Overvekt og graviditet:

Overvektige sliter med å få barn: - De sitter på kontoret mitt og gråter

Kvinner med høy BMI kan ha store problemer med å bli gravide. Mange lykkes aldri.

OVERVEKT OG GRAVIDITET: Kvinner med mange ekstra kilo på kroppen, produserer færre egg og i tillegg egg av dårligere kvalitet. Foto: NTB Scanpix
OVERVEKT OG GRAVIDITET: Kvinner med mange ekstra kilo på kroppen, produserer færre egg og i tillegg egg av dårligere kvalitet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange kilo på kroppen har blitt en av de store helseutfordringene i samfunnet, og ifølge Statistisk sentralbyrå er minst tre av ti nordmenn i dag enten overvektige eller har fedme.

Overvekt og fedme kan blant annet føre til hjerte- og karsykdommer, men også andre mer ukjente helseutfordringer. Mange norske kvinner som veier for mye, sliter med å bli gravide.

- I tråd med at befolkningen blir stadig tyngre, har vi også flere og flere pasienter med høy BMI og mange av kvinnene som kommer til oss er overvektige, sier gynekolog Hildegunn Stoum ved prøverørsklinikken Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim til KK.no.

LES OGSÅ: Dette bør du egentlig veie

Ødelegger eggene

Ifølge Peter Fedorcsak, avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, er det påvist en klar sammenheng mellom BMI og fertilitet.

- Vi vet at høy BMI er veldig negativt for fruktbarheten, det er en godt etablert sannhet, sier han til KK.no.

Han skrev doktorgrad om sammenhengen mellom fertilitet og økt BMI allerede for 13 år siden, og fant da en klar sammenheng. Senere har disse funnene blitt bekreftet i mange andre studier. Nøyaktig hva som gjør det så mye vanskeligere for kvinner med høy BMI å bli gravide, er ikke helt klart. Det man vet er at overvekt blant annet påvirker stoffskiftet og i tillegg veldig mange hormoner i kroppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer