<strong><b>SYKDOMMEN ALLE FÅR:</strong> </b>Omgangssyke er svært vanlig, og dobbelt så vanlig blant barnehagebarn som lettere får smitte. Foto: Shutterstock ©
SYKDOMMEN ALLE FÅR: Omgangssyke er svært vanlig, og dobbelt så vanlig blant barnehagebarn som lettere får smitte. Foto: Shutterstock © Vis mer

Oppkast og diaré hos barn

Oppkast og diaré hos barn oppstår som regel på grunn av en infeksjon i mage-tarmkanalen, og kalles ofte omgangssyke.

Publisert
Sist oppdatert

Oppkast og diarè er en av de hyppigste sykdommene hos barn, de fleste barn vil få dette flere ganger. Sykdomsforløpet har varierende alvorlighetsgrad og forløp.

Spedbarn:

Barn under 4 måneder er fortsatt beskyttet med immunstoffer fra moren, og får sjeldent mageinfeksjoner.

Spedbarn har mye mindre lager av væske enn voksne har, og fare for uttørking ved oppkast og/eller diaré er stor. Ikke nøl med å søke legehjelp hvis du har et spedbarn som får symptomer på mageinfeksjon.

Overskuddsgulping må ikke forveksles med oppkast. Det er normalt at spedbarn gulper opp en del melk/mat etter hvert måltid. Hvis du er bekymret fordi du synes at mengdene barnet gulper opp er store, eller om barnet jevnlig kaster opp etter måltider bør du drøfte dette med helsesøster eller lege. 

Løs mage er et annet vanlig problem første leveår. Barnet kan bæsje flere ganger om dagen, uten at dette trenger å være unormalt, og avføringen kan være løs og klissete. Hvis barnet ellers ser ut til å trives og vekten øker, er det sjeldent grunn til bekymring. Den vanligste årsaken er at barnet spiser mer enn nødvendig og kvitter seg med overskuddslageret ved å sette fart på tarmen.

Barn 0-4 år:

Små barn har mindre væskereserver enn voksne, og jo mindre barnet er, jo mindre er reservene. Hos barn under 4 år kan en vanlig mageinfeksjon være nok til å tappe reservene for væske og mineraler. Uttørking kan være farlig for små barn

Sykdommen kan være farlig for de minste fordi de kan bli alvorlig uttørret.

Symptomer:

Sykdommen starter som regel akutt med kvalme og oppkast, magesmerter og feber. Kvalme og oppkast gir seg som regel i løpet av 1-2 dager. Diaré kommer gjerne etter 1/2 - 1 dag og varer 5-6 dager. Noen ganger litt lengre.

Årsak:

De aller fleste episoder med oppkast og diaré er forårsaket av virusinfeksjoner. Det vanligste viruset i småbarnsalder er rotaviruset. Andre vanlige omgangssykevirus er adeno-og norovirus. Disse er meget smittsomme og gir symptomer 1-2 dager etter at man er blitt utsatt for smitte av andre syke, i følge helsenorge.no

LES MER: Nå kan alle spedbarn vaksineres mot rotavirus

Pleie og behandling - forhindre uttørking!

Det gjelder å få barnet til å drikke. Oppkast og diarè medfører at væskelageret tappes. Når barn kaster opp tilbyr du raskt drikke etterpå. Vi voksne venter gjerne noen timer for å "roe magen", men barn bør på grunn av lite væskelager ikke vente så lenge. Ofte er det også slik at barnet føler seg litt bedre akkurat etter det har kastet opp, derfor er det lurt å benytte disse minuttene til å gi barnet drikke. Har barnet feber? Se også råd ved feber.

– God håndhygiene er viktigste smitteforebyggende tiltak, påpeker lege Mariam Löfwander. 

Hvilken drikke er best for barnet?

Dr. Mariam Löfwander: La barnet få den drikken det vil ha!
Dr. Mariam Löfwander: La barnet få den drikken det vil ha! Vis mer

– Gi barnet det det vil ha å drikke, anbefaler lege Mariam Löfwander til Mammanetts lesere.

Det er viktig å tilføre hyppige, små mengder væske. Hvis man gir store mengder på en gang kan dette utløse mer oppkast.

Morsmelk er best dersom barnet fortsatt ammes, morsmelkserstatning gis også som vanlig.

– Spiser barnet lite, kan væske med litt næring som feks fruktjuice være lurt. Store mengder sukkerholdige drikker som feks brus  bør unngås. Lettbrus kan også forverre diareen. Hyppige små slurker er ofte lettere å holde på enn store mengder av gangen. 

Flere råd:

 • Spedbarn tilbys bryst/flaske hyppig. 
 • Avkjølt te med sitron
 • Blande like deler eplemost og farris
 • GEM Collett fås kjøpt på apoteket
 • Avsilt havresuppe
 • Saftis. Evt. frys is av noen av de foreslåtte drikkene ovenfor.
 • Unngå: godterier som kan irritere tarmen, eller potetgull og lignende med høyt saltinnhold.
TILBY OFTE DRIKKE: Det beste rådet til foreldrene! Foto: Shutterstock ©
TILBY OFTE DRIKKE: Det beste rådet til foreldrene! Foto: Shutterstock © Vis mer

Hva med melk?

Tradisjonelt har man frarådet melkeprodukter ved oppkast/diaré. Nyere forskning viser at det i praksis fungerer utmerket med melk i 95% av tilfellene. Det betyr at dersom melk er det eneste barnet vil ha, er det helt i orden å prøve det.

Når brekningene og diaré gir seg, kan barnet igjen få vanlig drikke og mat. Væsketapet ved diaré også kan være stort. Du stopper ikke diaré ved å ikke gi barnet mat eller drikke. Kroppen produserer selv diaré, med eller uten mat og væske. Følg rådene ovenfor og gi barnet rikelig med drikke.

Drikke som kan virke "stoppende" på diaré:

- Blåbærsaft.
- Gulerotsuppe laget av gulerotpuré
- Most banan

Faresignaler - oppsøk lege når:

– Uttørring hos små barn skjer raskere enn hos hos større barn. Ved høy feber eller hvis barnet er veldig slapt og/eller ikke får i seg nok væske må lege eller legevakt kontaktes, anbefaler dr. Löfwander.

Flere faresignaler, som bør medføre legekontakt:

- Barnets almenntilstand er betydelig påvirket.
- Barnet virker sløvt, trett og uinteressert i omgivelsene eller er uvanlig aggressivt.
- Barnet tisser ikke, eller nesten ingenting.

Barn som blir uttørket kan trenge intravenøs væskebehanling på sykehus.

Det viktigste er å vurdere allmenntilstanden og barnets urinproduksjon. Lav urinproduksjon (tørre bleier) og tørre slimhinner i munnen og ellers (manglende sikling og gråt uten tårer) er tegn på uttørring.

Oppkast og diaré kan også skyldes matforgiftning eller infeksjoner med bakterier eller parasitter. Dette er mer aktuelt dersom man har vært på reise utenlands og kan være mer alvorlig enn de virusinfeksjonene som er vanlige her i Norge. Dersom det er risiko for slike andre infeksjoner, bør lege oppsøkes raskere og informeres om dette. Ved feber og blodig diaré er det viktig å oppsøke lege raskt, anbefaler helsenorge.no.

Når kan barnet i barnehage?

Folkehelseinstituttet anbefaler at man venter to døgn med å gå i barnehagen etter diaré med eller uten brekninger.

– Denne regelen er lur å holde. Det vil si ikke gå i barnehage før det har gått 48 timer etter siste diare eller oppkast. Dette er en regel mange barnehager har allerede. Hvis barnet går for tidlig i barnehagen etter en mageinfeksjon kan det smitte andre barn. Og - da man ikke er immun mot slike virus, kan barnet bli smittet igjen i barnehagen etter kort tid! Det er altså også i egen interesse å holde barnet hjemme etter 48 timers regelen, understreker Löfwander.

Noen barnehager vil i spesielle situasjoner anbefaler foreldre å også holde søsken av smittede barn hjemme.

Første gang publisert april 2013. Oppdatert. Kilder:

 • Helsenorge.no
 • Ungen er syk, Dr. Lars H. Gustafsson, Cappelen 2002
 • Pediatri og pediatrisk sykepleie. Randi Grønseth og Trond Markestad, fagbokforlaget 1998
 • Legebok for alle, red. Clayman, Cappelens forlag AS, 1994
 • Barnets helsebok, Löfwander
 • Barnelegene.no
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer