Babynavn:

Overraskende mange vanlige navn har denne opprinnelsen

Gjør som Jørgine Vasstrand og velg et gresk navn til den lille.

BABYNAVN: På en liste med over hundre forslag til greske babynavn, dukker flere navn opp som allerede er vanlige i Norge - eller er på god vei til å bli det. FOTO: NTB
BABYNAVN: På en liste med over hundre forslag til greske babynavn, dukker flere navn opp som allerede er vanlige i Norge - eller er på god vei til å bli det. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Noen vil gjerne oppkalle barnet sitt etter kjendiser, andre vil ha et helt unikt navn. Mens noen kanskje vil ha et navn som oser av kunnskap og visdom. Influenser Jørgine Vasstrand, eller Funkygine, har valgt greske navn til to av sine fire barn: nemlig Filippa og Sokrates.

Det er ikke mange i Norge som bærer det filosofiske navnet Sokrates. På en liste med over hundre forslag til greske babynavn, dukker flere navn opp som allerede er vanlige i Norge - eller er på god vei til å bli det.

Åtte gamle greske klassikere

Navnet Alexandra har blitt mer og mer populær fra 1970 og utover. Det som er morsomt å se på SSBs navnestatestikk er at grafen skyter i været i 2004 - det året prinsesse Ingrid Alexandra blir født. Født tidlig på året, gir det mening at mange rakk å gi barnet sitt det rojale navnet.

Hun er oppkalt etter sin oldefar, kong Olav, som opprinnelig het Alexander før han kom til Norge i 1905. Både Alexandra og Alexander er opprinnelig greske navn. Men Alexandra betyr «forsvarer av menn». You go girl!

Christian er også et navn båret av konger, adelsmenn så vel som bønder til alle tider. Det gresk-latinske navnet betyr opprinnelig «følger av Kristus» og var opprinnelig et kvinnenavn i middelalderen. Gjennom årene har det forandret seg til å bli et av de mest vanlige guttenavnene. Over 14 000 bærer navnet i Norge, og 1989 er det året i historien hvor flest babyer ble velsignet med navnet Christian.

Og er du nysgjerrig på hvilke navn som var mest populære akkurat det året du ble født, kan du ta en titt her.

FLERE VANLIGE NAVN: Andre vanlige norske navn, som er av gresk opprinnelse, er blant annet: Maia, Hermine, Helen, Andreas og Sebastian. Foto: NTB.
FLERE VANLIGE NAVN: Andre vanlige norske navn, som er av gresk opprinnelse, er blant annet: Maia, Hermine, Helen, Andreas og Sebastian. Foto: NTB. Vis mer

Sterke, selvstendige kvinner

Vil du gi henne et navn som oser av styrke, selvstendighet og visdom?

Athena var en gresk gudinne som ble født ferdig utviklet og iført rustning. Hun var gudinnen for visdom, krigføring, kunst, matematikk og mot, blant flere. Hellas hovedstad, Athen, er oppkalt etter henne og navnet betyr opprinnelig «skarp» og «ros».

Om man er fan av Jane Austens bøker, er det sannsynlig at man har lett etter babynavn blant hennes udødelige heltinner. «Den fantastiske Cassandra», som dro ut i verden for å skape sin egen formue, kan være en god inspirasjon.

Cassandra er også et gresk navn, og hun skal ha vært datteren til den trojanske kongen og dronningen og hun skal ha vært så vakker at Apollo kastet en forbannelse over henne da hun avviste han. Navnet betyr «å skinne» rett og slett. Om Cassandra ikke er helt i din gate, kan man alltids forkorte og rett og slett gå for Sandra, som også er av gresk opprinnelse.

En fremtidig detektiv?

60 menn i Norge deler fornavn med Jørgine Vasstrands sønn, Sokrates. De som kan sin filosofi, vet at Sokrates var en av de største filosofene i Det gamle Hellas. Han blir ansett som en av de viktigste tenkerne i vestlig filosofihistorie og er spesielt anerkjent for sin utspørringsmetode av samtalepartnere. Så kanskje en vordende journalist eller detektiv der altså?

Navnet er satt sammen av to deler. Den første delen, gresk sos, betyr uskadd og hel. Den andre, gresk kratos, betyr styrke og makt.

I 2003 fikk 1565 babyer i Norge navnet Thea. Det svært vanlige navnet har fra 1986 og frem til i dag steget jevnt og trutt på listen over de mest populære jentenavnene. over 11500 heter Thea i dag, og man tenker kanskje ikke over det, siden det er blitt et så vanlig norsk navn, men det er selvsagt egentlig gresk.
Stammer opprinnelig fra navnet Thela, som var titanen for syn og gudinne for lys og månens mor. Thea betyr gudinne eller gudelig.

UNIKE NAVN: Jørgine Massa Vasstrand har fire barn, de har fått navnene: Filippa, Sokrates, Milano og Indigo Iro. Her bilde fra da hun gikk gravid med sistnevnte under TV2s presselansering av ny sesong med Funkyfam. Foto: NTB.
UNIKE NAVN: Jørgine Massa Vasstrand har fire barn, de har fått navnene: Filippa, Sokrates, Milano og Indigo Iro. Her bilde fra da hun gikk gravid med sistnevnte under TV2s presselansering av ny sesong med Funkyfam. Foto: NTB. Vis mer

Mer populære med tiden

Leander er hva man kan kalle et navn på vei opp- bokstavelig talt. Ifølge SSBs navnestatistikk, viser den historiske utviklingen at navnet så og si ikke var å finne blant det norske folk før i år 1994. For så å skyte i været. Men Leander er ikke et nytt navn heller, og det har sannelig blitt børstet støv av de siste 20 årene.

I den greske mytologien var Leander forelsket i prestinnen Hero, men de måtte møtes i hemmelighet, og han svømte over sundet hver natt for å være sammen med henne, ledet av en lampe som lyste fra Heros vindu. Nær 2500 menn heter Leander i Norge i dag, og det gjør det ikke til et vanlig navn, men skal vi tro trenden vil flere og flere hete det i fremtiden.

Funkygines datter, Filippa, har også et navn som opprinnelig stammer fra de gamle grekerne. Da var Philippa dannet av mannsnavnet Philipp. Navnet er sammensatt av ledd som betyr «venn» og «hest».

Også Filippa er et navn som fikk sitt oppsving i Norge fra 2000 og utover. Det er kun 904 personer som heter Filippa i Norge i dag, enda færre skriver navnet sitt som Philippa. Den maskuline varianten av navnet er derimot mer populær, fordelt på flere forskjellige måter å stave det på.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer