Førstehjelp for små barn:

Oppfordring fra mamma: - Lær dere førstehjelp, det er skremmende å se hvor lite som egentlig skal til før et barn blir kvalt!

Marianne og Atle opplevde alle foreldres store skrekk da sønnen Liam (7 mnd) plutselig ble helt blå i ansiktet.

FØRSTEHJELP FOR SMÅ BARN: Vet du hva du må gjøre dersom en baby setter noe fast i halsen? Foto: ESB Professional/NTB Scanpix
FØRSTEHJELP FOR SMÅ BARN: Vet du hva du må gjøre dersom en baby setter noe fast i halsen? Foto: ESB Professional/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Hadde vi ikke visst hva i skulle gjøre, tør jeg ikke tenke på hva resultatet kunne ha vært, sier tobarnsmamma Marianne Henriksen (26).

For et par uker siden opplevde hun og samboer Atle (29) alle foreldres store skrekk, da de brått så sin syv måneder gamle baby få store problemer med å puste.

– Jeg var en snartur inne på kjøkkenet, da jeg plutselig hørte noen rare peselyder. Da jeg gløttet inn i stua, så jeg at Liam lå på gulvet helt blå i ansiktet. Han brakk seg og strevde med å puste, forteller hun.

Marianne som kan førstehjelp, skjønte straks at det måtte være noe som blokkerte luftveiene hans.

– Jeg la ham med magen ned på fanget mitt, tok håndflaten mellom skulderbladene hans og strøk hardt oppover flere ganger, sier hun.

Men da denne manøveren ikke hjalp, forteller Marianne at panikken slo inn for fullt. – Jeg løp inn til Atle som lå og sov. Han spratt opp og prøvde å gjøre det samme, og han klarte å forbli rolig selv om ingenting fungerte, sier hun.

Paret er nesten nabo med brann- og ambulansetjenesten, og Atle var i fullt firsprang på vei bort til dem da fremmedlegemet endelig løsnet fra sønnens hals.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer