Overtid: Dette skjer når gravide går over termin

Å måtte gå mange dager på overtid kan oppleves svært så forskjellig.

NÅR VENTETIDEN BLIR EKSTRA LANG:For noen gravide er det å gå langt over termin en god opplevelse, mens andre opplever det som slitsomt. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
NÅR VENTETIDEN BLIR EKSTRA LANG:For noen gravide er det å gå langt over termin en god opplevelse, mens andre opplever det som slitsomt. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagene på overtid oppleves av mange som en øvelse i uendelig tålmodighet samtidig som svangerskapsplagene når sitt klimaks. Hva skjer videre? Hvor lenge kan du risikere å gå på overtid før sykehuset setter i gang fødselen din?

Slik beregnes overtid

Ifølge avdelingsdirektør Torunn Janbu hos Helsedirektoratet, regnes det som overtid når graviditeten har vart mer enn 294 dager. 

– Et svangerskap varer 283 dager og så regnes det som overtidig fra 12 dager etter dette, forklarer hun.

– Helsedirektoratet anbefaler at alle gravide som ikke har født blir undersøkt i spesialisthelsetjenesten 7-9 dager etter beregnet termin for å finne ut om fødselen bør settes i gang. Etter en klinisk undersøkelse, ultralydundersøkelse og eventuelt ulike prøver, vurderer en spesialist i fødselshjelp om fødselen skal settes i gang eller ikke, sier hun.

SE OGSÅ: Slik regner du ut terminen og Mammanetts terminkalkulator

Felles norm for igangsetting

Når det gjelder igangsetting av fødsel, er det ifølge Janbu en norm i Norge at man setter i gang fødselen innen 11 dager etter termindato. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer