Oppbevaring av morsmelk

Slik lagrer du morsmelk.

Oppbevaring av morsmelk
Oppbevaring av morsmelk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Morsmelken kan oppbevares i fryser 3-6 måneder. Melken kan forandre seg på smak etter ved lang tids frysing - smak på melken selv før du gir den til barnet.
Morsmelken bør tine langsomt, og aldri tines i mikrobølgeovn.

Mikrobølger kan gi ujevn oppvarming og skade melkens beskyttende egenskaper mot infeksjoner. (Det nye livet, Synne Holan (red), fagbokforlaget 2000)

Slik behandler du morsmelk:

  • Fersk morsmelk kan lagres inntil 3-5 dager i kjøleskap.
  • Morsmelk kan dypfryses ved -18 grader, helst i porsjonspakninger.
  • Utpumpet melk avkjøles umiddelbart under rennende kaldt vann. Deretter kan den fryses direkte oppå tidligere frosset melk.
  • Dypfryst morsmelk er holdbar i 3-6 måneder i dypfryser. Husk datomerking.
  • Opptining bør skje i kjøleskap. Opptint melk er holdbar inntil et døgn i kjøleskap.
  • Melken varmes i vannbad til 37 grader.
    Kilde: Helsedirektoratet, 2015

 

Nasjonalt ammesenter - sammenlignende studier: 

Nasjonalt ammesenter 2003: Lagring av morsmelk – anbefalinger

Fersk ubehandlet morsmelk Romtemperatur 19–22 gr Kjøleskap 0- 4 gr Fryser
Nasjonalt ammesenter 20036-8 t3-5 døgn3-6 mnd
Nasjonalt ammesenter 1996Ikke oppgitt2 døgn3-6 mnd
Spedbarnsboken 2003-2004/
La Leche Laugue
Inntil 10 timerInntil 8 døgn2 uker i kjøleskapets interne fryseboks (variabel temp) Kjøleskap med fryseskap 3 mnd Dypfryser 6 mnd
Nye opptrykk av Spedbarnsboken 2003-2004Inntil 8 timerInntil 5 døgnInntil 4 måneder
Lawrence 1999Fersk utmelket, lukket beholder: 6-8 timer3-5 døgn2 uker i kjøleskapets interne fryseboks (variabel temp) Kjøleskap med fryseskap 3 mnd Dypfryser 6-12 mnd

 

 

Frossen, gjennopptint i kjøleskap, men ikke varmet opp for brukRomtemperatur 19–22 gr Kjøleskap 0- 4 gr Fryser
Nasjonalt ammesenter 2003Inntil 4 timer1 døgn/24 timer hvis ikke oppvarmetSkal ikke fryses igjen
NAS ammeperm 1996Ikke oppgitt1 døgn3-6 mnd
Spedbarnsboken 2003-2004/
La Leche League
 1 døgn 
Lawrence4 timer eller mindre1 døgn 

Kilde: Anne Bærug, Nasjonalt ammesenter, Rikshospitalet http://www.hev.oslo.kommune.no/dokumenter/dokument/hus/lagring_morsmelk270803.htm Referanser:Lawrence R.A. Milk banking: the influence of storage procedures and subsequent processing on immunological components of human milk.. Adv Nutr Res 2001;10:389-404.Pardeou A et al. Human milk banking: influence of storage processes and of bacterial contamination on some milk constituents. Biol. Neonate 1994: 65:302-309

Foto: Ritva Fyhn.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer