- Overhodet ikke en sikker prevensjon!

Produsent bruker bloggere til å markedsføre omstridt prevensjonsmetode.

FLERE BLOGGERE REKLAMERER FOR OMSTRIDT PREVENSJONSMETODE: Ifølge ekspertene Mammanett har snakket med, kan det bli en dyrekjøpt erfaring å høre på disse rådene. Foto: NTB Scanpix
FLERE BLOGGERE REKLAMERER FOR OMSTRIDT PREVENSJONSMETODE: Ifølge ekspertene Mammanett har snakket med, kan det bli en dyrekjøpt erfaring å høre på disse rådene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har Caroline Berg Eriksen og en rekke andre profilerte norske bloggere, reklamert for «den naturlige prevensjonen» Natural Cycles. 

I Sverige er dette produktet hyppig markedsført av blogger Isabella Löwengrip, også kjent som Blondinbella, som er inne på eiersiden i bedriften.

Produktet presenteres blant annet som 99,9 % sikkert og hevdes å være sikrere enn p-piller.

Gammelt produkt i ny innpakning

Natural Cycles består av en temperaturmåler og en app. Ved daglige målinger av kroppstemperaturen, får man gjennom appen tilbakemelding på «sikre» og «usikre» perioder.

Lignende produkter har vært til salgs i en årrekke. Forskjellen er at disse har blitt markedsført som en metode for å planlegge graviditeter – ikke for å unngå dem.

En blogger skriver om produktet «hvis du følger de røde og grønne dagene, så er den like sikker som p-piller. Det som er bra med den, er at du slipper å putte hormoner i kroppen din.»

LES OGSÅ: Gir fullamming nok beskyttelse mot uønsket graviditet?

ADVARER: – Dette er ikke et produkt for unge kvinner som ikke ønsker å bli gravid, sier Sigurd Hortemo hos Legemiddelverket. Foto: Legemiddelverket
ADVARER: – Dette er ikke et produkt for unge kvinner som ikke ønsker å bli gravid, sier Sigurd Hortemo hos Legemiddelverket. Foto: Legemiddelverket Vis mer

Advarer unge jenter

Mammanett har snakket med overlege Sigurd Hortemo hos Legemiddelverket, som er svært skeptisk til dette produktet.

– Vi er helt sikre på at alle slike metoder, uansett hvor avanserte de er, ikke er sikre nok som prevensjon, sier han.

Hortemo reagerer spesielt på påstanden om at denne metoden er mer sikker en p-piller. – Det er bare tull, sier han. – For unge jenter som ikke ønsker å bli gravid, så er dette ikke en løsning i det hele tatt!

– Dersom det dreier seg om et etablert par, som tenker at det ikke er så nøye om man blir gravid eller ikke, så kan man kanskje bruke denne metoden. Men det er overhodet ikke en sikker prevensjon, slår han fast.

Flere årsaker 

Ifølge Hortemo er det flere årsaker til at Natural Cycles og lignende produkter ikke fungerer godt nok som prevensjon. En av dem er at kvinner kan få uregelmessige eggløsninger.

– Problemet er at man ikke klarer å fange alle eggløsninger. Det man ser er at det kan komme eggløsninger utenom tur. For å bli gravid må man grovt sett ha samleie den dagen eggløsning skjer, eller fem dager før. Spermiene ligger så å si og «venter» på å få befrukte egget i egglederen. Det er også slik at sædceller lever i mange dager etter samleie, sier han. 

LES OGSÅ: Hvordan påvirker langvarig p-pillebruk fruktbarheten?

Ikke dokumentert at det virker

Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør for oppvekst og aldring i Helsedirektoratet, sier at helsemyndighetene ikke anbefaler dette produktet som et sikkert prevensjonsmiddel.

– For å gjøre det må det foreligger dokumentert forskning på at det virker og det kjenner vi ikke til at det gjør, sier hun. 

Carlsen forteller at helsemyndighetenes anbefalinger om prevensjon baserer seg på kjent internasjonal forskning. – Ut ifra det anbefaler vi langtidsvirkende prevensjon som p-stav og hormonspiral. Dette gir høy beskyttelse på grunn av lite brukerfeil, sier hun.

Anbefaler spiral

Et argument som hyppig nevnes i bloggomtalene av Natural Cycles er at du «slipper å putte hormoner i kroppen din». Ifølge Helsedirektoratet kan kobberspiral og hormonspiral benyttes av mange kvinner, uavhengig av alder og om de har født.

Her kommer det frem at hormonspiral også ser ut til å ha andre helsefordeler, blant annet ved å bidra til redusert risiko for svangerskap utenfor livmoren.

Kobberspiral nevnes som særlig nyttig for kvinner som av medisinske eller andre grunner ikke kan, eller ikke ønsker å bruke hormonell prevensjon.

LES OGSÅ: Hvor fort blir man gravid?

KAN VÆRE ULOVLIG: - Hvis blogginnleggene inneholder informasjon som myndighetene sier ikke er riktig, så er den kanskje villedende, sier forbrukerombud Gry Nergård. Foto: CF Wesenberg - Kolonihaven.no
KAN VÆRE ULOVLIG: - Hvis blogginnleggene inneholder informasjon som myndighetene sier ikke er riktig, så er den kanskje villedende, sier forbrukerombud Gry Nergård. Foto: CF Wesenberg - Kolonihaven.no Vis mer

- Ikke ta beslutningen basert på andres erfaringer!

Siden Natural Cycles ikke regnes som et legemiddel, styres produktet ikke av reglene for legemiddelreklame i legemiddelforskriften. Carlsen mener det derfor blir opp til hver enkelt kvinne å vurdere om dette er noe for dem.

– Men det å ta en beslutning om prevensjon bygget på andres erfaringer med produktet vil vi ikke anbefale. Det er ingenting som verifiserer at denne metoden fungerer, sier hun. 

Forbrukerombud Gry Nergård kjenner ikke til det aktuelle produktet, men understreker at det generelle regelverket sier at markedsføringen ikke skal være villedende.

– Hvis man kommer med påstander som ikke stemmer, så er det ulovlig. Hvis disse blogginnleggene inneholder informasjon som myndighetene sier ikke er riktig, så er den kanskje villedende, sier hun.

Bloggerne tar stort ansvar

Ifølge forbrukerombudet er det annonsøren som har hovedansvaret for at informasjonen de gir er riktig. Allikevel sier hun at de som velger å ha reklame på bloggen sin, tar på seg et enormt stort ansvar for at det de videreformidler ikke bryter lover og regler.

– I tillegg så er det jo en del etiske problemstillinger rundt dette. Vi har tidligere grepet inn mot rosabloggere som har markedsført ting som det ikke er etisk riktig å markedsføre ovenfor yngre lesere. For eksempel skjønnhetsoperasjoner og slike ting, sier hun.

Hun er imidlertid ikke overrasket over at Natural Cycles velger å rette seg så sterkt mot nettopp mammabloggere.

– Selv om innleggene er merket som reklame, så leser vi den kanskje på en litt annen måte når det står i et blogginnlegg. Annonsøren får da en annen type personlig omtale som er mer virkningsfull, sier hun. 

Hevder at det er sikkert

Mammanett har ikke lykkes å komme i kontakt med produsenten av Natural Cycles, de har ikke besvart våre henvendelser. Til Dagbladet sier derimot en av grunnleggerne, Raoul Scherwitzl, at produktet er like sikkert som bloggerne hevder. 

- Vi gjetter ikke når eggløsning skjer, vi vet, fordi vi måler kroppstemperaturen. Natural Cycles gir kvinner en fantastisk mulighet til å lære sin kropp å kjenne.

Produsenten mener også at legene tar feil når de sier dette er et produkt for kvinner som ønsker å bli gravide.

- Da er de antageligvis ikke kjent med produktet siden det nettopp er lansert i Norge. Basert på medisinsk grunnforskning har forskerne bak Natural Cycles utviklet en ny algoritme som med høy treffsikkerhet spår når eggløsning inntreffer, sier Raoul Scherwitzl i Natural Cycles.

LES OGSÅ: Mytene om fruktbarhet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer