Ny slankeapp for barn får sterk kritikk

- Vi er bekymret for at det kan utløse skam og usikkerhet rundt matinntak og egen kropp, sier ekspert.

SLANKING: - Å påføre skyld og skam rundt mat er uforenlig med å hjelpe barn og unge til å bygge en god psykisk helse og en fin overgang til voksenlivet, sier ekspert.
SLANKING: - Å påføre skyld og skam rundt mat er uforenlig med å hjelpe barn og unge til å bygge en god psykisk helse og en fin overgang til voksenlivet, sier ekspert. Vis mer
Publisert

Det er flere overvektig enn normalvektige i Norge, og i dag har rundt 7 av 10 nordmenn overvekt. Blant norske barn har mellom 15 og 20 prosent overvekt eller fedme, altså rundt ett av seks barn. Det er ingen tvil om at det kan føre til en rekke helseproblemer på sikt.

Som et forsøk på å redusere dette problemet, har WW International nå lansert en slankeapp for barn. Appen er laget med et trafikklyssystem, for å gi barn og unge oversikt over ja-mat, nei-mat, mengder og kalorier. Mat blir kategorisert med grønt lys, gult lys eller rødt lys, og skal hjelpe barn med å ta smarte matvalg. Det får norske eksperter til å reagere.

- Vi i Rådet for psykisk helse er svært skeptiske til denne slankeappen for barn helt ned i 8-årsalderen. For mange barn gjør telling av kalorier veien kort til et negativt forhold til egen kropp. Med det kroppspresset barn og unge i dag opplever, vil en slik app fort fungere som en forsterker av skyld og skam rundt kosthold og utseende.

Dette sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse til KK.

Det er ingen tvil om at et sunt kosthold er positivt for helsen, men eksperter reagerer på måten denne appen er bygget opp og fokuset den har.

- Risikoen for å utvikle et negativt forhold til mat og kropp, og risiko for spiseforstyrrelser, gjør det å innføre en slik app til et stort sjansespill. Det er et foreldreansvar å følge opp barnas kosthold og kunnskap om mat, og det er også en del av skoleundervisningen med blant annet faget Mat og helse, sier Gundersen.

Internasjonalt er det også mange som har engasjert seg i debatten, og hashtagen #wakeupweightwatchers trender og er populær på Twitter.

BLIR PÅVIRKET: Barn og unge er lettere påvirkelig når det gjelder både kroppspress og utvikling av spiseproblematikk, sier ekspert.
BLIR PÅVIRKET: Barn og unge er lettere påvirkelig når det gjelder både kroppspress og utvikling av spiseproblematikk, sier ekspert. Vis mer

Kan føre til spiseforstyrrelser

- For barn vil det å måtte forholde seg til et trafikklyssystem rundt eget kosthold være vanskelig, og vi er bekymret for at det kan utløse skam og usikkerhet rundt matinntak og egen kropp. Også for voksne kan feil fokus på mat utløse spiseforstyrrelser, og de fleste barn er ikke rustet til å takle slike komplekse følelser, forklarer Gundersen.

Mat i seg selv er komplekst, og handler i stor grad om andre ting enn energi og næringsstoffer. Mat er også kultur, identitet, religion, omsorg og følelser.

- Når vi vet at mange unge innimellom skammer seg etter måltider og mister en del av matgleden på grunn av fokuset på mat og kropp, vil risikoen ved å bruke en slik app være for stor. Å påføre skyld og skam rundt mat er uforenlig med å hjelpe barn og unge til å bygge en god psykisk helse og en fin overgang til voksenlivet, sier hun.

Gundersen ønsker heller ikke å legge økt press på barn rundt deres kosthold og livsstil som kan føre til usikkerhet, bekymring og negative tanker om egen kropp og helse.

Skeptisk til ja-mat og nei-mat

- Min første tanke da jeg hørte om appen var «trenger vi dette også?». Risikoen med slike apper er alltid at de blir brukt av feil personer, og ikke nødvendigvis av dem som trenger slike hjelpemidler, sier Bente Sommerfeldt, som er faglig direktør og spesialist i klinisk psykologi ved Villa SULT.

Hun er skeptisk til at appen gir røde, grønne og gule lys som forteller barna om de inntar riktig eller feil mat.

- Et sunt kosthold handler ikke om feil og riktig mat, det handler om helheten. Brukerne av appen kan fort bli veldig opptatt av ingredienser og ja og nei-mat, og strenge regler som ikke er forenelig med hverdagen til barn, sier hun.

Et barn som strever med overvekt og inntak vil i starten motta positiv respons og skryt for at de klarer å begrense seg og gå ned i vekt. De vil oppleve at de har kontroll, men det kan fort gå over til at de blir kontrollert hvis fokuset på mat og kropp tar overhånd.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta pauser fra slankingen din

MATGLEDE: - Et sunt kosthold handler ikke om feil og riktig mat, det handler om helheten, sier ekspert.
MATGLEDE: - Et sunt kosthold handler ikke om feil og riktig mat, det handler om helheten, sier ekspert. Vis mer

Vanskelig forhold til mat

Sommerfeldt stiller seg skeptisk til at barn skal få slik hjelp av en app.

- Mange av dem som laster ned slike apper har allerede et vanskelig forhold til mat. Da kan slike verktøy gjøre vondt verre. Hvis man skal ha et normalt forhold til mat, må man ha en hverdag som ikke blir styrt av mengder og kalorier. Folk flest trenger ikke å ha detaljkunnskap om det, sier hun.

Det er vanskelig å vite hva som fører til hva, men slankeapper kan enten utløse et vanskelig forhold til mat eller vedlikeholde det. Det er mange grunner til at enkelte sliter med mat, og både konflikter og familieforhold kan spille inn. Sommerfeldt sier at foreldrene er bedre rollemodeller enn en app.

- Appen retter seg mot barn og unge, og da mister vi blikket på dem som er viktige i en slik situasjon, nemlig foreldrene, sier hun.

LES OGSÅ: Å slanke seg i ammeperioden kan være ugunstig for barnet

Forsterker kroppspresset

Den viktigste utløsende årsaken til at mennesker utvikler en spiseforstyrrelse, er nettopp slanking.

- Apper med fokus på vektreduksjon og på slanking, på ja-mat og nei-mat, er med på å øke et allerede stort kroppspress i samfunnet, sier Line Orvedal, som er rådgiver/Faglig leder for ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser.

Orvedal mener at denne appen vil kunne medvirke til at mennesker utvikler et usunt og problematisk forhold til mat og kropp.

- Det som bekymrer meg aller mest er målgruppen for denne appen, som er barn og unge. De er både en risikogruppe og lettere påvirkelig når det gjelder både kroppspress og utvikling av spiseproblematikk, sier hun.

Orvedal sier at det ikke er sunt for barn å slanke seg, og aller helst bør barn i vekst unngå all form for slanking.

- Når det gjelder barn med en sykelig overvekt som krever en vektreduksjon, skal dette foregå under kontrollerte former med tett oppfølging av behandlere og i nært samarbeid med familien forøvrig, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer