Overvekt og graviditet:

Overvektige sliter med å få barn: - De sitter på kontoret mitt og gråter

Kvinner med høy BMI kan ha store problemer med å bli gravide. Mange lykkes aldri.

OVERVEKT OG GRAVIDITET: Kvinner med mange ekstra kilo på kroppen, produserer færre egg og i tillegg egg av dårligere kvalitet. Foto: NTB Scanpix
OVERVEKT OG GRAVIDITET: Kvinner med mange ekstra kilo på kroppen, produserer færre egg og i tillegg egg av dårligere kvalitet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange kilo på kroppen har blitt en av de store helseutfordringene i samfunnet, og ifølge Statistisk sentralbyrå er minst tre av ti nordmenn i dag enten overvektige eller har fedme.

Overvekt og fedme kan blant annet føre til hjerte- og karsykdommer, men også andre mer ukjente helseutfordringer. Mange norske kvinner som veier for mye, sliter med å bli gravide.

- I tråd med at befolkningen blir stadig tyngre, har vi også flere og flere pasienter med høy BMI og mange av kvinnene som kommer til oss er overvektige, sier gynekolog Hildegunn Stoum ved prøverørsklinikken Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim til KK.no.

LES OGSÅ: Dette bør du egentlig veie

Ødelegger eggene

Ifølge Peter Fedorcsak, avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, er det påvist en klar sammenheng mellom BMI og fertilitet.

- Vi vet at høy BMI er veldig negativt for fruktbarheten, det er en godt etablert sannhet, sier han til KK.no.

Han skrev doktorgrad om sammenhengen mellom fertilitet og økt BMI allerede for 13 år siden, og fant da en klar sammenheng. Senere har disse funnene blitt bekreftet i mange andre studier. Nøyaktig hva som gjør det så mye vanskeligere for kvinner med høy BMI å bli gravide, er ikke helt klart. Det man vet er at overvekt blant annet påvirker stoffskiftet og i tillegg veldig mange hormoner i kroppen.

- Det vi derfor tror, er at det er dette samspillet mellom hormonene som forringer kvaliteten på eggene og påvirker antallet egg som modnes. I tillegg vet vi at mange overvektige kvinner har sjeldnere eggløsning, noe som også ofte gjør det vanskeligere å bli gravid. Summen av dette gjør at det blir ekstra vanskelig for pasienter med høy BMI å bli gravide og mange blir det heller ikke, sier Fedorcsak.

Ifølge han er det først og fremst kvinner med fedme, man mener har vanskeligere for å bli gravide. Hos kvinner med lett og middels overvekt, har man ikke kunnet påvise at det er vanskeligere å bli gravid.

Stoum ved Spiren Fertilitetsklinikk mener at det i tillegg er store individuelle forskjeller.

- BMI er egentlig ikke den beste måten å måle det på. Har du en typisk kvinnekropp med ekstra kilo rundt hoftene, trenger det ikke bety så mye. Sitter kiloene rundt midjen og tarmene, er det mer ugunstig, sier hun.

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever med å få barn

BMI-grense på 33

Ved Oslo Universitetssykehus utføres det rundt 1700 prøverørsbehandling i året, men sykehuset tar ikke imot pasienter med BMI på 33 eller høyere.

- Årsaken til det, er den store risikoen en så høy BMI påfører et svangerskap og en fødsel, forteller Fedorcsak.

Ved private Spiren Fertilitetsklinikk har de ikke en fastsatt BMI-grense.

- Vi ønsker ikke automatisk å si nei til kvinner som har litt høyere BMI enn 33. Jeg har hatt flere pasienter, som har sittet på kontoret mitt og grått. For en del av disse kvinnene haster det med å bli gravid på grunn av alderen. Skal vi si nei til dem bare fordi de har en BMI på 33,5? Jeg synes ikke det er riktig, sier Stoum.

Klinikken vurderer i stedet hver pasient individuelt og ser det i sammenheng med andre faktorer, som hvor på kroppen kiloene sitter, om hun allerede har gått ned en del i vekt og alderen hennes.

- Høy BMI fører ikke nødvendigvis til høyere risiko enn det gjør om en slank kvinne røyker som gravid. I en ideell verden ville pasienten gått sakte ned i vekt i god tid før hun ble gravid. Men, sånn er ikke verden. De aller fleste av disse kvinnene har prøvd absolutt alt for å gå ned i vekt. Sier vi nei, får de kanskje aldri barn, sier Stoum.

- Hva med risikoene forbundet med det å være svært overvektig som gravid og fødende?

- Vi henviser til andre instanser der det er nødvendig, vi prøver å motivere dem til å gå ned i vekt og vi informerer dem godt om risikoen. Er de yngre og ikke har like dårlig tid, anbefaler vi dem å gå ned i vekt først. Det må være medisinsk forsvarlig og er det en pasient vi mener ikke burde bli gravid, så vil vi ikke tilby behandling, sier Stoum.

LES OGSÅ: - Flere norske kvinner er sykelig overvektige

Farlige svangerskap og fødsler

Kvinner med høy BMI som blir gravide, enten naturlig eller ved hjelp av prøverør, opplever nemlig langt oftere spontanaborter enn normalvektige kvinner. De som kommer videre og forblir gravide, har økt risiko for svangerskapskomplikasjoner.

- For mor er den største risikoen svangerskapsdiabetes, noe som blant annet kan føre til høy vekt hos foster, som igjen øker risikoen for fødselskomplikasjoner, som for eksempel at skulder blir sittende fast under forløsning, forteller Fedorcsak.

Ved keisersnitt er det betydelig økt risiko for komplikasjoner, som for eksempel infeksjoner.

- Høy BMI fører til en serie av alvorlige ting, dette er noe vi ikke kan lukke øynene for, det er svært alvorlig, sier han.

Overvektige kvinner oppfordres derfor til å gå ned i vekt før de setter i gang med assistert befruktning.

- Prøv den vanskelige veien først, det er min sterke oppfordring. 5 til 10 prosent vektnedgang kan ofte være nok til å normalisere veldig mye av den hormonelle ubalansen for eksempel, sier Fedorcsak.

LES OGSÅ: - Hos lege og gynekolog fikk vi beskjed om at vekten måtte ned

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer