- Også nybakte foreldre fortjener en pause!

Greit med barnevakt fra barna er helt små, sier psykolog.

SPISSKOMPETANSE INNEN STELL AV NYFØDTE: Louise Rostad og Maja Næss Wanggaard har startet Barnepiken.no.  Foto: Kristian Witsø
SPISSKOMPETANSE INNEN STELL AV NYFØDTE: Louise Rostad og Maja Næss Wanggaard har startet Barnepiken.no. Foto: Kristian Witsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi tar med Carla på alt som lar seg gjøre, men en gang i blant er det anledninger hvor vi ikke kan ha henne med, forteller Celin Kjenslie og Ole Kristian Ågotnes.

Paret ble foreldre til lille Carla for 3,5 måned siden og har benyttet seg av barnepass flere ganger. De akter ikke å gå i «småbarnsfella», og er opptatt av å sette av nok tid til å være kjærester.

– For oss er det viktig med et pusterom til å lade opp batteriene og pleie forholdet. Dette kan være noe så simpelt som en tur på langrenn sammen, kino eller en bedre middag, sier de.

LES OGSÅ: Mange tror man blir syk hvis man ikke har på dette plagget

Besteforeldre har ikke alltid tid

Selv om de har besteforeldre i nærheten som gjerne stiller opp som barnevakt, er det ikke alltid det passer. De har derfor også valgt å benytte seg av en nylig oppstartet barnevakttjeneste som retter seg mot barn under ett år.

– Besteforeldrene er også aktive og sosiale, forteller de. – Da er det veldig trygt og greit for oss å kunne bruke denne tjenesten når det ikke passer for besteforeldrene, eller som avlastning.

LES OGSÅ: Derfor trenger barna bestemor og bestefar

PASSET AV «BARNEPIKENE»: - Det føltes som et trygt alternativ da begge har god erfaring fra barselavdelingen på Rikshospitalet, sier foreldrene til lille Carla (3,5 mnd). Foto: Privat
PASSET AV «BARNEPIKENE»: - Det føltes som et trygt alternativ da begge har god erfaring fra barselavdelingen på Rikshospitalet, sier foreldrene til lille Carla (3,5 mnd). Foto: Privat Vis mer

Spesialister på de minste

De som tilbyr denne nye tjenesten er to nesten ferdig utdannede sykepleiere; Louise Rostad og Maja Næss Wanggaard som begge jobber på føde- og barselavdelingen ved Rikshospitalet.

De to mener å ha funnet en nisje i barnevaktmarkedet. Gjennom nettstedet Barnepiken.no tilbyr de barnepass og avlastning til foreldre i Oslo som har barn under ett år.

– Det finnes en stor gruppe nyetablerte foreldre i Oslo og omegn som ikke har nær familie eller en trygg omgangskrets de kan lene seg på. Våre kunder er foreldre med barn opptil 12 mnd. Det kan være alenemødre eller par, med flerlinger eller ei, førstegangsfødende og flergangsfødende, forteller de.

Tilbyr kompetanse og trygghet

Med sin spisskompetanse innen omsorg og stell av nyfødte, mener de at de kan tilby en kompetanse og trygghet som nybakte foreldre etterspør.

– Vi har sett og hørt at foreldre kvier seg for å la besteforeldre eller andre ta seg av de aller minste den første tiden, av flere grunner. Det kan være vanskelig å be om hjelp, hjelpe og motta hjelp.

– Vi har troen på at mange foreldre har godt av å kunne bruke en barnevakt utenfra, som en definert og tydelig rolle med klare arbeidsoppgaver, sier Maja.

HJELPER SLITNE FORELDRE: - Det kan være vanskelig å be om hjelp, hjelpe og motta hjelp, sier Maja og Louise. Foto: Kristian Witsø
HJELPER SLITNE FORELDRE: - Det kan være vanskelig å be om hjelp, hjelpe og motta hjelp, sier Maja og Louise. Foto: Kristian Witsø Vis mer

Stiller for høye krav

Idéen oppstod da de så mange nybakte foreldre bekjempe søvnløse dager og netter med gråblå ringer under øynene.

– Det vekket noe i oss. Idéen vår bygger på at samfunnet i dag krever mer av unge enn hva som er sunt og bra. Skyhøye forventinger og flink pike syndrom. Vi tror at alle trenger en pust i bakken i blant, også nybakte foreldre!

Sover barnet ditt for mye eller for lite? Les her hvor mye barn bør sove i de forskjellige aldre.

TRENGER GOD TILKNYTNING TIL MINST EN VOKSEN: - Da er det plass til andre voksne også, sier psykolog Hedvig Montgomery. Foto: Privat
TRENGER GOD TILKNYTNING TIL MINST EN VOKSEN: - Da er det plass til andre voksne også, sier psykolog Hedvig Montgomery. Foto: Privat Vis mer

Må ha trygg tilknytning i bunn

Psykolog Hedvig Montgomery mener det ikke er noe i veien for at man kan overlate et spedbarn til en barnevakt.

– Det viktige for barna er en god tilknytning til minst én voksen. Det vil si at det må være en voksen som bruker mye tid med barnet og som er «spesialist» på å se, forstå og tolke sitt barn. Når det er en trygg tilknytning, er det plass til andre voksne også. Det kan gjerne være andre som trøster, pleier og passer barnet - alt fra noen timer for dagen til en natt dersom det trengs søvn for den voksne som har mest ansvar, sier hun.  

– Men er det noe spesielt, for eksempel at barnet er sykt, er det nok bare «spesialisten» det vil si den aller nærmeste som er god nok for barnet, legger hun til.

Kan passes fra de er nyfødt

Montgomery mener andre voksne godt kan være der helt fra barnet er nyfødt. – Det viktigste er at det er en trygg tilknytningsperson som barnet får anledning til å være mye nær og at barnet alltid får den trøsten, omsorgen og nærheten som det trenger, også når det er andre voksne.

- Barnevakter, besteforeldre, au pair tanter og onkler - det finnes mange løsninger, det viktigste er at barnets behov blir ivaretatt, sier hun.

Lurer du på hvor lenge du kan være borte fra babyen? Les hva ekspertene anbefaler.

Slitne foreldre

Å bli småbarnsforeldre medfører for de fleste lite nattesøvn og egentid. For enkelte kan dette slite hardt både på parforholdet og helsen. Montgomery mener hver familie må finne sin balanse og lære seg å leve med sitt og sine barn.

– Men utslitte foreldre som føler at de er «okkupert» av et barn, vil ikke fungere godt, sier hun.

– Det er nettopp derfor flere voksne som kjenner og elsker barnet er en god idé. Ideelt sett burde alle barn vært født inn i en større familie, hvor det helt naturlig var barnepass og avlastning. Men andre løsninger fungerer like godt, dersom man bare er oppmerksom på stabilitet og trygghet for barnet.

LES OGSÅ: - Se opp for zombiemødrene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer