Kan for mange leker være negativt for barn? Ja, hevder en ny studie fra University of Toledo i USA.
Ifølge The Telegraph lot forskerne 36 småbarn få leke en halvtime i et rom med enten fire eller 16 leker. Det de så var at barna var mye mer kreative når de hadde færre leker å leke med, da de klarte å finne flere bruksområder for hver enkelt leke.
Barna med få leketøy lekte også med hvert enkelt objekt dobbelt så lenge enn når de hadde flere å velge mellom.
Forskerne konkluderer med at foreldre, skoler og barnehager kan ha nytte av å rydde vekk mesteparten av lekene og i stedet jevnlig rotere et lite antall leker. På denne måten mener de barna vil oppmuntres til å bli mer kreative og at det vil bedre deres oppmerksomhetsspenn.
Ikke overrasket av resultatet
Førskolelærer og pedagogisk leder Trude Anette Brendeland sier hun overhode ikke er overrasket av resultatet.
– Alt for mange leker gjør at barn blir overstimulerte og da bruker de mindre tid på hver enkelt leke. Det å leke lenge med leker er bra for barn, fordi de da glemmer tid og sted og fordyper seg i det de holder på med. De kommer inn i en flytsone som er viktig for å få opplevelsen av at livet er godt.
– Dette er også en dyp form for læring og det man driver med i denne tilstanden kan feste seg slik at man husker det for resten av livet, sier hun.
Brendeland har et stort engasjement for barn og lek, og reiser blant annet landet rundt med kurs i «Lekelyst» for mennesker som jobber med barn. Hun er opptatt av at ikke alle leketøy skal ha en ferdig «fasit» når det gjelder hvordan barnet skal leke med det.
– Mange leketøy er kun skapt for at voksne skal kjøpe dem. Men voksne tenker på en helt annen måte enn barn; vi er mer fornuftsstyrte og fremtidsrettet, mens barn lever i nutid og er opptatt av å improvisere. De improviserer med det de måtte finne, om det så dreier seg om planker, korker eller dropspapir. Slike ting kan de holde på med i evigheter, da de ikke har en oppskrift for hvordan de skal leke med disse tingene.
– På den andre siden har man statiske leketøy, som for eksempel et dukkehus eller en garasje for lekebiler. Disse tingene har begrenset verdi for barnet, fordi det kanskje bare er en eller to måter de kan leke med disse tingene på.
LES OGSÅ: Dette skjedde da barnehagen fjernet alle lekene

Mener norske barnerom er overfylte av ubrukte leker
Brendeland mener det er et problem at norske barnerom er overfylte av leker som ikke blir særlig mye brukt.
– Det er alt for mange leker i sterke farger og plast som overstimulerer og som gjør at barna lettere mister konsentrasjonen. I tillegg blir barna heller ikke så glade i hver enkelt ting når de har så mye. Det å lære seg å bli glad i ting og ta vare på dem, er en del av å lære å håndtere livet. Det er ikke bra å bare hige etter nye ting, man må finne ro i det man har, sier hun.
– Det kan være lurt å rotere lekene på barnerommet, men gjør det alltid i samråd med barnet. Når man fjerner ting og rydder rommet, hender det at barnet gjenoppdager ting som de hadde glemt. Det er bedre med færre ting og ting med høy lekeverdi, det vil si leker som barn leker mye og variert med.
Med julefeiringen like rundt hjørnet er det god grunn til å anta at det ikke akkurat vil være færre leker på et gjennomsnittlig norsk barnerom første juledag.
Brendeland råder foreldre til å bli mer bevisste på hvilke type leker de kjøper til barna sine.
– Forsøk å minske plastikken og kjøp heller ting som barn kan skape noe med. Kanskje er ikke lekebutikken stedet du skal oppsøke, da gjenbruksbutikken kan ha vel så fine ting. Her kan du finne mange ting som får fantasien på gli, spesielt til rollelek.
– Jeg synes også at julen er en fin anledning for barn å plukke ut noen leker som de kan gi bort til veldedige organisasjoner. Det er en refleksjon som ungene godt kan være med på.
LES OGSÅ: Får ikke barnet delta i leken?

Å ha mange leker er ikke alltid problematisk
Maria Øksnes, førsteamanuensis i pedagogikk ved NTNU og forfatter av boken «Lekens flertydighet», synes studien har interessante funn.
Men selv om hun er skeptisk til overforbruk og kommersialisering av barnerommene, mener hun at det å ha mange leker i utgangspunktet ikke trenger å være et problem.
– At barn distraheres av mange leker, tror jeg er veldig individuelt. Min erfaring er at barn går bort til den tingen som er mest attraktiv der og da, og så kan det foregå en lang periode med lek selv om det er mange ting rundt.
– Men hvis man har veldig mange ting, er det nok sunt å rydde unna litt i perioder. Dette er jo noe barnehagene ofte er veldig flinke til. Når barna kommer i barnehagen om morgenen, har de laget områder som inviterer barna til ulike typer lek. For eksempel ved at de har lagt frem noen bøker på et bord eller hentet frem noen leker på et annet.
Opp til foreldrene å sette grensen for antall leker
Ifølge filosofiprofessor Arne Johan Vetlesen ved Universitetet i Oslo har en gjennomsnittlig norsk syvåring cirka 600 leker, noe som er ti ganger så mye som på sekstitallet. Maria Øksnes synes imidlertid det er vanskelig å skulle sette føringer for hva som er riktig mengde leker.
Hun mener det er opp til hver enkelt forelder å finne grensene og vurdere hva som er hensiktsmessig for sitt barn.
– Barna mine har mange leker som jeg nesten aldri har sett dem leke med og ofte kan de leke med ting de finner i stua eller på kjøkkenet. Men plutselig tar de frem en leke de aldri har holdt på med før og så har det blitt en rekvisitt i leken. Det er derfor vanskelig å forutse hva barn liker å leke med, de er helt uberegnelige i forhold til hva de griper fatt i.
Forskerne bak den amerikanske studien mener blant annet at færre leker styrker kreativiteten og barns evne til å konsentrere seg over lengre tid. Selv om dette er vel og bra, mener Øksnes det i dag er et litt for stort fokus på at alle leker skal være pedagogiske.
– Jeg er skeptisk til «lek og lær», det at man alltid kjøper leketøy som barn skal lære noe av. Dersom barna mine ønsker seg noe som jeg egentlig ser på som «plastikk-skit», så synes jeg det er helt greit. Selv om vi foreldre ofte forsøker å finne «riktig» leketøy, gjerne gamle solide treleker som vi hadde i vår egen barndom, er det ikke sikkert at det er disse lekene som er fristende og morsomme for barna våre.
– Det viktigste er at leketøyet er gøy for ungene. Den tyske pedagogen og kanskje den første leketøysdesigneren Friedrich Fröbel sa allerede på 1800-tallet at det viktigste ved leken er at moroa ikke kommer i andre rekke!
LES OGSÅ: - Barn må få leke i søla, putte ting i munnen og generelt være barn!