Unge parforhold:

Ny undersøkelse: Hver tredje norske tenåring sender nakenbilder til kjæresten

– Ungdom ønsker at foreldre skal blande seg mer inn, sier forsker.

VOLD I UNGE PARFORHOLD: Ny studie viser at mange norske tenåringer utsettes for vold i parforholdet. FOTO: NTB Scanpix
VOLD I UNGE PARFORHOLD: Ny studie viser at mange norske tenåringer utsettes for vold i parforholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vold i parforhold er ikke noe som bare skjer mellom voksne. I en ny studie svarer hele 42,9 prosent av norske tenåringer i alderen 13-18 år at de har opplevd en form for vold i et parforhold.

Tallene er hentet fra et pågående forskningsprosjekt om vold mellom unge kjærester og er et samarbeid mellom fem europeiske land; Bulgaria, Italia, England, Kypros og Norge.

I Norge har 1000 elever i alderen 14-17 år fylt ut et spørreskjema, i tillegg har det blitt foretatt intervju med 18 utsatte jenter og tre gutter.

Forsker Carolina Øverlien ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) er leder for den norske delen av studien.

– Norske tenåringer er oppvokst i et samfunn som er tydelig når det kommer til fysisk vold og de vet at dette ikke skal aksepteres.

– Studien viste imidlertid at de ikke er like tydelige på hva som er ok når det kommer til det digitale. For eksempel om det er ok at kjæresten hele tiden skal vite hvor man er, hvem man snakker med og hva man gjør, sier hun.

Mange har opplevd digital vold

29,1 prosent av ungdommene som har svart på spørreskjemaet oppgir at de har vært utsatt for digital vold, 25,9 prosent har opplevd psykisk vold og 12,8 prosent fysisk vold. Studien er ikke representativ for alle unge i Norge.

Ifølge Dinutvei.no kan digital vold være trusler og trakassering via meldinger, overvåking og kontroll via mobiltelefon eller sosiale medier, eller stygge meldinger postet på nett.

– Digital vold er vanligst, men det er også dette ungdommene har vanskeligst med å forstå og skjønne hvordan de skal håndtere, sier Øverlien.

– Kontroll har alltid vært en viktig del av vold i relasjoner, men i dag foregår det også digitalt. Gutter kan for eksempel installere apper på jentenes telefon som gjør at de kan følge alle steg de tar. Kontroll kan også utøves via vanlige apper som Snapchat og Instagram, for eksempel at du ikke får lov til å følge eller chatte med andre gutter. Dette kan eskalere og til slutt kan man havne i en situasjon hvor det går over til fysisk vold.

OVERRASKENDE FUNN: Forsker Carolina Øverlien forteller at mange unge jenter ikke vet at de har rett til å si nei til sex i en relasjon. FOTO: NKVTS
OVERRASKENDE FUNN: Forsker Carolina Øverlien forteller at mange unge jenter ikke vet at de har rett til å si nei til sex i en relasjon. FOTO: NKVTS Vis mer

Vet ikke at de kan si nei til sex i en relasjon

Studien avdekket også noen tydelige skiller mellom de fem landene.

Mens norsk ungdom ikke ser noen store forskjeller på hva man kan tillate seg i et ekteskap kontra kjæresteforhold, mener for eksempel kypriotiske gutter at man i større grad blir en «eiendel» når man er gift.

Men når det kommer til seksuelt press og vold, er dette mest fremtredende i Norge og England. 18,8 prosent av de norske ungdommene oppgir at de har blitt utsatt for noen form av seksuell vold.

Øverlien forteller at hun ble overrasket over at mange unge jenter i dag ikke vet at de har rett til å si nei til sex i en relasjon.

– I et samfunn som er kjent for likestilling har vi tatt denne kunnskapen for gitt. På 70- og 80-tallet ble det snakket mye om kvinners rett til egen kropp, selv om man er i et forhold. Vi må derfor fortsette å snakke om dette for å lære de nye generasjonene at det er de som setter grenser for sin egen kropp.

Unnskylder guttene som utøver vold

Et annet interessant funn i den nye studien er at unge jenter har en tendens til å bebreide seg selv for det som skjer, og at guttene som utøver vold unnskyldes med at de ikke klarer å styre seg eller at det ligger i deres natur.

– I intervjuene kommer det frem at de unge jentene er uklare på om de selv har skyld i dette og hvilket ansvar de har. Jentene vil gjerne forstå kjæresten, de tenker for eksempel at han ikke har hatt det så lett hjemme eller at han ikke har en god relasjon til foreldrene sine.

– Tenåringene som har vært utsatt for vold i parforholdet bærer på store hemmeligheter alene og om de snakker med noen så er det jevnaldrende venner. De tenker at de selv har satt seg i situasjonen og at de derfor må klare å komme seg ut av den selv. Men dette er utrolig vanskelig når det dreier seg om alvorlig vold.

– Vi må derfor forsøke å møte ungdommer bedre slik at de kjenner tiltro til oss og våger åpne opp og be om hjelp.

LES OGSÅ: Slik hjelper du tenåringen din gjennom den kaotiske ungdomstiden

Vold bør forebygges i skolen

Psykologspesialist Jannicke Stav i stiftelsen Alternativ til Vold (ATV) mener skolen har en viktig rolle i denne sammenhengen.

I 2013 ble læreplanen endret slik at alle elever skal få kunnskap om familievold, vold mot barn og kjærestevold, men ifølge Stav er endringen ikke god nok.

– Det er positivt at alle skoler skal begynne å undervise om vold, men endringen var såpass vag at det ikke er lett for lærere å skjønne hvordan de skal gå frem. Hvilke tema og hvor mye tid som skal brukes på dette blir derfor overlatt til læreren.

– Noen starter med å snakke om familievold på barneskolen og kjærestevold i ungdomsskolen, mens andre skoler kan ha mer fokus på mobbing eller radikalisering, sier hun.

VIKTIG TEMA I SKOLEN: Psykolog Jannicke Stav mener man så tidlig som mulig bør lære barn hva vold egentlig er. FOTO: Privat
VIKTIG TEMA I SKOLEN: Psykolog Jannicke Stav mener man så tidlig som mulig bør lære barn hva vold egentlig er. FOTO: Privat Vis mer

Ungdom skjønner ikke alltid hva psykisk vold er

For å forebygge vold mener ATV at man må lære barn hva det faktisk handler om.

De tilbyr derfor skoler undervisningsmaterialet «Si det som det er!», bestående av en film og et aktivitetshefte, som fritt kan bruke det i sin undervisning.

Stiftelsen har også holdt foredrag for i overkant av 5000 elever på Nord-Jæren og i Trondheim.

Ungdom skjønner ikke alltid at psykisk vold er vold. Det er derfor viktig å lære barn at vold ikke bare er slag, kvelertak, spark og voldtekt, men at det også kan være å få krenkende kommentarer eller at noen forsøker å kontrollere deg.

– Vold i et kjæresteforhold kan for eksempel starte med at kjæresten din blir sint og kaller deg stygg eller hore. Selv om det gjør deg nedtrykt, skjønner du ikke at dette er en form for vold.

– Vold kan også være negative kommentarer fra den man er forelsket i, for eksempel i forhold til kropp og spising, som gjør at du får stadig dårligere selvtillit. Til slutt tør du ikke si ifra til noen, fordi du tror at det er noe galt med deg selv.

– Mange som blir utsatt for vold kutter ut nettverket sitt og blir gradvis mer isolerte. Til slutt har man ingen å si ifra til og vennene dine ser ikke hva du blir utsatt for fordi du bare er sammen med kjæresten eller kjærestens venner.

Stav mener jo tidligere barn får lære hva vold er, jo bedre.

Det ideelle er at foreldrene snakker med barna sine om disse temaene før de kommer inn i et parforhold, for eksempel om hvordan man skal være mot hverandre når man er sammen. Jeg tror mange unge som blir utsatt for kjærestevold holder det for seg selv alt for lenge, fordi de ikke skjønner at det de utsettes for er vold eller fordi de ikke føler de har noen å snakke med.

– Som psykolog har jeg hørt voksne kvinner som både har vært utsatt for fysisk og psykisk vold si «det hadde vært bedre om han bare slo meg». Det sier litt om hvor grusomt dette er.

VIKTIG Å SNAKKE MED BARNA: – Det er viktig at man snakker med både jenter og gutter om dette med nakenbilder. Vær tydelig på hva som er ok og ikke, spesielt i forhold til dette med kontroll, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
VIKTIG Å SNAKKE MED BARNA: – Det er viktig at man snakker med både jenter og gutter om dette med nakenbilder. Vær tydelig på hva som er ok og ikke, spesielt i forhold til dette med kontroll, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Snakk med barna om nakenbilder

Det kan være vanskelig for foreldre å oppdage at barnet deres blir utsatt for vold som er såpass skjult. Forsker Carolina Øverlien er derfor enig i at foreldre tidlig bør snakke med barna sine om disse temaene.

– Det er viktig at man snakker med både jenter og gutter om dette. Vær tydelig på hva som er ok og ikke, spesielt i forhold til dette med kontroll. Vær klar over at jenter også kan utøve kontroll over gutter. Gutter får mye informasjon fra pornografi og andre medier om hva jenter vil og liker, og dette er informasjon som ikke alltid stemmer med virkeligheten.

– Det er også viktig å snakke med barna våre om nakenbilder. En tredjedel av jentene og guttene i undersøkelsen hadde sendt nakenbilde av seg selv til kjæresten sin. Vi må akseptere at det å sende nakenbilder er en del av å være ung i dag og at det er noe man gjør i en kjæresterelasjon når man flørter med hverandre.

– Problemet med disse bildene er ikke at de sendes i en relasjon, men når de blir brukt etter at relasjonen er over. Bildene kan da spres til andre eller bli brukt som trussel, for eksempel «dersom du går fra meg, sender jeg bildet til foreldrene dine eller legger det ut på sosiale medier».

Forveksler kontrollerende oppførsel med kjærlighet

Studien viser også at noen jenter forveksler vold og kontrollerende oppførsel med kjærlighet, omsorg og beskyttelse. Øverlien forteller at dette er noe man kjenner igjen i voldsforskningen blant voksne, men at det kommer frem i enda større grad hos tenåringene.

– I Sverige har man en kampanje med slagordet «sjalusi er ikke romantisk». Det er lett å tenke at han vil vite hvor jeg er hele tiden fordi han er så omtenksom og redd for at noe skal skje med meg. Det er derfor viktig å lære de unge å skille mellom romantikk og kontroll, sier hun.

– Vi voksne tenker ofte at vi ikke skal blande oss for mye i ungdommenes liv fordi det gjerne er mye drama i tenåringsrelasjoner. Men dessverre kommer en alt for stor andel inn i relasjoner som ikke er bra for dem, vi bør derfor legge oss i mer. Dette ga også ungdommene vi snakket med uttrykk for.

Dersom du opplever at ditt barn blir utsatt for en eller annen form for vold i sin relasjon, er budskapet fra Øverlien klart:

– Det bør anmeldes! Alle barn og ungdom som er utsatt for vold, behøver også noen å snakke med dette om. Dersom ungdommen ikke vil snakke med foreldrene, kan man få støtte fra helsesøster, BUP eller barnevernet. Det er også mulig å få hjelp fra organisasjonen «Alternativ til vold», som tilbyr terapi til gutter som utøver vold mot sin kjæreste.

LES OGSÅ: Bør du si noe dersom din voldelige ekskjæreste har fått en ny dame?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer