Skjermfri ferie:

Nytt tilbud til barnefamilier: Skjermfri sydentur

Ble det litt mye skjermtid i sommer? Nå tilbyr svensk charteroperatør digital detox i høstferien.

SKJERMFRI FERIE: Har vi behov for charterreiser hvor det ikke er lov til å bruke mobiltelefoner og nettbrett? FOTO: NTB Scanpix
SKJERMFRI FERIE: Har vi behov for charterreiser hvor det ikke er lov til å bruke mobiltelefoner og nettbrett? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hadde du en ambisjon om at familien din skulle sitte minst mulig med mobiler og nettbrett i sommerferien?

Selv om mange foreldre uttrykker bekymring over barnas skjermbruk, kan en skjermfri ferie være nærmest umulig å gjennomføre i praksis (ikke minst fordi et slikt forbud ofte fungerer bedre om vi foreldre også legger bort mobilen - og vil vi egentlig det?).

Nå har et svensk reiseselskap kommet med det de mener er løsningen; i høstferien tilbyr de nemlig barnefamilier en ukes skjermfri chartertur.

Dersom du ønsker å teste ut hvordan det er å feriere en uke på Kreta uten å instagramme maten, snapchatte shoppingen og scrolle gjennom Facebook og Twitter, har du altså muligheten nå.

Den «digitale detoxen» innebærer at familiemedlemmene ved ankomst til hotellet må levere fra seg alt av mobiltelefoner, nettbrett og pc-er. I bytte får de utlevert en analog pakke som inneholder kart, guidebok over Kreta, Yatzy, strandtennis, polaroidkamera og en dagbok. I tillegg vil familien få et daglig nyhetssammendrag og lån av sykkel.

Testreise for å dekke nytt behov

Informasjonssjef, Stefan Chatzopoulos i Airtours, hevder ovenfor KK at dette ikke er et rent pr-stunt fra selskapets side, men at det faktisk er et forsøk på å tilfredsstille et mulig nytt behov.

– Vi gjennomfører jevnlige kundeundersøkelser for å forsøke å få et bilde av hvilke type reiser kundene våre vil ha, når det gjelder alt fra hotelltyper til ulike destinasjoner. Så forsøker vi å sette sammen alt dette til noe som vi håper kundene våre vil ha. Ofte har vi lykkes i å treffe riktig, sier han.

HAR TRO PÅ DIGITALFRIE REISER: Stefan Chatzopoulos i Airtours håper at salget av den analoge høstferien vil ta seg opp nå etter sommerferien. Foto: Airtours
HAR TRO PÅ DIGITALFRIE REISER: Stefan Chatzopoulos i Airtours håper at salget av den analoge høstferien vil ta seg opp nå etter sommerferien. Foto: Airtours Vis mer

En undersøkelse foretatt av Kantar Sifo på vegne av Airtours i juni, viser at hele 61 prosent av de spurte svenskene kunne tenke seg å reise på en skjermfri ferie.

De største fordelene med en slik reise vil ifølge de spurte være å få en pause fra sosiale medier samt å bli mer tilstedeværende. Mens den største utfordringen vil være å ikke ha tilgang til email og kunne oppdatere seg på nyheter.

Undersøkelsen viste også at kvinner i større utstrekning enn menn ville reise på skjermfri ferie: 64 prosent av kvinnene kunne tenke seg dette, sammenlignet med 58 prosent av mennene.

LES OGSÅ: Slik gikk det da Julia innførte skjermfri familieferie

Tror det kommer flere «digitalfrie» produkter

Chatzopoulos forteller at de har fått mange positive tilbakemeldinger fra kunder som liker initiativet og han håper bestillingene vil ta fart nå etter sommerferien. Selskapet anser riktignok denne reiseformen for såpass kontroversiell at det foreløpig bare dreier seg om en pilotreise.

(Tilbudet om skjermfri chartertur kan forøvrig også benyttes av norske familier, men det er viktig å merke seg at avreiseperioden er i den svenske høstferien; fra 26. oktober til 2. november).

Om det vil bli flere slike reiser vil fremtiden vise, men han har tro på at «digitalfrie» produkter er noe som har kommet for å bli i reiselivsbransjen.

– Jeg vet at det blant annet i Asia har vært egne leirer for barn hvor formålet har vært å detoxe barna fra omfattende skjermbruk. Så det er ikke bare i Skandinavia hvor vi ser med litt uro på mye bruk av mobiler og nettbrett. Min konklusjon er derfor at det burde komme flere initiativ innenfor dette emnet, sier han.

Har ikke sett like tydelig trend

Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i TUI Norge, synes Airtours prosjekt virker veldig spennende, men at de ikke har sett denne trenden så tydelig at de selv har vurdert å utvikle et lignende produkt.

SPENNENDE PROSJEKT: Men TUI Norge har ifølge kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren foreløpig ingen planer om å komme med et lignende tilbud. FOTO: TUI
SPENNENDE PROSJEKT: Men TUI Norge har ifølge kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren foreløpig ingen planer om å komme med et lignende tilbud. FOTO: TUI Vis mer

– Dette er jo en litt tosidig sak; stadig flere både jobber og blogger når de er på ferie og ingenting irriterer mer enn dårlig wifi på hotellet. «Roam like home» har nok også gjort det enklere for oss nordmenn å være online selv på ferie.

– På den andre siden får man inntrykk av at mange ønsker å logge av og nyte ferien sammen med reisefølget sitt. Vår opplevelse er at folk gjør litt av begge deler, de vil ha wifi og være tilgjengelige - samtidig som de også logger av innimellom, reiser på utflukter og er sosiale, sier hun.

LES OGSÅ: En dag fikk Guro nok, og solgte iPaden til sønnene sine

Tall fra Telenor viser rekordbruk av mobilen i sommer

At vi nordmenn liker å være online i ferien støttes av nye tall fra Telenor:

Til tross for fantastisk vær over store deler av landet (som man kanskje skulle tro ville føre til at vi gjør andre aktiviteter enn å sitte med øynene klistret på mobilen) kan selskapet melde om både rekordtrafikk for strømming via mobiltelefonen og bruk av sosiale medier i sommer.

Når det gjelder strømming er det spesielt bruk av Netflix som øker mest, da tjenesten midt i juli lå 100 prosent over en sammenlignbar dag tidlig i juni. Bruken av YouTube økte med 50 prosent.

Av de sosiale mediene er det Snapchat som har den største ferieøkningen, da det her ble registrert 100 prosent mer bruk sammenlignet med en dag tidlig i juni. Facebook og Instagram hadde en ferieøkning på 50-60 prosent.

- Fint for alle å prøve å være frakobla

Psykolog Rune Flaaten Bjørk er doktorgradsstipendiat ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo og blogger blant annet om barn og unges psykiske helse for Norsk psykologforening.

Han kjenner godt til hvor vanskelig det er å gjennomføre en skjermfri ferie og synes derfor at en slik chartertur i utgangspunktet høres positivt ut.

– Dersom alle i familien er innstilt på å reise på skjermfri ferie, så tror jeg det kan være en spennende opplevelse for hele familien. Det er fint for alle å prøve å være frakobla. Er det derimot allerede en lengre historie med konflikter i familien knyttet til skjermbruk, så kan nok også en tvungen ferie fra skjermen i noen tilfeller føre til at konflikten eskalerer.

– Man kan kanskje sammenligne dette med å reise på en retreat. Reiser man på en yoga eller meditasjonsretreat så handler vel dette om at man vil gå i dybden og utforske noe hverdagen ikke tillater. Utfordringen blir så å ta med seg tilbake det man har lært på retreat til hverdagen igjen.

POSITIV TIL SKJERMFRI FERIE: Psykolog Rune Flaaten Bjørk tror skjermfri ferie kan være en fin opplevelse for de fleste familier, dersom alle i familien er enige i premissene på forhånd. FOTO: Privat
POSITIV TIL SKJERMFRI FERIE: Psykolog Rune Flaaten Bjørk tror skjermfri ferie kan være en fin opplevelse for de fleste familier, dersom alle i familien er enige i premissene på forhånd. FOTO: Privat Vis mer

Bjørk mener imidlertid at det ikke nødvendigvis alltid er slik at skjermbruken øker i ferien, men at den kan synliggjøre problemer som finnes fra før.

– Antagelig er dette et problem i noen familier, mens andre familier bruker mindre tid på mobilen fordi de er opptatt med bading og tivoli. Men dersom noen sitter med mobilen bak i safaribilen istedenfor å se på løvene, så tror jeg kanskje man har et problem, sier han.

– Det er utfordrende å hjelpe barn med å regulere skjermbruk, soving, spising og så videre. Har man utfordringer i hverdagen, så blir kanskje disse problemene ekstra tydelig i feriene?

Til foreldre som ønsker at barna trapper ned på skjermbruken i ferien, er hans råd å sette klare grenser.

– Vis barna at du forstår både de positive så vel som de negative sidene med skjermbruk og sett grenser gjennom å snakke anstendig med barna dine. Husk at du er rollemodell. Sitter du mye bak skjermen selv, så må du regne med at barna dine gjør det samme også.

LES OGSÅ: - Barn yngre enn to år bør ikke bruke skjerm

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer