Morsmelken kan oppbevares i fryser 3-6 måneder. Melken kan forandre seg på smak etter ved lang tids frysing - smak på melken selv før du gir den til barnet. Morsmelken bør tine langsomt, og aldri tines i mikrobølgeovn.
Mikrobølger kan gi ujevn oppvarming og skade melkens beskyttende egenskaper mot infeksjoner. (Det nye livet, Synne Holan (red), fagbokforlaget 2000)
Slik behandler du morsmelk:
Fersk morsmelk kan lagres inntil 3-5 dager i kjøleskap.
Morsmelk kan dypfryses ved -18 grader, helst i porsjonspakninger.
Utpumpet melk avkjøles umiddelbart under rennende kaldt vann. Deretter kan den fryses direkte oppå tidligere frosset melk.
Dypfryst morsmelk er holdbar i 3-6 måneder i dypfryser. Husk datomerking.
Opptining bør skje i kjøleskap. Opptint melk er holdbar inntil et døgn i kjøleskap.
Melken varmes i vannbad til 37 grader. Kilde: Helsedirektoratet, 2015
Nasjonalt ammesenter - sammenlignende studier:
Nasjonalt ammesenter 2003: Lagring av morsmelk – anbefalinger
Fersk ubehandlet morsmelk
Romtemperatur 19–22 gr
Kjøleskap 0- 4 gr
Fryser
Nasjonalt ammesenter 2003
6-8 t
3-5 døgn
3-6 mnd
Nasjonalt ammesenter 1996
Ikke oppgitt
2 døgn
3-6 mnd
Spedbarnsboken 2003-2004/ La Leche Laugue
Inntil 10 timer
Inntil 8 døgn
2 uker i kjøleskapets interne fryseboks (variabel temp) Kjøleskap med fryseskap 3 mnd Dypfryser 6 mnd
Nye opptrykk av Spedbarnsboken 2003-2004
Inntil 8 timer
Inntil 5 døgn
Inntil 4 måneder
Lawrence 1999
Fersk utmelket, lukket beholder: 6-8 timer
3-5 døgn
2 uker i kjøleskapets interne fryseboks (variabel temp) Kjøleskap med fryseskap 3 mnd Dypfryser 6-12 mnd
Frossen, gjennopptint i kjøleskap, men ikke varmet opp for bruk
Romtemperatur 19–22 gr
Kjøleskap 0- 4 gr
Fryser
Nasjonalt ammesenter 2003
Inntil 4 timer
1 døgn/24 timer hvis ikke oppvarmet
Skal ikke fryses igjen
NAS ammeperm 1996
Ikke oppgitt
1 døgn
3-6 mnd
Spedbarnsboken 2003-2004/ La Leche League
1 døgn
Lawrence
4 timer eller mindre
1 døgn
Kilde: Anne Bærug, Nasjonalt ammesenter, Rikshospitalet http://www.hev.oslo.kommune.no/dokumenter/dokument/hus/lagring_morsmelk270803.htmReferanser:Lawrence R.A. Milk banking: the influence of storage procedures and subsequent processing on immunological components of human milk.. Adv Nutr Res 2001;10:389-404.Pardeou A et al. Human milk banking: influence of storage processes and of bacterial contamination on some milk constituents. Biol. Neonate 1994: 65:302-309