Ny trend: Tar med fotograf på fødestua

– Bildene er påminnelse om en av mine største bragder i livet, sier Anna Maria (23)

INTENSE ØYEBLIKK: Anna Maria Simonsen synes det å ha med en fotograf under fødselen ga henne ekstra støtte. Foto: Maria Vatne Payne
INTENSE ØYEBLIKK: Anna Maria Simonsen synes det å ha med en fotograf under fødselen ga henne ekstra støtte. Foto: Maria Vatne Payne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Å få lov til å skape gode bilder fra dette for andre, er meningsfylt og utrolig givende, sier fotograf Maria Vatne Payne.

Siden hun startet med fødselsfotografering på nyåret, har hun dokumentert fire fødsler og er i disse dager i «beredskap» for nummer fem.

– Det har vært et fantastisk lærerikt år med helt uforglemmelige opplevelser. Alle fødslene så langt har vært veldig forskjellige. Både setefødsel, styrtfødsel og keisersnitt, forteller hun.

Dokumenterer alt

Når kvinnene er kommet 38 uker inn i svangerskapet, er Maria 100% tilgjengelig tjuefire timer i døgnet. Avtalen er at hun reiser til den fødende når kunden mener det er på tide, uansett når på døgnet det måtte være.

Såfremt kunden ikke har noen grenser for hva hun skal eller ikke skal fotografere, dokumenterer hun det som skjer i føderommet - både tårer, smerte og glede.

– Hvis det er ting de ikke ønsker dokumentert, enten det er avtalt på forhånd eller oppstår underveis, så lytter jeg til det. Bildene er jo ikke til meg, de er til dem, så det er deres grenser som gjelder, sier Maria.

I BEREDSKAP: Når Maria Vatne Payne har fått et nytt fødselsfoto-oppdrag, er hun i beredskap døgnet rundt de siste ukene før terminen. Foto: Privat
I BEREDSKAP: Når Maria Vatne Payne har fått et nytt fødselsfoto-oppdrag, er hun i beredskap døgnet rundt de siste ukene før terminen. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: «Vi deler ikke ut diplomer til fødende her på huset, skjønner du!»

Vil ha noe å se tilbake på

En av dem hun har vært med å ønske velkommen til livet, er seks uker gamle Saga Elida. Da Anna Maria Simonsen (23) og samboer Gabriel ventet datter nummer to, ønsket de å ha Maria med seg som fotograf under fødselen.

– Da Hedda (2,5) ble født for noen år tilbake hadde vi en flott opplevelse på Ahus. Men fordi jeg fikk tidlig drypp og epidural i tillegg til noen trekk fra lystgassen, husker jeg ikke mye av opplevelsen.

I KVELD SKAL DET SKJE: Anna Maria og Gabriel venter på babyen hjemme i sofaen. Foto: Maria Vatne Payne
I KVELD SKAL DET SKJE: Anna Maria og Gabriel venter på babyen hjemme i sofaen. Foto: Maria Vatne Payne Vis mer

– Denne gangen ønsket jeg å ha noe å se tilbake på, forklarer hun.

Fødselen gikk ikke som planlagt

Bildene dokumenterer fødselens alle stadier, fra den første ventetiden hjemme, til gradvis økning i smerter og til slutt selve fødselen som ikke endte helt som planlagt.

I utgangspunktet skulle Anna Maria føde hjemme, med nærhet av familie og to jordmødre.

Etter mange timer med veer og etterhvert kraftige nedpress, ble det bekreftet at babyen lå i setestilling. Med fotograf Maria på slep, bar det derfor mot sykehuset.

– Etter fire timer i halvkoma på sofaen føltes det trygt å dra til sykehuset hvor Maria fulgte oss til siste minutt. Det var en utrolig sterk og fantastisk opplevelse, og jeg er uendelig glad for at vi valgte å invitere Maria med, sier Anna Maria.

ØKTE SMERTER: Fotografen forsøker å holde seg i bakgrunn under det mest intense. Foto: Maria Vatne Payne
ØKTE SMERTER: Fotografen forsøker å holde seg i bakgrunn under det mest intense. Foto: Maria Vatne Payne Vis mer

LES OGSÅ: Hva om du ikke rekker sykehuset i tide?

Holder seg i bakgrunnen

Fotografen forteller at hun alltid opptrer veldig diskret under fødselen, spesielt når den er på sitt mest intense.

– I starten kan vi småprate og ha en lett tone, vi har jo allerede blitt godt kjent i forkant av fødselen gjennom møtene vi har hatt, og som regel er både fødekvinnen og partneren glade og spente når ting begynner å skje. Gradvis og ettersom det blir mer intenst, senker som regel stillheten seg og vi opptrer i en rolig konsentrasjon, alle sammen, sier hun.

– Jeg lar signalene jeg får fra fødekvinnen styre hvor deltagende jeg er i det som skjer, og er veldig nøye på å ikke ta for mye plass.

GLEDELIG ØYEBLIKK: Etter timer med smerter, er det hele endelig over. Foto: Maria Vatne Payne
GLEDELIG ØYEBLIKK: Etter timer med smerter, er det hele endelig over. Foto: Maria Vatne Payne Vis mer

LES OGSÅ: Fem ting du ikke visste om fødselen

En støtte for den fødende

Fotograf Maria mener at man får et spesielt bånd når man deler en slik opplevelse. Det har hendt at hun har hatt en støttende funksjon både for mor og far i tøffe perioder under fødsel.

Maria har selv født tre barn og denne erfaringen, samt en stor interesse for fødselsomsorg, tar hun med seg inn i fødestuen.

– Jeg har vært veldig interessert i fødselsomsorg og fødselsopplevelser helt siden jeg fikk mitt første barn for snart ti år siden - og har innimellom angret på at jeg ikke ble jordmor, sier hun.

MORSLYKKE: Anna Marie gjenopplever følelsene når hun ser på fotografiene fra fødselen.  Foto: Maria Vatne Payne
MORSLYKKE: Anna Marie gjenopplever følelsene når hun ser på fotografiene fra fødselen. Foto: Maria Vatne Payne Vis mer

Nybakt tobarnsmor Anna Maria bekrefter at hun opplevde fotografen som en støtte for henne og samboeren under fødselen. – Vi la etter kort tid ikke merke til at Maria var til stede. Stemningen var rolig og varm hele veien, til og med på sykehuset, sier hun.

Følelsesladde øyeblikk

Når Anna Maria ser på bildene fra fødselen, forteller hun at de bringer med seg et hav av følelser. – Enorm stolthet, glede, tristhet over at seteleie ikke ble konstatert på et tidligere tidspunkt, spenning og til tider pinlig berørt.

- Det er ikke alle som har bilder av seg selv nedentil i utdrivningsfasen, sier hun.

– Jeg er glad og tilfreds med avgjørelsen av å ha Maria til stede, bildene er påminnelse om en av mine største bragder i livet. At samboeren min og jeg har skapt noe så vakkert, at vi stod i det sammen, en bekreftelse for min egen del, av meg som kvinne og mamma, sier hun.

LES OGSÅ: Gullkorn fra fødestuen

Preget fotograf

Fotograf Maria innrømmer at heller ikke hun er helt er uberørt av det hun er med på. – Jeg har felt noen tårer bak kamera. Lettelsen er så stor og gleden så sterk når barnet blir født. Jeg blir også veldig rørt av tanken på den tilliten de fødende viser meg ved å la meg få slippe inn i en så hellig og intim situasjon, og det kan jeg ofte sitte og kjenne på under fødselen. 

– Hva tenker du om at du kan risikere å være tilstede på en traumatisk fødsel?

– Risikoen ved at jeg skal oppleve noe traumatisk som fødselsfotograf er jo ganske liten her til lands, og jeg tenker at det å være godt informert og kunne mye om fødselsomsorg hjelper meg til å beholde roen og føle meg trygg.

– Jeg vet at ting kan føles dramatisk der og da, men at det stort sett alltid går bra med både mor og barn. Å ha født tre barn selv er jo også med på å gi meg styrke og ro. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer