Overvekt hos mor gir økt risiko for spedbarnsdødelighet

Ny svensk studie med alarmerende funn.

<strong><b>ØKER RISIKOEN:</strong></b> Studien viser at barn av overvektige mødre har større risk for å dø i løpet av sitt første leveår. Foto: Shutterstock ©
ØKER RISIKOEN: Studien viser at barn av overvektige mødre har større risk for å dø i løpet av sitt første leveår. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har lenge vært kjent at overvekt hos gravide kan gi økt risiko for svangerskapsdiabetes og komplikasjoner ved fødsel.

Nå viser en stor ny studie at fedme hos mødre også øker risikoen for spedbarnsdødelighet.

Svenske mødre

Forskere fra Sverige og USA står bak studien som baserer seg på tall hentet fra det svenske fødselsregisteret. Analysen innbefatter 1 million kvinner og 1,8 millioner barn, i årsperioden 1992-2010.

LES OGSÅ: Trikset som gir barnet god døgnrytme

Dobbel risiko

Her ble det sett på sammenhengen mellom mødrenes BMI og risikoen for spedbarnsdødelighet, justert for enkelte faktorer som for eksempel hvor gammel moren var og om hun røykte.

Blant barn av normalvektige kvinner (BMI på mellom 18,5 til 24,9) døde i gjennomsnitt 2,4 av 1000 under sitt første leveår.

Blant barn av kvinner med alvorlig overvekt (BMI over 40) døde hele 5,8 av 1000. Dette er mer enn to ganger så mye som hos normalvektige.

Studien viser at cirka 11 prosent av spedbarnsdødeligheten kan skyldes mors overvekt.

Tre mulige årsaker

En av forskerne bak studien, Overlege Stefan Johansson ved Karolinska Institutet i Stockholm, sier til Sveriges Radio at det er tre problemer som kan forklare sammenhengen mellom mors overvekt og spedbarnsdødelighet:

  • For tidlig fødsel
  • medfødte misdannelser
  • komplikasjoner i forbindelse med fødsel som for eksempel mangel på oksygen.

Alle disse tre problemene oppstår oftere hos overvektige kvinner.

<strong>SPIS SUNT:</strong> Gravide har en normal vektoppgang på rundt 12-16 kilo gjennom svangerskapet. Foto: Shutterstock ©
SPIS SUNT: Gravide har en normal vektoppgang på rundt 12-16 kilo gjennom svangerskapet. Foto: Shutterstock © Vis mer

Sverige har i likhet med Norge lav spedbarnsdødelighet. I Norge har tallene sunket jevnt og trutt de siste 100 årene og antallet er nå under 200 barn per år. Johansson mener likevel det er viktig for helsepersonell å være oppmerksomme på dette, slik at man kan forebygge disse komplikasjonene.

LES OGSÅ: Endelig kan Eline (24) glede seg over å ha blitt mamma

Interessant studie

Forsker Katrine Mari Owe ved Nasjonal kompetansetjeneste for Kvinnehelse, Oslo Universitetssykehus, og Divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet, mener den svenske studien er veldig god.

– Spedbarnsdødelighet er et alvorlig utfall. Det er ikke risikofritt for kvinner å starte svangerskapet sitt med for høy vekt, sier hun til ABC Nyheter.

Hun synes det er veldig interessant at studien viser at den økte risikoen ikke bare gjelder de tyngste gravide som lider av fedme, men også de som er overvektige.

– Her må vi ikke stikke hodet i sanden, men følge med og følge opp, forebygging er det beste, sier hun.

LES OGSÅ: 10 råd til gravide om kosthold

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer