Dagene på overtid oppleves av mange som en øvelse i uendelig tålmodighet samtidig som svangerskapsplagene når sitt klimaks. Hva skjer videre? Hvor lenge kan du risikere å gå på overtid før sykehuset setter i gang fødselen din?
Slik beregnes overtid
Ifølge avdelingsdirektør Torunn Janbu hos Helsedirektoratet, regnes det som overtid når graviditeten har vart mer enn 294 dager.
– Et svangerskap varer 283 dager og så regnes det som overtidig fra 12 dager etter dette, forklarer hun.
– Helsedirektoratet anbefaler at alle gravide som ikke har født blir undersøkt i spesialisthelsetjenesten 7-9 dager etter beregnet termin for å finne ut om fødselen bør settes i gang. Etter en klinisk undersøkelse, ultralydundersøkelse og eventuelt ulike prøver, vurderer en spesialist i fødselshjelp om fødselen skal settes i gang eller ikke, sier hun.
SE OGSÅ: Slik regner du ut terminen og Mammanetts terminkalkulator
Felles norm for igangsetting
Når det gjelder igangsetting av fødsel, er det ifølge Janbu en norm i Norge at man setter i gang fødselen innen 11 dager etter termindato.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger