Nyttige tips til deg som skal flytte med små barn

Publisert
Sist oppdatert

Enslig mor forteller om da hun og sønnen flyttet 250 mil. Les historien og få praktiske tips hvis du skal flytte med små barn - planlegging må til!

Skolen var ferdig for lengst, men drømmejobben hadde ennå ikke dukket opp. Etter 2 år ved Høgskolen i Akershus, var jeg virkelig motivert for å komme meg ut i jobb igjen. Internettsidene til Aetat sjekket jeg daglig, og noen søknader var sendt, men selve JOBBEN hvor var den? Så endelig dukket den opp, men den var i Kirkenes. Det er langt å flytte helt fra Svelvik til Kirkenes, men utfordringer har alltid tiltalt meg, så vi satte i gang. Usle 14 dager fikk vi på oss, så det ble virkelig jobbet og organisert. Pappesker ble samlet inn, og pakkingen startet. Jeg pakket ned i eskene, og sønnen min på 3 år pakket det ut av eskene igjen. Etter en veldig fin forklaring (syntes jeg selv), om at tingene ikke skulle ut av eskene, men bli der, begynte vi igjen. Jeg pakket ned i eskene, og sønnen min så på. Da jeg gikk for å hente ny eske, hadde han pakket ut igjen.

Det er mange ting som skal organiseres, og som må klaffe når man flytter med barn. Spesielt om du er enslig mor som jeg. Jonatan hadde akkurat begynt i barnehage i Svelvik, og trivdes godt. Hvordan ville det gå å få barnehageplass i Kirkenes? Søknadsfristen var jo over for lenge siden. Vi var utrolig heldige. Det var e plass ledig, og den var rett ved jobben min! Søknadsskjemaer ble sendt med e-post, og alt ble ordnet. Samme hva mine problemer og bekymringer dreide seg om, når det gjaldt praktiske ting, så ble det fikset. Det var en service og velvilje som jeg ikke har opplevd på Østlandet.

Flyttebilen skulle komme søndag, og torsdags formiddag mente jeg at nå var jeg snart i mål med pakkingen. Så jeg bestemte meg for å vente med resten, til fredag. Da skulle min lille assistent til pappaen sin. Så fredag satte jeg i gang igjen. Og pakket og pakket……den helgen sov jeg 4 timer! Heldigvis hadde jeg avtalt med de som skulle leie huset vårt, at de fikk halv husleie dersom de ville vaske ut etter oss!!!!

Sjåføren på flyttebilen fortalte at han ikke kunne komme oppover tidligst 4 dager etter oss. Så jeg ordnet med stor luftmadrass, pumpe, klær, engangsservice og soveposer. At dette skulle gå bra, var jeg overbevist om.

På Gardermoen gikk alt helt smertefritt. Bortsett fra i kontrollen. Jeg hadde i forvirringen pakket grønnsakskniven min ned i håndbagasjen….. ” Du har en stor kniv, kan du være så snill å pakke den opp!” Ooops.

Vel framme i den nye leiligheten, begynte moroa. Pumpen som vi hadde, hadde veldig liten kapasitet. Jeg brukte vel rundt fire timer på å pumpe opp madrassen som vi skulle sove på. Da hadde Jonatan sovnet for lengst på golvet.

De første dagene gikk fort. Det var mye å utforske for en 3-åring, men den siste dagen var han nok temmelig lei av at leiligheten var tom for saker. Så da satte han i gang på kjøkkenet med å kline smør rundt på vegger, skuffer og skap. Etter å ha bli jagd ut derfra, ble det stille. Veldig stille. Da var han på badet. Der hadde han tydeligvis ordnet seg fint, for da jeg kom inn spiste han Nugatti med tannbørsten sin. Da sjåføren så ringte og sa at han ikke rakk og komme den dagen, var jeg ikke mulig å rokke. Han hadde vær så god å komme!

Vi flyttet 250 mil. Selv om jeg fortalte og forklarte kontinuerlig om hva som skulle skje, til Jonatan, forsto han ikke omfanget av prosessen. Vi dro fra 20 grader sommer til 10 grader og full høst. Dialekten er annerledes, og alt er nytt. Så jeg har vært veldig bevisst på å være tilstede for han, og å få han trygg på de nye omgivelsene. Det er klart at slike omveltninger gjør veldig sterke inntrykk hos barn, og Jonatan har vært redd for at jeg også skulle bli borte. Det er jo en gang slik at ting tar tid. Det har hjulpet at han har fått være med meg på jobben. Det hjalp veldig å få sakene i hus. Han har aldri vært så glad for å legge seg noen gang som da sengen hans endelig kom. Vi har ikke vært her mer enn fjorten dager, men allerede merker jeg stor forskjell i humøret hans, og han er heller ikke lenger redd for at mamma skal bli borte. I morgen begynner han i barnehagen.

Nyttige tips til deg som skal flytte med små barn

  • Sørg for at flyttebilen kommer samme dag som dere 
  • Barnehage/ dagmamma/ skole bør være ordnet før flyttingen
  • Prat og forklar så mye du klarer til barnet/barna om hva som skal skje og hvorfor
  • Skap trygge rammer med en gang dere er framme på det nye stedet. Det er viktigere at barnet/ barna blir trygge, enn å få ryddet alle sakene på plass.
  • Gjør dere fortest mulig kjent i nærområdet.
  • Bli kjent med naboen(e). Der får du mye nyttig informasjon og hjelp.
  • Kom opp noen dager før du skal begynne i den nye jobben, og barnet i ny barnehage/skole, slik at dere får akklimatisert dere.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer