Amming

- Nybakte mødre bør være mindre strenge med seg selv

Kristin ble stressa av mammagruppene på Facebook, mens Mina brøt reglene og ga morsmelkerstatning før babyen var seks uker gammel. Nå har de skrevet babyboken de selv hadde ønsket å lese som nybakte mødre.

BOK OM MATING AV BABYEN: I sin nye bok tar Mina Lystad og Kristin Grue for seg et av de mest omdiskuterte temaene innen babyomsorg, nemlig mating. FOTO: Einar Aslaksen
BOK OM MATING AV BABYEN: I sin nye bok tar Mina Lystad og Kristin Grue for seg et av de mest omdiskuterte temaene innen babyomsorg, nemlig mating. FOTO: Einar Aslaksen Vis mer
Publisert

– Det er mange måter vi kan mate barna våre på og hver enkelt familie må finne ut hva som er den riktige løsningen for seg. Vårt mål er å gjøre normen litt mindre smal, det tror vi alle vinner på, sier forfatter Mina Lystad (36).

Sammen med skuespiller og komiker Kristin Grue (35) er hun i disse dager aktuell med boken «Pupp? Fortellinger og fakta om amming». Boken beskrives som en nyansert, lærerik og frisk introduksjon til ammingens verden.

De to forfatterne forteller at de har vært perifere bekjentskaper en stund, men at de knyttet et tettere vennskap da de for fire år siden traff hverandre under svangerskapspermisjonen med sine første barn.

– Vi var i ammegryta samtidig og opplevde begge at vi kava en del med å få det til. Noe vi etter hvert skjønte ikke er veldig uvanlig. Derfor har vi nå prøvd å skrive den boka vi gjerne skulle hatt i den perioden selv, smiler Mina.

– Selv brukte jeg lang tid på å få til ammingen og i etterkant har jeg forstått at jeg brøt en rekke «regler». Utfordringen min var at jeg hadde en baby som var så sulten at hun ble rasende når hun ikke fikk melk fort nok. De første ukene valgte jeg derfor å gi morsmelkerstatning i tillegg, noe jeg fikk blandede tilbakemeldinger på fra jordmødre. Sakte men sikkert gikk imidlertid ammingen bedre og etter cirka seks uker gikk jeg over til fullamming, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer