Pappakropp

Ny studie: Menn med «pappakropp» anses som bedre fedre

- Kvinner er mer tiltrukket av den dominante machomannen som korttidspartner, mens langtidspartneren skal være omsorgsfull og generøs.

FORETREKKER PAPPAKROPP: Ifølge en ny studie blir menn med svært veltrente kropper vurdert til å være litt dårligere når det kommer til farskap og monogami. FOTO: NTB Scanpix
FORETREKKER PAPPAKROPP: Ifølge en ny studie blir menn med svært veltrente kropper vurdert til å være litt dårligere når det kommer til farskap og monogami. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En studie fra Universitetet i Southern Mississippi hevder at menn med «pappakropp» blir sett på som bedre fedre.

Forskerne viste 800 personer fotografier av en mann med forskjellige kombinasjoner av kroppsfett og muskler, fra slank til litt overvektig. Ifølge Daily Mail anså personene som deltok i studien at menn med veltrente kropper var litt dårligere når det kom til farskap og monogami.

Menn med litt mer vekt og færre synlige muskler, det mange kaller en typisk «pappakropp», ble derimot sett på som å være bedre pappamateriale. Forskerne forklarer dette med at vi oppfatter dem som mindre dominante, noe som gjør dem varmere og mer trofaste.

Ikke overrasket over resultatet

Jens Andreas Huseby er atferdsbiolog og med i ekspertpanelet i «Gift ved første blikk». Han er ikke overrasket over resultatene i denne studien.

– Dette støtter jo hypotesene fra evolusjonsteori, smiler han.

– Men det er veldig bra at man tar seg tid til å teste slike antakelser grundig, og gleder seg når man får resultater som ikke er som man ventet. Det er sånn vitenskap bygger kunnskap.

Ifølge Huseby finnes det flere studier som viser at menns utseende er en av faktorene kvinner vurderer i jakten på å finne en å få barn med.

– For kvinner er kropp og utseende mindre viktig enn faktorer som selvtillit og tiltakslyst, men det er godt inne på topp ti-listen over hva kvinner tiltrekkes av. For kvinner er partnervalg et vanskeligere dilemma enn for menn. Rent evolusjonært er det forbundet med høyere risiko, valget blir derfor viktigere, og evolusjonen har dyrket fram disse evnene til å lese tegn på hvem som er gode fedre, sier han.

EVOLUSJONSTEORI: Ifølge Jens Andreas Huseby kan det være slik at kvinner har dyrket frem en egen evne til å lese hvem som er gode fedre. FOTO: Privat
EVOLUSJONSTEORI: Ifølge Jens Andreas Huseby kan det være slik at kvinner har dyrket frem en egen evne til å lese hvem som er gode fedre. FOTO: Privat Vis mer

Korttidspartneren kan være en «bad boy»

Huseby forklarer at kvinner også har to ulike «roller» de velger menn til: menn som produserer bra barn, og menn som bidrar til at barna vokser opp og får så bra liv at de selv kan finne partner å lage barnebarn.

Noen ganger finner man samme mann til begge rollene, andre ganger er mannen bra på det ene og ikke det andre.

– Det har vært gjort mye forskning på hva kvinner tiltrekkes av for menn i de ulike rollene; kortidspartner og langtidspartner. Kvinner er mer tiltrukket av den dominante machomannen som korttidspartner, han kan til og med være en gnien bad boy, mens langtidspartneren skal være omsorgsfull og generøs.

Når det gjelder menn har de ifølge atferdsbiologen rent evolusjonært hatt mindre å tape på å velge feil partner. Det er derfor ikke like tydelig todelt hva menn ser etter hos en korttids- eller langtidspartner.

– Menn tiltrekkes mest av tegn på at partneren har mange år foran seg som fruktbar, det vil si fysiske tegn på ungdommelighet som glatt hud, glans i håret, kurver som midje til hofte. Men selvfølgelig også tegn på at hun blir en god medforelder og får levedyktige barn: intelligens, humor og så videre.

– En kjønnsforskjell er at de utseendemessige trekkene ligger øverst på topp ti-listen hos menn. Og midt på topp ti-listen for kvinner.

Fullt mulig å være pappa i god form

Begrepet pappakropp brukes ofte om en litt rundere og mykere kroppstype, en slags mellomting mellom det å være muskuløs og overvektig. Ifølge Urban Dictionary tar begrepet utgangspunkt i at når man først har funnet sin partner ikke lenger behøver å fokusere på å holde seg i toppform.

Personlig trener Andreas Helberg er selv småbarnspappa og har en litt annen tolkning av hva en typisk pappakropp er og bør være.

Når han legger ut bilder i sosiale medier tagger han dem ofte med #pappakropp for å vise at det er fullt mulig å være i god form selv om du ivaretar dine barn.

– For meg er en far med pappakropp en som klarer å balansere det å være pappa og ta vare på sin egen kropp gjennom trening og aktiv livsstil. Det å ha barn er ingen unnskyldning for ikke å være i god form, det handler om prioriteringer, sier han.

– Pappakroppen skal være en funksjonell kropp som klarer å aktivisere sine barn og være med på aktiv lek. Jeg mener også at vi som fedre har et ansvar for å være gode rollemodeller for våre barn. Å trene, holde seg i form og være aktiv trenger ikke gå på bekostning av tid eller evne som far. Fra eget ståsted prioriteres trening fremfor å ligge på sofaen, se på tv, se serier, jobbe mer enn nødvendig og enkelte dager rydding og vasking.

Bedre rustet for stress

Helberg synes fars kropp og utseende er irrelevant i forhold til hvordan man er som far. Han peker på at faktorer som hvordan man selv hadde det i oppveksten nok er mer med på å forme hvordan man blir som pappa.

– Vi må ikke glemme at trening kan ha en positiv mental effekt. Med det mener jeg at man kan få ut frustrasjoner, stress og utløp for endorfiner på en arena som tillater det. Dette kan gjøre at man kommer hjem til barna med et smil rundt munnen etter å ha fått rensket opp hodet på trening.

– For meg er trening min egen kvalitetstid hvor jeg prioriterer meg selv og hvor jeg jobber med å utvikle meg fysisk og mentalt. Selv om det å holde seg i bra form verdsettes høyt hos meg vil det aldri gå på bekostning av barna.

INGEN MOTSETNING: Småbarnspappa og personlig trener Andreas Helberg mener man godt kan være en veltrent og omsorgsfull pappa. FOTO: Privat
INGEN MOTSETNING: Småbarnspappa og personlig trener Andreas Helberg mener man godt kan være en veltrent og omsorgsfull pappa. FOTO: Privat Vis mer

Vær aktiv sammen med barna

En gylden regel for alle småbarnsforeldre bør ifølge Helberg være å delta aktivt i en eller annen form for aktivitet/lek med barna på ettermiddagstid. Aktiviteten bør gi moderat til høy puls og kan være en fin relasjonsbygger mellom barn og foreldrene.

– Jeg vil anbefale å sette opp en ukeplan hvor man også setter av tid til trening på lik linje som andre hverdagslige aktiviteter. Det er fint mulig å få til gode treningsøkter på relativt kort tid med god planlegging. Hvor mye trening man bør få til i uken er avhengig av målet med trening. Hvis du ønsker å oppnå gode resultater bør du minimum trene tre ganger i uken.

– Du kan fint gjennomføre treninger hjemme på stuegulvet, eller ta med barna ut eller til en lekeplass hvor du kan utfordre deg selv med egen kroppsvektstrening. Det er viktig å ikke tenke begrensninger, men at litt er bedre enn ingenting. Kontinuiteten er det som er avgjørende for resultatet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer