Hårklipp

Nytt påfunn gjør barn redde for å klippe håret

Bør foreldre og lærere ta grep, eller er dette bare uskyldig moro?

VIL IKKE KLIPPES: Tør ikke barnet ditt klippe seg? Dette kan være forklaringen. FOTO: NTB Scanpix
VIL IKKE KLIPPES: Tør ikke barnet ditt klippe seg? Dette kan være forklaringen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å klippe seg har alltid vært litt flaut for mange barn. Vi som vokste opp på åtti- og nittitallet husker godt hvordan det var å skjule den nye sveisen ved å tre lua så langt ned over ørene som mulig - og det lenge før det faktisk ble in å bruke lue!

Nå skaper et nytt påfunn engstelse hos enkelte barn, slik at de rett og slett vegrer seg for hårklippen.

Frisør Tabitha Francilie Hauge Narozny forteller om en episode som skjedde i salongen hennes for noen uker siden.

En mor hadde med seg en gutt på 11-12 år som irriterte seg over lengden på håret, men da det var tid for å sette seg i frisørstolen trakk han seg.

– Det hender jo at enkelte barn er litt vrange, så jeg tenkte først at det bare var noe sånt. Moren lurte på om det var greit at de pratet sammen et par minutter, da han virkelig hadde langt hår og burde få stusset det, forteller Tabitha.

– Etter noen minutter gikk jeg tilbake og spurte dem hva de hadde kommet frem til. Da fikk jeg vite at gutten ikke turte klippe seg fordi han var redd for hva som kom til å skje med ham på skolen dagen etter. Han fortalte at alle som var nyklipte ble slått i nakken.

Barn tør ikke klippe seg

Mashallah eller haircut-slap er et påfunn som har eksistert i flere år, men som den siste tiden synes å ha fått ny popularitet.

I NRK-serien «Kongen av Gulset» blir Mashallah beskrevet som en velsignelse og innebærer at man skal slås «drithardt» i nakken.

Denne noe spesielle måten å hedre hverandre på har foreløpig ikke spredd seg til alle landets kanter, men er blitt ganske vanlig i Oslo og i de andre større byene.

Det som i utgangspunktet er ment som en morsom gratulasjon, synes å ha tatt litt av ved enkelte skoler. Flere frisører KK har vært i kontakt med forteller om lignende episoder.

Mens noen barn ønsker å klippe seg så lite at det knapt vises, velger andre å kun klippe seg i ferier med håp om at ingen medelever skal merke det når de er tilbake på skolen.

Tabitha forteller at hun fikk et stikk i hjertet da hun hørte hvorfor gutten ikke ville klippe seg.

HOLDES SKJULT FOR VOKSNE: Frisør Tabitha Francilie Hauge Narozny mener det er viktig at foreldre og lærere blir gjort oppmerksom på dette nye fenomenet. : Privat
HOLDES SKJULT FOR VOKSNE: Frisør Tabitha Francilie Hauge Narozny mener det er viktig at foreldre og lærere blir gjort oppmerksom på dette nye fenomenet. : Privat Vis mer

– Han turte jo egentlig ikke si det, men klarte til slutt å fortelle det til moren sin. Vi forklarte ham at dette ikke var greit og moren lovte å ta det videre. Det endte til slutt med at jeg fikk lov å klippe ham, sier hun.

– Jeg tenker at dette nok har vært ment som uskyldig moro i starten, men om feil person får høre at det er «lov» å klappe til noen nakken kan det fort utvikle seg. Jeg synes det er greit at foreldre og lærere får høre om dette, da det kan være mer utbredt enn mange er klar over. Det er jo ikke alle barn som tør å fortelle slikt fordi de er redde for å bli ertet eller kalt for sladrehank.

Kan føre til mobbing

Marianne Egeberg Kolobekken er rektor ved Fjellhamar skole i Lørenskog, som med sine mer enn 650 elever er en av Norges største barneskoler. Hun har god kjennskap til dette fenomenet og forteller at de hadde en runde på dette i fjor vår.

– Guttene på syvende trinn hadde snappet dette opp og for noen elever fikk det alvorlige konsekvenser. De følte seg veldig utsatte og grudde seg for å gå til frisøren, noe vi ble gjort oppmerksom på av foreldrene, sier hun.

Ifølge Kolobekken tok skolen det på stort alvor og hun avviser at Mashallah bare dreier seg om uskyldig moro.

Vi tolket det som mobbing, men det er jo noe man må vurdere fra tilfelle til tilfelle. Dette er absolutt en situasjon som kan føre til mobbing og mange kan føle seg krenket av det. Guttene dette gjaldt gikk sammen i gjenger og avtalte seg imellom at de ikke skulle slå hverandre. Det førte til at de som ble utestengt fra dette ble utsatt for klaps fra mange. Dette ble også gjort i skjul for de voksne, noe som tyder på at elevene selv også egentlig visste at dette ikke var helt greit.

– Vi snakket derfor med alle elevene på trinnet, både hver enkelt elev og i klassene, samt at vi informerte foreldrene. Det stoppet opp og vi har ikke sett noe etter dette, men det er fortsatt et fenomen vi er oppmerksomme på og som vi slår ned på med en gang vi ser det, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer