Barneoppdragelse:

Ny trend: La barna gjøre som de vil!

Men er det så lurt?

FRI BARNEOPPDRAGELSE: Er det lurt å bare la barn gjøre som de vil, eller trenger de klare regler? Foto: NTB.
FRI BARNEOPPDRAGELSE: Er det lurt å bare la barn gjøre som de vil, eller trenger de klare regler? Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det dukker stadig opp spørsmål om foreldreroller, og om den ene eller den andre typen forelder er den beste.

Tidligere har det vært snakk om curlingforeldre, foreldre som rydder vei og fjerner hindringer så barnet ikke skal møte motstand, helikopter-foreldre, som overvåker barnet sitt 24/7, tigerforeldre som stiller høye krav til barna om å prestere på alle områder og bomullsforeldre, som beskytter barna sine mot alle farer.

Nå har en ny trend dukket opp på TikTok, og det får norske eksperter til å reagere.

- Denne gangen handler det om «ja-mammaer», mammaer som alltid sier ja når ungen vil gjøre noe, uansett hva det er. I TikTok-videoen sier mammaen ja til barnet som vil male på kjøkkengulvet.

Det sier Willy-Tore Mørch, som er en norsk psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, til KK.

Han sier at Ingen av disse karikaturene av foreldrerollen har fordeler, men heller ikke ulemper, fordi disse rollene heldigvis ikke finnes i virkeligheten.

MALING: Skal barn bare få lov til å gjøre akkurat som de vil? Foto: NTB.
MALING: Skal barn bare få lov til å gjøre akkurat som de vil? Foto: NTB. Vis mer

Fri barneoppdragelse

- Det vil alltid være noen som vektlegger en foreldrepraksis som vi kjenner igjen i en eller flere av de rendyrkede karikaturene. Går vi historisk til verks er den mest kjente foreldrestilen fra 1960 og 70-tallet «den frie barneoppdragelse», det som ligner på ja-mammaer, forklarer han.

Benjamin Spocks bok «Barnet – sunn fornuft i barnestell og oppdragelse» kom på norsk i 1952, og var en reaksjon på den autoritære og foreldresentrerte barneoppdragelsen med vekt på disiplin og lydighet.

Hans budskap var å oppdra barna individuelt og med kjærlighet. Det ble imidlertid misforstått til at man skulle la barna få lov til å gjøre som de ville. Han fikk skylden for den økende kriminaliteten i USA på 1950 og 60-tallet og han fikk skylden for hippiebølgen og mange mente at han ødela USA.

I Norge hadde han mindre betydning, men han ble forbundet med den trenden som ble kalt «den frie barneoppdragelse».

TIKTOK-VIDEO: - Jeg synes ikke du skal basere barneoppdragelse på tips. Dette blir for spakt, faglig lite forankret og overfladisk, sier eksperten. Foto: NTB.
TIKTOK-VIDEO: - Jeg synes ikke du skal basere barneoppdragelse på tips. Dette blir for spakt, faglig lite forankret og overfladisk, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

- Vær en tydelig voksen

- Mitt faglige utgangspunktet er at foreldre vil barnet sitt vel. Men uten forståelse for hva det blir forventet at barn i Norge faktisk skal mestre sosialt med andre voksne og jevnaldrende, praktiseres det i noen hjem en barneoppdragelse som ikke forbereder og utvikler barnet til å møte og forstå andre.

Det sier Anita Hegdahl-Galterudhøgda, som er spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi MNFF og universitetslektor ved Universitetet i Sørøst-Norge: USN, til KK.

Sosial utvikling innebærer flere prosesser, og foreldreveiledning på et generelt grunnlag er vanskelig fordi hvert barn er unikt.

- Foreldre kan gjerne bli bevisst på rollen sin, og være en tydelig voksen person som setter grenser for hvordan samhandling og kommunikasjon skal fungere i et hjem. Barn får mer med seg hva foreldre gjør enn hva de sier, forklarer Hegdahl-Galterudhøgda.

Mulige konsekvenser

Hun sier at dette er noen ulemper som potensielt kan oppstå på sikt hvis barn får gjøre som de vil:

  • Søvnmangel
  • Fedmeutvikling
  • Aktivitetsmangel/manglende ferdighetsutvikling
  • Feilernæring
  • Skoleskulk

Det skaper usikkerhet og utrygghet for barn når voksne ikke stiller forventninger og krav som er rimelige ut fra alder og forutsetninger. Barn vokser og utvikler seg på krav og forventninger, og de ønsker å møte disse.

- Jeg synes ikke du skal basere barneoppdragelse på tips. Dette blir for spakt, faglig lite forankret og overfladisk. Det finnes flere universelle foreldreveiledningskurs foreldre kan ta, tipser hun.

BARN ER ULIKE: Barn har forskjellig temperament og vil reagere forskjellig på frustrasjoner. Foto: NTB.
BARN ER ULIKE: Barn har forskjellig temperament og vil reagere forskjellig på frustrasjoner. Foto: NTB. Vis mer

Flest ulemper

- Hvis du lar barn få gjøre som de vil, vil det på et eller annet tidspunkt føre til at barnet møter motstand og grenser uten å ha fått mulighet til å lære å tåle det. Barn har forskjellig temperament og vil reagere forskjellig på frustrasjoner. Noen vil protestere mens andre vil finne seg i det og føye seg, forklarer Mørch.

Det man kan si er at de har gått glipp av å få erfaringer med verden slik den er, og vil i større grad være uforberedt på naturlige hindringer og naturlige problemer som de møter i hverdagen.

- I den grad det er noen fordeler må det være å kunne nyte handlingen man har fått lov til å gjøre i øyeblikket uten frustrerende begrensninger, reprimander og straff, sier han.

3 gode råd

- Det er tre perspektiver på barneoppdragelse jeg tror det er klokt å ha som foreldre, sier Mørch. Det er:

1. Ta barnets perspektiv i foreldrerollen.

2. Foreldrene må være barnets trygge base. Dette oppnås ved trygg tilknytning i barnet to første leveår, ved å gi barnet trøst og trygghet når det viser angst og utrygghet. Når barnet blir eldre skal denne trygge tilknytningen videreutvikles til å bli en god relasjon mellom forelderen og barnet.

3. Husk at hjernen til barnet er bruksavhengig. Det er erfaringene som barnet får i oppveksten som bestemmer om hjernen får en sunn og normal utvikling.

Bare 15 prosent av hjernen er «oppkoblet» ved fødsel. Resten blir «oppkoblet» og i funksjon frem til 25 års alder. Som foreldre er man i en unik posisjon for å tilrettelegge for barnet slik at det får gode erfaringer. Langvarig stress og angst skader hjernen og kan ha betydning for læreevne, hukommelse og psykiske helseplager senere i livet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet