Grundig test: To av dem får bra score, en "midt på treet" og en er testens taper.  Foto: Produsentene
Grundig test: To av dem får bra score, en "midt på treet" og en er testens taper. Foto: Produsentene Vis mer

Nye støvler? Sjekk testvinnerne!

Testfaktas test fra 2013 gir deg en pekepinn på hvilke som er best for barnas føtter.

Våren er en typisk «støvle årstid» og i april 2013 ga Testfakta Swerea IVFs laboratorium i Mölndal oppdrag om å teste kvaliteten på åtte gummistøvler for barn.

Dette er den "nyeste" kvalitetstesten vi kunne oppdrive på støvler til barn, men det er viktig å påpeke at det kan ha kommet nye merker og modeller på markedet etter testen ble gjennomført.

Støvlene ble vurdert ut ifra vanntetthet, materialets påvirkning av aldring, sålenes bøyestivhet, om de ga god støtte til foten og om de hadde reflekser.

Viktig med stabil såle

Alle støvlene i testen innfridde det grunnleggende kravet om at de ikke skulle ta inn vann, men den viste store forskjeller når det gjelder støtten sålene gir føttene.

– Barneføtter er mer følsomme for å vrikkes enn de voksnes føtter er, derfor er en stø og stabil såle i barnestøvlene bra, sier Simonetta Granello testleder ved Swerea IVFs laboratorium til Testfakta.

Om foten får god nok støtte, er også avhengig av om støvelen har hæl og om sålene er oppbygde i fotbuen.

LES OGSÅ: Klær i barnehagen: dette trenger barnet! 

Testvinner: Crocs Handle in Rain Boot fikk høyest score. Foto: Produsenten
Testvinner: Crocs Handle in Rain Boot fikk høyest score. Foto: Produsenten Vis mer

 

Crocs barnestøvler var best

Crocs Handle in Rain Boot ble vinneren i denne testen. Med en veiledende pris på kr 350,- er dette en av de dyreste støvlene som ble vurdert, men den utmerket seg som den i særklasse stiveste og mest stabile støvelen.

Selv om vekt ikke var ett av kriteriene i undersøkelsen, er Crocs også betydelig lettere enn de andre støvlene i testen. Den veier bare 160 gram per støvel, mens den tyngste støvelen fra Tretorn veier 441 gram per støvel.

I testen ble det tatt hensyn til om støvlene hadde reflekser. Her fant man store forskjeller da enkelte var utstyrt med mange og gode reflekser, mens enkelte ikke hadde noen. 

Bra resultat: Everest K CL Rub Boot S12 og Tretorn Gränna. Foto: Produsentene
Bra resultat: Everest K CL Rub Boot S12 og Tretorn Gränna. Foto: Produsentene Vis mer

 

Dårlig rustet mot tørkeskap 

Støvlene ble også utsatt for en aldringstest, som viste store variasjoner i kvaliteten på materialet.

– Når vi utsatte materialene for simulert aldring, kunne vi se tydelige forskjeller i hvor godt de klarte seg, sier Simonetta Granello til Testfakta.

Biter fra støvlene ble plassert i en ovn med sirkulerende varmluft, en metode som brukes for å teste standarden på gummistøvler. I dette tilfellet stod støvlene i 70 graders varme i 200 timer, noe som tilsvarer drøyt et halvår i vanlig romtemperatur.

I ettertid hadde halvparten av støvlene synlige sprekker i gummien, noe som kan føre til at det kommer inn fukt.

Mange barnehager bruker tørkeskap for å tørke sko, og denne testen gir en god pekepinn på hvilke støvler som vil tåle denne typen behandling.

LES OGSÅ: Slik gir du barnet en god start i barnehagen 

Testens taper har nå nye støvler

Dårligst ut i testen kom støvlene fra Polarn O. Pyret. Deres «Rain boots» hadde raskest aldring, da de hadde tydelige sprekker etter denne testen. Disse støvlene fikk også en av testens dårlig karakterer når det gjelder støtte til foten.

Polarn O. Pyret forteller Mammanett nå at disse støvlene tilhører en eldre versjon av deres støvler.

Polarn O. Pyret har nå kommet med nye og forbedrede gummistøvler til barn med et mye høyerere kvalitetsnivå. De nye støvlene har dobbelt så sterk såle for å motvirke slitasje og de er i et materiale som holder normalnivå når det gjelder aldring. 

I forbindelse med bøyelighet, så svarer de også at støvlene er stabil i de minste størrelsene og mer bøyelige i størrelsene til eldre barn. Dette fordi det er viktig å gi barnet mulighet til å bygge opp egen stabilitet i føttene. 

Støvlene «Lejon» fra Skopunkten var de rimeligste støvlene i testen, med en veiledende pris på kr 90,-. Støvlene fikk den nest laveste scoren og ble spesielt trukket for mindre stabil såle og ingen støtte for fotbuen. Disse støvlene var også i et dårligere materiale som viste små sprekker etter aldringstesten. 

LES HELE TESTEN: Testfakta.se 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop