Tidlig pubertet

Ny studie mistenker at norske barn kommer tidligere i puberteten enn før

Tidligere brystvekst hos jenter er ett av pubertetstegnene forskerne skal se nærmere på.

PUBERTET: Tall fra USA og Danmark viser at noen pubertetstegn kommer tidligere enn før. Foto: George Rudy / Shutterstock / NTB scanpix
PUBERTET: Tall fra USA og Danmark viser at noen pubertetstegn kommer tidligere enn før. Foto: George Rudy / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Kommer norske barn tidligere i puberteten enn før? Ved Universitetet i Bergen har de en pågående pubertetsstudie som ser nærmere på når puberteten starter hos norske barn. Litt over 1100 barn deltar i undersøkelsen, hvor forskerne blant annet bruker ultralyd på testikler og brystkjertler for å få nøyaktige mål av utviklingen.

Studien ledes av professor Pétur B. Júlíusson som forteller til KK.no at man til nå kun har hatt data på hvor gamle norske jenter er når de får sin første menstruasjon. Noe som i seg selv ikke sier noe om når puberteten faktisk starter.

Ifølge Store medisinske leksikon er nemlig det første pubertetstegnet hos jenter ofte vekst av bryster, samt behåring av de ytre kjønnsdeler. Samtidig vokser livmor, skjede, kjønnslepper og klitoris. Den første menstruasjonen kommer sent i rekkefølgen og snittalderen er cirka 13 år.

LES OGSÅ: Har tenåringen fått seg kjæreste?

KAN HA FLERE ÅRSAKER: Ifølge professor Pétur B. Júlíusson ser forskerne blant annet på om overvekt og fedme kan trigge tidligere brystvekst. Foto: UiB
KAN HA FLERE ÅRSAKER: Ifølge professor Pétur B. Júlíusson ser forskerne blant annet på om overvekt og fedme kan trigge tidligere brystvekst. Foto: UiB Vis mer

Tidligere brystvekst hos jenter

– Gjennomsnittsalderen for den første menstruasjonen har tilsynelatende vært uendret i Norge siden andre verdenskrig, men denne studien vil kartlegge dette bedre. Når det gjelder brystvekst hos jenter, har vi tall fra Danmark og USA som viser at dette starter noe tidligere enn før. Vi vil se på forholdene i Norge, noe som ikke er tidligere gjort, sier han.

Júlíusson forteller at det finnes flere hypoteser på hva som kan være årsakene til at brystveksten starter tidligere.

– En hypotese er at endring i kroppsammensetningen de siste årene med økt forekomst av overvekt og fedme kan trigge tidligere brystvekst.

– En annen hypotese er at det skyldes bruk av såkalte hormonhermere, som er hormonforstyrrende stoffer som finnes i plast, kremer og hudpleieprodukter. Disse etterligner, hemmer eller øker virkninger av hormoner i kroppen vår. I Danmark og USA har en observert tidligere brystvekst uten at alder for første menstruasjon har gått tilsvarende ned. Det kan derfor tenkes at slik brystvekst styres av lokale faktorer uten at det nødvendigvis har noe med hypofysen og eggstokkene å gjøre, sier han.

Det kan også være andre årsaker til at barn kommer tidlig i puberteten. Júlíusson forteller at man blant annet har danske og svenske studier som viser at adoptivbarn ofte kommer tidligere i puberteten enn sine jevnaldrende.

– Mekanismen rundt det er omdiskutert, men det kan være en konsekvens av rask vekst i nye omgivelser, sier han.

LES OGSÅ: Professor advarer mot et høyt inntak av laks

Utbredt oppfatning blant helsesøstre

Ifølge Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre NSF, er det en utbredt oppfatning blant helsesøstre at puberteten starter tidligere nå enn før. I likhet med Júlíusson mener hun at det er viktig å se nærmere på faktorer som overvekt, fedme og hormonforstyrrende miljøgifter.

Dersom det skulle vise seg at norske barn kommer tidligere i puberteten enn før, vil det naturlig nok ha en innvirkning på pubertetsundervisningen i barneskolen.

– Helsesøstre trenger oppdatert kunnskap på befolkingens helse slik den er til enhver tid, vi trenger også referanser på normal utvikling. I våre retningslinjer poengteres at vi skal styrke barnets begrepsapparat, selvfølelse, egenverd og respekt for identitet, kropp og grenser allerede fra barnehagealder, dette skal også være en naturlig del av undervisningen gjennom barneskolen.

– Læreplaner og samarbeid med skolen om helsetema bør tilpasses befolkningens behov, det betyr at ny kunnskap om alder for pubertetsutvikling også bør påvirke undervisningstid og innhold, sier hun.

Amerikanske gutter kommer tidligere i puberteten enn før

Pubertetsstudien i Bergen skal også se på om norske gutter kommer tidligere i puberteten enn før. NRK omtalte i 2012 en amerikansk studie som viste at dette var tilfelle blant amerikanske gutter.

Studien undersøkte 4000 gutter i alderen seks til 16 år i ulike amerikanske delstater. Tegn til puberteten var stort sett relatert til vekst av testiklene og at guttene ble svært sjenerte.

Før studien var 11,5 år regnet som gjennomsnittlig alder for når amerikanske gutter startet puberteten, men funnene viste at guttene kom i puberteten seks måneder til to år tidligere enn antatt.

Også når det gjelder gutters tidlige pubertet, vet man ifølge Júlíusson lite om hva årsakene kan være.

– I likhet med hos jentene, kan det skyldes vektøkning og hormonhermere. Fravær av sykdommer og god ernæring fremmer optimal vekst og utvikling, noe som har igjennom det siste århundret forklart hvorfor barn har gjerne blitt høyere enn sine foreldre og hvorfor tidspunkt for første menstruasjon har gått ned. Dette kan likevel knapt forklare de endringene en har observert nå i nyere tid, og disse kan skyldes andre årsaker, sier han.

De første resultatene fra pubertetsstudien i Bergen vil bli publisert i løpet av kommende år.

LES OGSÅ: - Foreldre må våge å være kjipe og sette grenser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer