Graviditet jod:

Ny studie: Norske gravide og ammende har for dårlig kunnskap om jod

Spiser du lite hvit fisk og melkeprodukter? Da kan det være lurt å ta en sjekk.

GRAVIDE SPISER FOR LITE MATVARER MED JOD: Et lavere inntak av melkeprodukter og hvit fisk, er ifølge forskerne noe av årsaken til at norske gravide og ammende får i seg for lite jod. Foto: NTB Scanpix
GRAVIDE SPISER FOR LITE MATVARER MED JOD: Et lavere inntak av melkeprodukter og hvit fisk, er ifølge forskerne noe av årsaken til at norske gravide og ammende får i seg for lite jod. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det må bli mer oppmerksomhet rundt viktigheten av å få i seg nok jod, sier førsteamanuensis Sigrun Henjum ved OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus).

Hun har vært prosjektleder for to nye studier som har målt jodinntaket blant gravide og ammende kvinner. I studiene så de også på hvordan kunnskapen om jod var blant deltakerne.

Her kom det frem at rundt 75 prosent av de gravide og 55 prosent av de ammende hadde liten eller ingen kunnskap om jod.

Dette er ifølge Henjum bekymringsfullt med tanke på hvor viktig jod er for gravide og ammende. Jod er et næringsstoff som skjoldbruskkjertelen trenger for å lage hormoner som regulerer stoffskiftet og disse hormonene er nødvendige for normal vekst og utvikling hos fosteret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer