Overtid: Dette skjer når gravide går over termin

Å måtte gå mange dager på overtid kan oppleves svært så forskjellig.

NÅR VENTETIDEN BLIR EKSTRA LANG:For noen gravide er det å gå langt over termin en god opplevelse, mens andre opplever det som slitsomt. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
NÅR VENTETIDEN BLIR EKSTRA LANG:For noen gravide er det å gå langt over termin en god opplevelse, mens andre opplever det som slitsomt. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagene på overtid oppleves av mange som en øvelse i uendelig tålmodighet samtidig som svangerskapsplagene når sitt klimaks. Hva skjer videre? Hvor lenge kan du risikere å gå på overtid før sykehuset setter i gang fødselen din?

Slik beregnes overtid

Ifølge avdelingsdirektør Torunn Janbu hos Helsedirektoratet, regnes det som overtid når graviditeten har vart mer enn 294 dager. 

– Et svangerskap varer 283 dager og så regnes det som overtidig fra 12 dager etter dette, forklarer hun.

– Helsedirektoratet anbefaler at alle gravide som ikke har født blir undersøkt i spesialisthelsetjenesten 7-9 dager etter beregnet termin for å finne ut om fødselen bør settes i gang. Etter en klinisk undersøkelse, ultralydundersøkelse og eventuelt ulike prøver, vurderer en spesialist i fødselshjelp om fødselen skal settes i gang eller ikke, sier hun.

SE OGSÅ: Slik regner du ut terminen og Mammanetts terminkalkulator

FELLES NORM: Ifølge avdelingsdirektør Torunn Janbu hos Helsedirektoratet, er det en felles norm i Norge om at man setter i gang fødselen innen 11 dager etter termindato. Foto: NTB Scanpix
FELLES NORM: Ifølge avdelingsdirektør Torunn Janbu hos Helsedirektoratet, er det en felles norm i Norge om at man setter i gang fødselen innen 11 dager etter termindato. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Felles norm for igangsetting

Når det gjelder igangsetting av fødsel, er det ifølge Janbu en norm i Norge at man setter i gang fødselen innen 11 dager etter termindato. 

– Dette er noe alle landets fødeinstitusjoner skal følge. Hvis en fødeinstitusjon i et enkelt tilfelle velger å ikke følge normen, skal dette journalføres med begrunnelse, sier hun.

– Helsedirektoratet anbefaler at sykehuset skal legge vekt på kvinnens ønsker og anbefaler at det legges en plan for videre oppfølging 7-9 dager etter termindato.

Her kan du lese mer om de nasjonale retningslinjene for overtidige svangerskap.

Vanlig å føde etter termin

Janbu legger til at det er like vanlig å gå over termin som å føde før termin.

– Halvparten av alle gravide går over termin. Det er svært liten risiko ved å gå 7-9 dager over termin, men når kvinnen har gått 7-9 dager over, bør hun gå til kontroll for å få vurdert om fødselen skal settes i gang, sier hun.   

LES OGSÅ: Silje hadde en lammende angst for leger og sykehus

TRYGT OG GODT: Trebarnsmamma Maria Kristine synes slett ikke det var noe problem å gå over tiden, til tross for at hun måtte vente i hele 18 dager ekstra. Foto: Illustrasjonsfoto NTB Scanpix
TRYGT OG GODT: Trebarnsmamma Maria Kristine synes slett ikke det var noe problem å gå over tiden, til tross for at hun måtte vente i hele 18 dager ekstra. Foto: Illustrasjonsfoto NTB Scanpix Vis mer

Maria Kristine fødte 18 dager over termin

Hvordan er det egentlig å gå lenge over termin? Mammanett har snakket med to kvinner som opplevde det ganske så forskjellig. 

– Personlig så synes jeg, på en eller annen rar måte, at det var veldig trygt og godt å ha ham inne i magen og jeg hadde ikke så veldig stress med å få ham ut, forteller trebarnsmamma Maria Kristine Langbach (32). 

Da hun for nesten åtte år siden ventet sitt eldste barn, gikk hun hele 18 dager over termin.

– Jeg følte meg egentlig trygg hele veien og fikk god oppfølging av sykehuset, men de rundt meg begynte å bli noe stresset og urolig etter hvert som dagene gikk, sier hun. 

– Etter hvert ble det også slitsomt å gå på butikken og slikt, da man hele tiden fikk kommentarer om hvor stor man var og «har han ikke kommet enda??»

Synes hun fikk god oppfølging

Noe av årsaken til at Maria Kristine gikk så lenge over tiden, var at sykehuset ikke kunne sette fødselen i gang i helgen.

– Den siste overtidskontrollen var på en torsdag, men siden det var så langt på dag og det nærmet seg helg, ville de ikke sette meg i gang da. De håpte at fødselen ville starte av seg selv i løpet av helgen, forklarer hun.

Selv om fødselen ikke ble satt i gang, var hun allikevel inne til kontroll og registrering på fødeavdelingen hver dag i løpet av helgen. 

Mandag morgen ble hun innlagt, men det gikk fortsatt noen dager før sønnen ble født da hun først ble satt på tabletter og deretter drypp. Da sønnen til slutt kom til verden, fikk de seg en liten overraskelse.

– Vi var forberedt på at det var en stor gutt, men at han skulle være hele 5080 gram og 57 cm var det vel ingen som trodde, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Malin fødte en giga-baby

TØFF OPPLEVELSE: For Iida ble overtidsdagene alt annet enn gode. Foto: Privat
TØFF OPPLEVELSE: For Iida ble overtidsdagene alt annet enn gode. Foto: Privat Vis mer

Gråt av fortvilelse

Tobarnsmamma Iida Laakso (34) fødte for 4 måneder siden og forteller at hun var forberedt på at hun ville gå over termin da hun ventet sitt andre barn, siden hun også hadde gjort det første gang.

Den første uken etter termin opplevde hun som grei, men etter den første overtidskontrollen begynte ting å bli vanskelig.

- Vi fikk forskjellig info om når jeg eventuelt skulle bli satt i gang. Når andre overtidskontrollen kom og jeg fikk beskjed om at det ikke ble igangsetting før jeg var i uke 42+0 følte jeg at det ble for mye, sier hun.

– Jeg satt der på kontoret og gråt, da det føltes som om denne babyen aldri skulle komme ut. 

LES OGSÅ: Annema er høygravid og råsterk

Skuffet over å ikke bli satt i gang

Da hun omsider skulle få bli satt i gang, møtte hun oppstemt opp på sykehuset. Skuffelsen ble derfor stor da de ble sendt hjem igjen fordi det ikke var plass på fødeavdelingen.  

– Jeg skulle hjem og vente! Der og da var det en veldig tøff beskjed å få. Jeg klarte ikke annet enn grine og gå til bilen. Jeg orket ikke håpe mer at fødselen skulle starte av seg selv. Jeg orket ikke glede meg til fødselen eller være spent. Jeg var bare sliten, sier hun.

Heldigvis for Iida slapp hun å bli satt i gang – tidlig neste morgen startet fødselen av seg selv. – Til syvende og sist var det flaks at det ikke var plass på føden, sier hun. 

I etterkant tenker hun at gravidomsorgen burde ha gjort mer for å hjelpe og støtte henne.

– Jeg mener ikke nødvendigvis at de burde ha satt meg i gang tidligere, men de burde ha sett hvor vanskelig jeg synes det hele var. De burde ha tatt seg tid til å prate litt med meg. Jeg følte at jeg ble møtt med veldig lite forståelse for hvor tøft det var. Det handlet ikke om at jeg utålmodig eller ikke orket å vente mer. Selvfølgelig orket jeg å vente i et par dager til. Jeg var bare så psykisk utmattet, at det føltes umenneskelig å bare bli sendt hjem for å vente enda litt til, sier hun.

LES OGSÅ: Sju misforståelser om graviditet

Dette blir vurdert ved overtidskontroll

Alle gravide får tilbud om uke 41–kontroll i spesialisthelsetjenesten 7–9 dager over ultralydtermin eller nærmeste virkedag som er praktisk gjennomførbar for kvinnen og tjenesten. Da blir det gjort en klinisk vurdering med blant annet:

  • ultralydundersøkelse med undersøkelse av foster og estimering av fostervannsmengde
  • CTG-undersøkelse
  • vanlig svangerskapskontroll
  • eventuelt vaginal undersøkelse og hinneløsning.

Du vil etter dette få beskjed om hva som kjer videre og om når fødselen din evt. skal settes i gang.

Kilde: Helsedirektoratet

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer