Unge parforhold:

Ny undersøkelse: Hver tredje norske tenåring sender nakenbilder til kjæresten

– Ungdom ønsker at foreldre skal blande seg mer inn, sier forsker.

VOLD I UNGE PARFORHOLD: Ny studie viser at mange norske tenåringer utsettes for vold i parforholdet. FOTO: NTB Scanpix
VOLD I UNGE PARFORHOLD: Ny studie viser at mange norske tenåringer utsettes for vold i parforholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vold i parforhold er ikke noe som bare skjer mellom voksne. I en ny studie svarer hele 42,9 prosent av norske tenåringer i alderen 13-18 år at de har opplevd en form for vold i et parforhold.

Tallene er hentet fra et pågående forskningsprosjekt om vold mellom unge kjærester og er et samarbeid mellom fem europeiske land; Bulgaria, Italia, England, Kypros og Norge.

I Norge har 1000 elever i alderen 14-17 år fylt ut et spørreskjema, i tillegg har det blitt foretatt intervju med 18 utsatte jenter og tre gutter.

Forsker Carolina Øverlien ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) er leder for den norske delen av studien.

– Norske tenåringer er oppvokst i et samfunn som er tydelig når det kommer til fysisk vold og de vet at dette ikke skal aksepteres.

– Studien viste imidlertid at de ikke er like tydelige på hva som er ok når det kommer til det digitale. For eksempel om det er ok at kjæresten hele tiden skal vite hvor man er, hvem man snakker med og hva man gjør, sier hun.

Mange har opplevd digital vold

29,1 prosent av ungdommene som har svart på spørreskjemaet oppgir at de har vært utsatt for digital vold, 25,9 prosent har opplevd psykisk vold og 12,8 prosent fysisk vold. Studien er ikke representativ for alle unge i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer