Graviditet

Overvekt er en viktig risikofaktor ved graviditet

- Det øker risikoen for svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning, samtidig som det kan føre til komplikasjoner under fødselen, sier eksperten.

GRAVIDITET OG OVERVEKT: Én av tre kvinner er overvektige før de blir gravide, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko
GRAVIDITET OG OVERVEKT: Én av tre kvinner er overvektige før de blir gravide, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes utallige råd om hva gravide skal spise og ikke spise, hvilke vaner som er uheldige og hva som er tillatt under svangerskapet. De fleste er kjent med at de bør slutte med røyk og alkohol, og kutte ut myke oster og spekemat. Men det mange ikke vet, er at overvekt og fedme er én av de viktigste risikofaktorene knyttet til graviditet og fødsel.

LES OGSÅ: Gravid? Ikke spis for to

- Overvekt er et økende problem, også blant gravide. Overvektige gravide har blant annet økt risiko for svangerskapsdiabetes, svangerskapsforgiftning (preeklampsi), og økt risiko for komplikasjoner under fødselen. Det er også en økt risiko for for tidlig fødsel. Barnet blir ofte stort, og det er også økt risiko for at barnet vil bli overvektig i barndommen, sier Kari Løvendahl Mogstad, som er spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU.

Én av tre kvinner er overvektige eller har fedme før de blir gravide, ifølge Folkehelseinstituttet. En rekke studier viser at overvektige mødre skaper dårligere vekstmiljø for barnet i magen, noe som kan føre til høyere risiko for spontanabort, misdannelser og dødfødsler. Tidligere forskning viser også at tykke mødre kan gi barnet ADHD.

Mogstad sier at det er ulike grader av overvekt, og ulike typer risiko ut fra hvor overvektig man er. Det er særlig ved overvekt over BMI 30 at man må jobbe bevisst med blant annet kostholds- og livsstilsråd.

LES OGSÅ: De fleste barn med Downs syndrom fødes av yngre mødre

Øker sjansen for at barnet får sykdommer

- Hvis man er overvektig når man er gravid, har flere studier vist at det er større risiko i svangerskapet. Det kan føre til nedsatt blodtilførsel gjennom morkaken til fosteret. Fosteret kan også få økt vekt, noe som kan føre til en vanskeligere fødsel, eller keisersnitt, samtidig som det er økt sjanse for dødfødsler, sier Maria Arlen Larsen, som er lege og forsker på ernæring, fedme og fettforbrenning.

Hun sier at barn av overvektige mødre kan ha større sjanse for å utvikle sykdommer, blant annet diabetes og overvekt, senere i livet.

Det beste er å gjøre eventuelle livsstilsendringer før man blir gravid, dersom man har en usunn livsstil eller er overvektig. Man skal ha en sunn vektoppgang i løpet av svangerskapet, sier Larsen.

LES OGSÅ: - Det var grusomt å reise hjem uten ham

SUNN LIVSSTIL: Kvinner bør fokusere på å ha en sunn og aktiv livsstil, både før og etter de blir gravide, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Coffeemill
SUNN LIVSSTIL: Kvinner bør fokusere på å ha en sunn og aktiv livsstil, både før og etter de blir gravide, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Coffeemill Vis mer

- Det er viktig å bli bevisst på kostholdet

Svangerskapet er generelt ikke tiden for å drive med slanking, men for gravide med betydelig overvekt er det viktig å unngå særlig vektøkning. Det trenger de hjelp til av lege eller jordmor. 

- Det er viktig å bli bevisst på kostholdet sitt, og i det hele tatt hvordan man lever med mosjon, eller mangel på sådan. Ofte er gravide en veldig motivert gruppe, som er innstilte på å gjøre endringer, fordi de kjenner at det er et annet liv å ta hensyn også, sier Mogstad. 

Hun sier at gravide må ta praten om livsstil og vekt med lege og jordmor, og få konkret informasjon om et sunnere kosthold, og hvordan komme i gang med en type og mengde mosjon som er realistisk å få til.

- Overvekt og fedme er ofte skambelagt, så det er viktig at vi snakker om disse tingene på en måte som kvinnene blir motivert av, ikke skremt bort. Mange kan faktisk mindre om et sunt kosthold enn man skulle tro, og bare ved å snakke om "tomme kalorier", og gi noen konkrete gode tips, kan mange komme ganske langt i å unngå uheldig vektoppgang. Og kanskje til og med få en ny og bedre livsstil generelt, også etter fødsel, sier Mogstad.

LES OGSÅ: Overvekt hos mor gir økt risiko for spedbarnsdødelighet

Vektoppgang i svangerskapet

Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over hvor mange kilo gravide bør gå opp i løpet av svangerskapet, basert på om de er undervektige, normalvektige eller overvektige før graviditeten:

KMI* (kroppsmasseindeks) før svangerskapet

Anbefalt vektøkning under svangerskapet

< 18,5 (undervektig)

12,5-18 kg

18,5-24,9 (normalvektig)

11,5-16 kg

25-29,9 (overvektig)

7-11,5 kg

> 30,0 (fedme)

5-9 kg

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer