Overtid - gravid over termin

Syv dager etter termin skal du på kontroll! Foto: Shutterstock ©
Syv dager etter termin skal du på kontroll! Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå over termindato er et ganske vanlig fenomen. For førstegangsfødende starter fødselen hos flere etter termindato, enn før. Men går du syv dager over termin skal du til overtidskontroll på sykehuset. Da blir det bestemt om fødselen skal settes i gang og når.  

 

Overtidskontroll syv dager etter termin

Å vente på at fødselen skal starte etter du har passert termindato kan være en tålmodighetsprøve, og du er sikkert mer enn klar for å møte din lille baby nå. 

Tidspunktet for overtidskontroll og igangsetting av fødsel har det vært varierende praksis på innenfor ulike sykehus. Fra juli 2011 har imidlertid Helsedirektoratet kommet med anbefalinger til felles praksis som vi gjengir nedenfor.

I uke 41 - 7 dager etter termin skal du på kontroll hos en spesialist (gynekolog/fødselslege på sykehus). På denne kontrollen vil du få en ultralydsundersøkelse, der foster og mengde fostervann undersøkes. Du vil få en CTG-undersøkelse, vanlig svangerskapskontroll og eventuelt en underlivsundersøkelse. Ved denne undersøkelsen kan det være aktuelt å ta hull på fosterhinnen (såkalt hinnerivning) for å sette i gang fødselen. Dette vurderer legen om skal gjøres.

LES OGSÅ: Hvordan kan jeg selv sette i gang fødselen? 

Hva nå? 

Etter undersøkelsen vil legen snakke med deg og legge en plan for eventuell igangsettelse av fødselen. Ditt ønske om å få fødselen satt i gang eller ikke vil vektlegges, men legen tar den endelige beslutningen. Helsedirektoratet anbefaler at alle fødsler senest settes i gang på dag 294, det vil si senest 14 dager etter den internasjonale terminberegningen på 280 dager.  I Norge bruker de fleste innenfor helsevesenet en praksis hvor man bergner svangerskapet til 280 + 2 dager (terminhjulet). Ut fra denne beregningen skal fødselen settes i gang senest 12 dager etter termin.

Tidligere igangsetting anbefales for kvinner med overvekt, alder over 35 år eller andre risikofaktorer.

Les mer: Igangsetting av fødsel

Visste du at...
"Ennå har ingen blitt der inne!" Dr. Gro Nylander

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer