tre dager?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer