Digital barselgruppe:

- Nybakte mødre sitter isolerte hjemme

Koronapandemien har ført til at tilbud som barselgrupper er blitt borte. - Et savn hos mange, sier prosjektleder for Foreldresupport-telefonen.

STARTET DIGITAL BARSELGRUPPE: Da tobarnsmamma Asifa Malik fikk høre at mange nybakte mødre sliter med depresjoner på grunn av koronapandemien, følte hun at hun måtte gjøre det hun kunne for å hjelpe. FOTO: Privat
STARTET DIGITAL BARSELGRUPPE: Da tobarnsmamma Asifa Malik fikk høre at mange nybakte mødre sliter med depresjoner på grunn av koronapandemien, følte hun at hun måtte gjøre det hun kunne for å hjelpe. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Står vi ovenfor en tsunami av mentale helseproblemer som et resultat av koronarestriksjonene?

Fagfolk har siden koronaen først kom til Norge vært bekymret for hvilke konsekvenser den sosiale nedstengningen vil få for vår mentale helse. Og selv om fasiten ikke er her helt ennå, har vi sett tegn på at restriksjonene har påvirket mange negativt.

Nybakte mødre synes å være blant dem som har blitt rammet hardest. KK har tidligere skrevet om at flere nybakte mødre har blitt fødselsdeprimerte under koronapandemien og at mange føler seg ensomme.

Startet egen barselgruppe på nett

Koronarestriksjonene har ført til at flere av de tilbudene som vanligvis gis til gravide og nybakte foreldre nå er borte, blant annet barselgrupper og treff på helsestasjonene. Dette har imidlertid inspirert noen mødre til å skape egne møteplasser.

Tobarnsmamma Asifa Malik (28) forteller at hun alltid har vært opptatt av helse og sunn livsstil, noe som ble enda viktigere for henne da hun for to år siden ble mamma for første gang.

– Du får en ny dimensjon i livet og begynner å se deg selv og verden på en litt annen måte enn tidligere. Nå er barnet i fokus, men for at barnet skal ha det trygt og godt må mammahelsen prioriteres. For meg falt det derfor veldig naturlig at jeg måtte ta vare på min egen psykiske og fysiske helse, sier hun.

Da hun hørte hvordan koronapandemien påvirket mange nybakte mødre, bestemte hun seg for å opprette en digital barselgruppe på Facebook.

Gruppen heter «Mammaer under koronapandemien - 2020/2021» og formålet med gruppen er at mødre skal kunne motivere og heie på hverandre, samt dele råd og tips tilknyttet trening, kosthold og psykisk helse.

– Det jeg bekymrer meg mest for er at mødre som har behov for å bli sett og hørt, ikke skal få den hjelpen de bør få og på riktig tidspunkt. Det er også bekymringsfullt at flere kvinner under koronapandemien har blitt mer isolerte i sine hjem, uten noe form for avlastning og voksenkontakt med for eksempel barselgruppen, sier hun.

Savner å være aktiv med barselgruppen

Asifa har blant annet bakgrunn som soldat i Luftforsvaret og jobber til vanlig i Statens sivilrettsforvaltning. For øyeblikket er hun i mammapermisjon med sønnen Isak (3 mnd), en permisjon som er ganske annerledes enn den hun hadde med eldstemann Arian for to år siden.

– Barseltiden med storebror var fylt av reiser rundt i verden og ulike sosiale aktiviteter i hverdagen. Med lillebror, som ble født under pandemien i november 2020, har barseltiden hittil blitt tilbragt mye på hjemmebane sammen med kjernefamilien og aktiviteter i nærområdet.

– Fordelen med den nye hverdagen har vært at jeg har fått mye kvalitetstid med min lille familie. Jeg har generelt opplevd å ha lave skuldre og har levd i nuet blant hverdagskaoset. Det er jeg evig takknemlig for! Det jeg for øvrig har savnet er å kunne reise og oppleve nye steder, være aktiv og sosial med barselgruppen, men mest av alt savner jeg å kunne tilbringe mer tid med min nærmeste familie og venner.

AKTIV MAMMA: Asifa er opptatt av en sunn livsstil og deler gjerne sine erfaringer med de andre mødrene i gruppen. FOTO: Privat
AKTIV MAMMA: Asifa er opptatt av en sunn livsstil og deler gjerne sine erfaringer med de andre mødrene i gruppen. FOTO: Privat Vis mer

Trenger å møte andre i samme situasjon

Gjennom å dele egne erfaringer med de andre mødrene i Facebook-gruppen, håper hun å skape mer åpenhet og mindre tabu rundt vanskelige temaer knyttet til mammalivet.

Hun tror denne typen digitale møtesteder er viktig for mange nybakte mødre i en sårbar situasjon. I den digitale barselgruppen kan de lufte bekymringer og tanker med andre som går gjennom det samme.

– Jeg tror mange opplever at det ikke er rom for å snakke om de krevende sidene av mammalivet, som fødselsdepresjon og alle de pinlige plagene som følger fødselen og graviditeten. Det kan fort oppleves som syting og klaging. «Graviditet er jo ikke en sykdom», er noe man ofte hører i samfunnet, sier hun.

– Jeg tror også at det er behov for økt kunnskap og kompetanse rundt kvinnehelsen og hvilke plager enkelte kan oppleve å få etter en fødsel. Alle fødsler er ulike og det samme gjelder prosessen i ettertid.

Et savn for mange

Sigrid Øyen Mull er prosjektleder for Foreldresupport, en landsdekkende supporttelefon- og chat for vordende og nybakte foreldre, som drives av Mental Helse Hjelpetelefonen og Stine Sofies Stiftelse.

Hun bekrefter at mangel på barselgrupper er et savn hos mange av de kvinnene som ringer inn.

– Alle arenaer hvor man kan få luftet tanker og bekreftet at man ikke er alene, føle at man er en del av et felleskap, få mulighet til å normaliser problemstillinger og utfordringer, er viktig for vår mentale helse, sier hun.

– Bare det å ha et sted å gå til og ha en avtale er viktige bidrag. Et nettverk hvor andre ser deg jevnlig og dermed kan reagere på og aktivt ta tak i at du over tid ser sliten ut, kan faktisk være med på redde både mor og barn.

Flest kvinner som tar kontakt

Siden hjelpetelefonens oppstart 1. mars 2020, like før koronapandemien førte til nedstigningen av Norge, har de mottatt flere tusen henvendelser fra småbarnsforeldre.

Cirka 88 prosent av henvendelsene kommer fra mødre. Mull tror det kan være flere årsaker til at kvinner oftere tar kontakt enn menn.

– Tradisjonelt er kvinner flinkere til å prate om følelser, noe vi ser på alle våre tilbud. Heldigvis ser det ut til at menn blir stadig flinkere til å snakke om hvordan de har det, også når de sliter.

– I tillegg er det jo slik at den største delen av barselpermisjonen tas av kvinnene. Dermed er det naturlig at kvinner både opplever mer nattevåk, har flere tanker, bekymringer og flere spørsmål i barnets første leveår enn det menn har, sier hun.

BISTÅR FORELDRE: Hjelpetelefonen har som mål å bidra til å redusere antall barn som blir utsatt for foreldre som blir uforsiktige fordi de er i en ekstrem situasjon. FOTO: Privat
BISTÅR FORELDRE: Hjelpetelefonen har som mål å bidra til å redusere antall barn som blir utsatt for foreldre som blir uforsiktige fordi de er i en ekstrem situasjon. FOTO: Privat Vis mer

Har mange nye bekymringer

Etter nesten ett års drift av Foreldresupport, erfarer også de at det har vært en betydelig økning av angst og depresjon blant gravide og nybakte mødre under pandemien.

– For mange starter det allerede før fødselen. De bekymrer seg for om de må føde alene, de reiser til kontroller alene og får ikke delt gleder og bekymringer i fellesskap med partner, venner og familie like naturlig som vi gjorde før koronaen. For mange er det også mer stress å komme seg til ulike undersøkelser, det være seg på grunn av søsken som har hjemmebarnehage eller redsel for offentlig transport.

– Det som for mange av oss tidligere har vært sett på som dager fulle av forventning og glede, er nå blitt dager fulle av bekymringer for både smitte og logistikk.

Mull peker på at det rent fysisk skjer mye med kvinner i forbindelse med svangerskap, fødsel og barseltid. Når sårbare nybakte mødre i tillegg utsettes for høyere konfliktnivå i hjemmet, mindre muligheter til å få hjelp og avlastning, økt ensomhet og ofte også økonomiske utfordringer, er det sterkt medvirkende til mental uhelse.

– Mødre anno 2020/21 har også andre bekymringer enn gårsdagens mødre hadde. Vi hører stadig flere foreldre snakke om at de er bekymret for sin «koronababy» og hva det kan føre til på sikt at barnet i dets første leveår nesten ikke har hatt nærkontakt med andre mennesker enn den aller næreste familie. Dersom familien er liten så kan kontaktflaten være veldig liten, sier hun.

Trenger du noen å snakke med om foreldrerollen? Kontakt Foreldresupport på telefonnummer 116 123 (tast 2) eller via chat.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer