Graviditet

Overvekt er en viktig risikofaktor ved graviditet

- Det øker risikoen for svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning, samtidig som det kan føre til komplikasjoner under fødselen, sier eksperten.

GRAVIDITET OG OVERVEKT: Én av tre kvinner er overvektige før de blir gravide, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko
GRAVIDITET OG OVERVEKT: Én av tre kvinner er overvektige før de blir gravide, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes utallige råd om hva gravide skal spise og ikke spise, hvilke vaner som er uheldige og hva som er tillatt under svangerskapet. De fleste er kjent med at de bør slutte med røyk og alkohol, og kutte ut myke oster og spekemat. Men det mange ikke vet, er at overvekt og fedme er én av de viktigste risikofaktorene knyttet til graviditet og fødsel.

LES OGSÅ: Gravid? Ikke spis for to

- Overvekt er et økende problem, også blant gravide. Overvektige gravide har blant annet økt risiko for svangerskapsdiabetes, svangerskapsforgiftning (preeklampsi), og økt risiko for komplikasjoner under fødselen. Det er også en økt risiko for for tidlig fødsel. Barnet blir ofte stort, og det er også økt risiko for at barnet vil bli overvektig i barndommen, sier Kari Løvendahl Mogstad, som er spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU.

Én av tre kvinner er overvektige eller har fedme før de blir gravide, ifølge Folkehelseinstituttet. En rekke studier viser at overvektige mødre skaper dårligere vekstmiljø for barnet i magen, noe som kan føre til høyere risiko for spontanabort, misdannelser og dødfødsler. Tidligere forskning viser også at tykke mødre kan gi barnet ADHD.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer