Oppkast og diaré hos barn

Oppkast og diaré hos barn oppstår som regel på grunn av en infeksjon i mage-tarmkanalen, og kalles ofte omgangssyke.

SYKDOMMEN ALLE FÅR: Omgangssyke er svært vanlig, og dobbelt så vanlig blant barnehagebarn som lettere får smitte. Foto: Shutterstock ©
SYKDOMMEN ALLE FÅR: Omgangssyke er svært vanlig, og dobbelt så vanlig blant barnehagebarn som lettere får smitte. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppkast og diarè er en av de hyppigste sykdommene hos barn, de fleste barn vil få dette flere ganger. Sykdomsforløpet har varierende alvorlighetsgrad og forløp.

Spedbarn:

Barn under 4 måneder er fortsatt beskyttet med immunstoffer fra moren, og får sjeldent mageinfeksjoner.

Spedbarn har mye mindre lager av væske enn voksne har, og fare for uttørking ved oppkast og/eller diaré er stor. Ikke nøl med å søke legehjelp hvis du har et spedbarn som får symptomer på mageinfeksjon.

Overskuddsgulping må ikke forveksles med oppkast. Det er normalt at spedbarn gulper opp en del melk/mat etter hvert måltid. Hvis du er bekymret fordi du synes at mengdene barnet gulper opp er store, eller om barnet jevnlig kaster opp etter måltider bør du drøfte dette med helsesøster eller lege. 

Løs mage er et annet vanlig problem første leveår. Barnet kan bæsje flere ganger om dagen, uten at dette trenger å være unormalt, og avføringen kan være løs og klissete. Hvis barnet ellers ser ut til å trives og vekten øker, er det sjeldent grunn til bekymring. Den vanligste årsaken er at barnet spiser mer enn nødvendig og kvitter seg med overskuddslageret ved å sette fart på tarmen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer