Babyutstyr:

Nybakte foreldre? Da kan disse 9 hjelpemidlene komme godt med!

Babyutstyret som forenkler hverdagen, ifølge ekspertene.

BABYUTSTYR: Disse hjelpemidlene kan komme godt med de første månedene av babyens liv. Foto: Uber/ Shutterstock /NTB Scanpix
BABYUTSTYR: Disse hjelpemidlene kan komme godt med de første månedene av babyens liv. Foto: Uber/ Shutterstock /NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som nybakt forelder er det mye som må kjøpes inn av utstyr til babyen. Enkelte produkter, som seng, bilstol og stellebord, er blant de mer opplagte. Men hvilke andre ting kan være nyttige å ha for å gjøre hverdagen som nybakt forelder enklest mulig? Vi tok en ringerunde de til et knippe barneutstyrskjeder for å høre hva de mener er de mest nyttige hjelpemidlene.

1. Bleiebøtte

Moderne teknologi til tross, Line Andersen hos Barnas Hus forteller at de opplever at mange av de gode, gamle hjelpemidlene fortsatt holder stand. Hun peker på at mange av produktene blir oppgradert til nyere utgaver gjennom at teknikken, materialene eller selve løsningen blir forbedret.

BLEIEBØTTE: Bleiebøttene har et system som lukker søppelposen når lokket stenges, slik at lukten holdes borte. Foto: Produsenten
BLEIEBØTTE: Bleiebøttene har et system som lukker søppelposen når lokket stenges, slik at lukten holdes borte. Foto: Produsenten Vis mer

Et eksempel på en slik god klassiker med et enkelt design, er ifølge Andersen bleiebøtten.

– Dette er nok et produkt de færreste kjenner til før de blir gravide, men som for enkelte kan bli helt uunnværlig. Spesielt om du bor i en blokk eller har langt til søppelbøtten din ute, så er dette et must. En bleiebøtte stenger lukten inne i bøtta og du trenger derfor ikke være bekymret for at lukten tar over hele kjøkkenet, sier hun.

LES OGSÅ: - Ikke gå i luksusfella når du handler babyutstyr

2. Lekegrind med regulerbar bunn

En lekegrind med regulerbar bunn mener hun også kan være en god investering, da den kan brukes allerede fra barnet er helt lite.

LEKEGRIND: Denne lekegrinden fra BabyTrold kan justeres i to høyder. Foto: Produsenten
LEKEGRIND: Denne lekegrinden fra BabyTrold kan justeres i to høyder. Foto: Produsenten Vis mer

– Har du større barn eller dyr, så er det supert å kunne ha et sted der barnet kan sove uforstyrret på dagtid dersom det ikke sover i vognen. En lekegrind på øverste hakk gjør at du kan lage et koselig sted barnet kan ligge å leke når det er lite og når barnet vokser så senker man bunnen og bruker det som et lekested. En slik plass for eksempel i stuen gjør at barnet på en trygg måte kan være sammen med resten av familien og bli vant til lyder og familielivet ellers, sier hun.

LES OGSÅ: Her er utstyret som vokser med barnet

3. Dispenser til morsmelkerstatning

Dersom du mater barnet ditt med flaske, må du alltid planlegge godt når du skal begi seg ut fra hjemmet. Det er ikke spesielt morsomt å være «strandet» langt hjemmefra, med en hylgråtende, sulten baby. Andersen tipser om at planleggingen kan bli enklere ved hjelp av en dispenser til morsmelkerstatning.

DISPENSER TIL MORSMELKERSTATNING: En hendig liten dings, som kan være grei å ha med på tur. Foto: Produsenten
DISPENSER TIL MORSMELKERSTATNING: En hendig liten dings, som kan være grei å ha med på tur. Foto: Produsenten Vis mer

– Dette gjør det superenkelt om du er ute på tur, når pulveret allerede er målt opp og det bare kan puttes oppi flasken med ferdig temperert vann, sier hun.

Dispensere til morsmelk finnes i flere forskjellige typer, enkelte har flere rom som gjør det mulig å dosere morsmelken før avreise.

4. Ammepute

Nybakte mødre (og fedre!) kan i starten bli overrasket over hvor mye tid det går til amming. Det er derfor viktig at ammingen er komfortabel både for mor og barn.

AMMEPUTE: Den norskutviklede ammeputen BBhugme er ekstra stor. Foto: Produsenten
AMMEPUTE: Den norskutviklede ammeputen BBhugme er ekstra stor. Foto: Produsenten Vis mer

Både Andersen og Cecilie Kittelsen, butikksjef hos Babycare, anbefaler spesielt ammeputen bbhugme. – Denne får vi så mange positive tilbakemeldinger på, da den er god å bruke både under graviditeten og i tiden etterpå, sier Kittelsen.

Bbhugme er utviklet av tre norske kiropraktorer og er laget for å kunne vare lenge, både som støtte under graviditeten og i matesituasjoner som nybakt mor. Som ammepute kan den knytes bak ryggen, slik at puten ikke sklir bort eller ut. I tillegg kan du tilpasse putens lengde og tykkelse, slik at den passer deg og vokser med babyen din.

5. Uro med lyd

Rolige lyder kan virke søvnfremmende på babyen. Mange foreldre velger å kjøpe en uro med lyd til babyen sin, og om man gjør det anbefaler Cecilie Kittelsen i Babycare at man går for en variant som ikke er av det bråkete slaget.

URO MED LYD: Behagelig musikk og dempende lys, kan bidra til å roe ned babyen. Foto: Produsenten
URO MED LYD: Behagelig musikk og dempende lys, kan bidra til å roe ned babyen. Foto: Produsenten Vis mer

– Det finnes uroer som er utviklet for å roe ned barnet, med rolige lyder, behagelig musikk og dempende lys. For eksempel har merkene Maki og Sassy flere av denne varianten, tipser hun.

LES OGSÅ: Trøtte foreldre betaler i dyre dommer for dukken som skal få babyen til å sove

6. Babyolje

Babyhuden er sart og det er ikke uvanlig at babyen kan slite med litt tørr hud eller få bleieutslett. Som foreldre er det viktig at man vet hva det er man smører på barnet sitt, da enkelte kremer kan inneholde miljøgifter som kan være skadelige for små barn.

Kittelsen anbefaler produktet KOKOSO baby. Dette er 100% kokosolje som blant annet kan brukes på tørr hud, til bleieutslett, som kuldekrem, som massasjeolje og mot tørr hodebunn.

NATURLIG BABYOLJE: Ifølge produsenten kan denne oljen ha flere bruksområder. Foto: Produsenten
NATURLIG BABYOLJE: Ifølge produsenten kan denne oljen ha flere bruksområder. Foto: Produsenten Vis mer

Ifølge produsenten er oljen helt naturlig og inneholder kun ferskpresset kokosolje av høy kvalitet. Da den hverken inneholder vann eller tilsetningsstoffer, skal den være helt trygg å bruke på spedbarn. Kokoso Baby er dermatologisk testet, og inneholder ikke BPA eller syntetiske ingredienser.

7. Vippestol

Mange foreldre synes det er praktisk å bruke vippestol når man skal begynne å gi mat til babyen. Fysioterapeuter anbefaler imidlertid at man ikke bruker vippestol for mye og helst ikke før babyen klarer å sitte uten støtte selv.

Hvis du først ønsker å investere i en vippestol, tipser Mattias Jacobsson i Jollyroom.no om at man kan gå for en «tre i en» løsning. Vippestolen fra Beemoo fungerer nemlig både som vippestol, vugge og bærestol/bag.

– Foran på kalesjen sitter to søte kosedyr i form av en sjiraff og en løve. Stolen kan justeres i høyden og har spenneremmer på undersiden som sørger for at barnet sitter godt i babystolen. Under kalesjen sitter et håndtak du kan bruke for å justere stolen til sitte- eller liggestilling og stolbeina kan roteres og gjøres om til gyngemeier, forklarer han.

Lotte Knutsen hos Babyshop anbefaler foreldre å kjøpe en vippestol som lett kan forflyttes mellom ulike rom i hjemmet.

– Å kunne sette ned barnet på badet mens du dusjer, eller i kjøkkenet når du lager mat, forenkler virkelig hverdagen. I dag finnes det en rekke ulike vippestoler å velge mellom, blant annet Balance Soft fra Babybjörn. Den ergonomiske vippestolen fra Babybjörn kan brukes fra nyfødt til cirka to år. Barnets egne bevegelser setter i gang gyngefunksjonen og utvikler motorikk og balanse på en naturlig måte, sier hun.

VIPPESTOLER: Vippestolen fra Baby Björn gir god gynging og er lett å flytte på. Vippestolen fra Beemoo fungerer også som vugge og bærestol. Foto: Produsentene
VIPPESTOLER: Vippestolen fra Baby Björn gir god gynging og er lett å flytte på. Vippestolen fra Beemoo fungerer også som vugge og bærestol. Foto: Produsentene Vis mer

8. Babyteppe

Knutsen anbefaler også at foreldre kjøper et godt babyteppe. – Et teppe er foreldres beste venn, sier hun.

Et spedbarn kjenner trygghet når han/hun er svøpt i et teppe, og ligger like kompakt som i mors mage. Et teppe er dermed en enkel måte å skape den følelsen på. Enten om de ligger i sengen eller i vognen, vil teppet alltid bringe med følelsen av trygghet.

Knutsen anbefaler spesielt teppet Basic Blanket fra Lillelam, som er laget i myk merinoull med inspirasjon fra Norges rike arv og tradisjoner.

BABYTEPPE: Teppet fra Lillelam er laget i myk merionull som hverken klør eller loer. Foto: Produsenten.
BABYTEPPE: Teppet fra Lillelam er laget i myk merionull som hverken klør eller loer. Foto: Produsenten. Vis mer

LES OGSÅ: Kolikk - er det egentlig noe som hjelper?

9. Digital babycall

Såkalte «babycalls» eller babymonitorer har utviklet seg mye de siste årene. Line Andersen hos Barnas Hus forteller at dette er et av produktene som har blitt mye bedre enn før. Mens de tidligere kun ga foreldre mulighet til å høre lyder fra babyen, kan man nå både se og snakke med barnet sitt dersom man ønsker det.

– Utfordringen med babycalls har ofte vært at det har være mange forstyrrelser på linjen eller at rekkevidden har vært for kort. Disse tingene er noe som er tatt hensyn til på de aller nyeste babycall’ene, sier hun.

Jacobsson i Jollyroom.no anbefaler også babycall, og tipser spesielt om en «digital babyvakt» som heter Roomie 30 fra iNanny med et kamera som kan festes på veggen. Babyvakten gir deg mulighet til å se og høre barnet ditt, samt å snakke til det via foreldreenheten. Babyenheten har også nattsyn og kan spille av vuggeviser.

BABYCALL MED KAMERA: Det har vært en stor utvikling innen såkalte «babycalls» de siste årene. Foto: Produsenten
BABYCALL MED KAMERA: Det har vært en stor utvikling innen såkalte «babycalls» de siste årene. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: Fremmed mann hacket seg inn på babycallen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer