Ny slankeapp for barn får sterk kritikk

- Vi er bekymret for at det kan utløse skam og usikkerhet rundt matinntak og egen kropp, sier ekspert.

SLANKING: - Å påføre skyld og skam rundt mat er uforenlig med å hjelpe barn og unge til å bygge en god psykisk helse og en fin overgang til voksenlivet, sier ekspert.
SLANKING: - Å påføre skyld og skam rundt mat er uforenlig med å hjelpe barn og unge til å bygge en god psykisk helse og en fin overgang til voksenlivet, sier ekspert. Vis mer
Publisert

Det er flere overvektig enn normalvektige i Norge, og i dag har rundt 7 av 10 nordmenn overvekt. Blant norske barn har mellom 15 og 20 prosent overvekt eller fedme, altså rundt ett av seks barn. Det er ingen tvil om at det kan føre til en rekke helseproblemer på sikt.

Som et forsøk på å redusere dette problemet, har WW International nå lansert en slankeapp for barn. Appen er laget med et trafikklyssystem, for å gi barn og unge oversikt over ja-mat, nei-mat, mengder og kalorier. Mat blir kategorisert med grønt lys, gult lys eller rødt lys, og skal hjelpe barn med å ta smarte matvalg. Det får norske eksperter til å reagere.

- Vi i Rådet for psykisk helse er svært skeptiske til denne slankeappen for barn helt ned i 8-årsalderen. For mange barn gjør telling av kalorier veien kort til et negativt forhold til egen kropp. Med det kroppspresset barn og unge i dag opplever, vil en slik app fort fungere som en forsterker av skyld og skam rundt kosthold og utseende.

Dette sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse til KK.

Det er ingen tvil om at et sunt kosthold er positivt for helsen, men eksperter reagerer på måten denne appen er bygget opp og fokuset den har.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer