Ny norsk studie: Alvorlig kvalme kan forebygges

Forebygging av alvorlig kvalme under svangerskapet kan være viktig for både mamma og foster. Foto: Shutterstock
Forebygging av alvorlig kvalme under svangerskapet kan være viktig for både mamma og foster. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spis rikelig med sjømat, hvitløk, purre og løk. For da minimerer du risikoen for å bli alvorlig kvalm under svangerskapet, viser en ny, stor undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet.

Kostholdet før man blir gravid ser ut til å ha betydning for hvorvidt den gravide blir plaget av alvorlig kvalme, viser en ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet. Gravide som fikk i seg mye sjømat og løk, purre og hvitløk før graviditeten hadde mindre risiko for å utvikle alvorlig svangerskapskvalme sammenlignet med kvinner som ikke hadde dette kostholdet.
Studien viser også at moderate mengder vann har god effekt.

Reker og annen sjømat ser ut til å forebygge alvorlig svangerskapskvalmeMer fisk, grønnsaker og vann

- Vi fant at et høyt inntak av fisk og annen sjømat så ut å beskytte mot utviklingen av den alvorlige svangeskapskvalmen. Det samme gjorde inntak av grønnsaker fra løkfamilien og inntak av moderate mengder med vann, sier Margaretha Haugen ved Folkehelseinstituttet.

100 til sykehus

I den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa) har nærmere 8 000 gravide kvinner besvart et kostholdsspørreskjema i første del av svangerskapet om hva de hadde spist året før de ble gravide. Av disse kvinnene rapporterte nesten 100 at de i løpet av svangerskapet hadde vært innlagt på sykehus på grunn av sin alvorlige svangeskapskvalme (hyperemesis gravidarum). De sykehusinnlagte kvinnene hadde hatt et lavere inntak av sjømat, alliumgrønnsaker (purre, løk og lignende) og vann, sammenlignet med kvinner som ikke hadde alvorlig svangerskapskvalme.

To til tre fiskemiddager i uken regnes som et høyt inntak av sjømat.

Kan forebygge

Å utvikle alvorlig svangerskapskvalme kan ha store konsekvenser for både mor og barn. Denne studien viser at man kanskje kan forebygge utviklingen, men det trenges flere studier, både epidemiologiske og kliniske, før man kan gå ut med anbefalinger, hevder Folkehelseinstituttet.

Haugens artikkel ble nylig publisert i British Journal of Nutrition.
Bakgrunnen for undersøkelsen var at noen tidligere studier har vist at kvinner som utviklet den alvorlige formen for svangeskapskvalme hadde et høyere inntak av fett og da spesielt mettet fett. Andre studier har vist at de med alvorlig svangerskapskvalme hadde lavere antioksidantstatus, som igjen kunne tyde på et lavt inntak av grønnsaker og frukt.  

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer