Overtid - Hva kan du selv gjøre for å få fødselen i gang?

Publisert
Sist oppdatert

Fødselen starter når kroppen din og fosteret er rede til å komme ut. Det er hormoner i kroppen din som setter i gang fødselen. Om du har passert termindato, kan du hjelpe hormonene littegrann på vei ved hjelpe av disse tipsene.

 • Vær fysisk aktiv. Gå tur, gjør trimøvelser du mestrer. Husk også på å hvile - og ikke overdriv den fysiske aktiviteten.
 • Sex hjelper kanskje...?  Stoffet prostagladin finnes i sædvesken. Dette er det samme stoffet som vi bruker syntetisk for å sette i gang en fødsel. Livmorhalsen modnes av stoffet. Samleie og/eller orgasme kan muligens gi sammentrekninger som kan trigge rier. Teorien er omdiskutert. Ingen garanti for at det fungerer!
 • Pupp før barnet kommer...?
  Berøring av brystet når fødselen nærmer seg, fører til at hormonet oksytosin produseres. Dette hormonet stimulerer livmoren til å trekke seg sammen. Syntetisk oksytosin brukes mye på fødeavdelinger for å sette i gang fødselen.
  Når du kjenner at bryststimuleringen gjør livmoren hard, stopper du stimuleringen i minst 5 minutter, før du evt. gjentar. Ikke overdriv, en alt for langvarig sammentrekning av livmoren kan i ekstremt sjeldne tilfeller føre til hemning av fosterets blodtilstrømning.

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus 
Kilder:

 • På vei, dr. Gro Nylander, 2002, Gyldendal fakta
 • Aschehougs store bok om svangerskap, red. Dorthe Taxbøl (et. al.), H. Achehougs og CO, Oslo 2003
 • Når livet blir til, Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal
 • Det nye livet, Synne Holan (red), 2. opplag 2001, Fagbokforlaget
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer