Førstehjelp for små barn:

Oppfordring fra mamma: - Lær dere førstehjelp, det er skremmende å se hvor lite som egentlig skal til før et barn blir kvalt!

Marianne og Atle opplevde alle foreldres store skrekk da sønnen Liam (7 mnd) plutselig ble helt blå i ansiktet.

FØRSTEHJELP FOR SMÅ BARN: Vet du hva du må gjøre dersom en baby setter noe fast i halsen? Foto: ESB Professional/NTB Scanpix
FØRSTEHJELP FOR SMÅ BARN: Vet du hva du må gjøre dersom en baby setter noe fast i halsen? Foto: ESB Professional/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Hadde vi ikke visst hva i skulle gjøre, tør jeg ikke tenke på hva resultatet kunne ha vært, sier tobarnsmamma Marianne Henriksen (26).

For et par uker siden opplevde hun og samboer Atle (29) alle foreldres store skrekk, da de brått så sin syv måneder gamle baby få store problemer med å puste.

– Jeg var en snartur inne på kjøkkenet, da jeg plutselig hørte noen rare peselyder. Da jeg gløttet inn i stua, så jeg at Liam lå på gulvet helt blå i ansiktet. Han brakk seg og strevde med å puste, forteller hun.

Marianne som kan førstehjelp, skjønte straks at det måtte være noe som blokkerte luftveiene hans.

– Jeg la ham med magen ned på fanget mitt, tok håndflaten mellom skulderbladene hans og strøk hardt oppover flere ganger, sier hun.

Men da denne manøveren ikke hjalp, forteller Marianne at panikken slo inn for fullt. – Jeg løp inn til Atle som lå og sov. Han spratt opp og prøvde å gjøre det samme, og han klarte å forbli rolig selv om ingenting fungerte, sier hun.

SKREKKOPPLEVELSE: Marianne Henriksen oppfordrer andre småbarnsforeldre om å lære seg førstehjelp for små barn. Foto: Privat
SKREKKOPPLEVELSE: Marianne Henriksen oppfordrer andre småbarnsforeldre om å lære seg førstehjelp for små barn. Foto: Privat Vis mer

Paret er nesten nabo med brann- og ambulansetjenesten, og Atle var i fullt firsprang på vei bort til dem da fremmedlegemet endelig løsnet fra sønnens hals.

– På en eller annen måte fikk han riktig press på magen i det han reiste seg opp, slik at Liam fikk opp det som satt fast. Guttungen sprutet ut spy og der kom det ut et hardt, lite stjerneklistremerke som storesøsteren på syv år sikkert har mistet på gulvet.

Marianne og Atle er begge rystet av opplevelsen, men takknemlige for at det gikk så bra som det gikk.

– Takk Gud for at vi kunne førstehjelp og at Atle klarte å beholde roen. Jeg oppfordrer alle foreldre til å virkelig sette seg inn i førstehjelp for de små. Det gikk heldigvis bra denne gangen, men det er skremmende å se hvor lite som egentlig skal til før et barn blir kvalt, sier Marianne.

LES OGSÅ: Theo nær kvalt av sengebeskytter

Viktig å handle raskt når barnet har satt noe i halsen

Kerstin Leidal, undervisningsleder i Røde Kors Førstehjelp, forteller at fremmedlegeme i halsen er den vanligste årsaken til at barn under tre år slutter å puste.

– Heldigvis er det ikke så mange barn som dør av det, men å ha noe i halsen å ikke kunne puste er en livstruende situasjon som krever at man må gjøre noe raskt for å få opp det som sitter i halsen, sier hun.

Hvis foreldre mistenker at barnet deres har satt noe i halsen, anbefaler hun at de umiddelbart ringer 113.

– Ring nødnummeret og sett telefonen på høyttaler, råder hun. – Da kan du få veiledning på hvordan du skal hjelpe barnet, dette er lurt uansett om du har lært deg førstehjelp eller ikke.

– Er barnet under ett år gammelt, snur du barnet og legger det med hodet ned over lårene dine. Hold barnets hode nedover mens du dunker det i ryggen mellom skulderbladene fem ganger.

– Dersom du ikke får fremmedlegemet opp, snur du barnet tilbake og legger det på ryggen. Trykk med fingrene fem ganger midt på brystbenet. Dette kan du gjenta noen ganger og dersom det ikke fungerer kan du få veiledning fra helsepersonalet på nødnummeret om hvordan du skal utføre hjerte-lunge redning, sier hun.

Denne videoen viser konkret hva man skal gjøre når babyen har satt noe i halsen:

Når barnet er eldre enn ett år skal man ifølge Leidal veksle mellom å gi fem slag mot ryggen, midt mellom skulderbladene og fem harde, raske støt mot magen opp mot mellomgulvet. Hvis barnet kan stå, kan du gi bukstøt ved å stille deg bak barnet.

– Knytt den ene hånden din og plasser den med tommelfingersiden inn mot magen til barnet, litt ovenfor navlen. Legg den andre hånden over knyttneven. Gi barnet et raskt trykk oppover og innover med hendene samtidig som barnet bøyes forover. Gjenta trykket fem ganger etter hverandre i rask rekkefølge.

LES OGSÅ: Førstehjelp ved biestikk

PUTTET KLISTREMERKE I MUNNEN: Et lite klistremerke av denne typen var nok til at Liam holdt på å bli kvalt. Foto: Produsenten
PUTTET KLISTREMERKE I MUNNEN: Et lite klistremerke av denne typen var nok til at Liam holdt på å bli kvalt. Foto: Produsenten Vis mer

Vær oppmerksom på disse gjenstandene!

Ifølge den amerikanske organisasjonen for barneleger American Academy of Pediatrics burde følgende gjenstander holdes borte fra små barn:

 • Mynter
 • Knapper
 • Leker med små deler
 • Små leker som barnet i helhet kan putte i munnen sin
 • Små baller og klinkekuler
 • Ballonger
 • Små hårsløyfer, hårklemmer og gummistrikk
 • Små batterier
 • Kjøleskapsmagneter
 • Småbiter av hundefor

Enkelte typer mat kan også utgjøre en kvelningsfare for små barn og den amerikanske barnelegeorganisasjonen mener foreldre bør være forsiktig med å gi følgende matsorter til barn under fire år:

 • Pølser
 • Nøtter og frø
 • Biter av kjøtt og ost
 • Hele druer
 • Hard eller klebrig godteri
 • Popcorn
 • Biter av rå grønnsaker
 • Tyggegummi

Når det gjelder kvelningsfare råder Helsenorge.no foreldre om å rydde bort alle små gjenstander som barnet kan putte i munnen. De anbefaler at man heller ikke lar barn under fire år få leke med plastikkposer, da posen kan tres over hodet. Små barn bør også ha tilsyn når de spiser fordi de kan sette mat i halsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer