Øyekatarr

Vanlige symptomer på øyekatarr er ubehag, rødhet i ytterkant av øyet samt varierende mengde med puss.

ÆYEKATARR: Øyekatarr forårsaket av virus og bakterier smitter lett, og er vanligst blant barn.  Foto: Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library
ÆYEKATARR: Øyekatarr forårsaket av virus og bakterier smitter lett, og er vanligst blant barn. Foto: Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Øyekatarr er svært vanlig, og en av de hyppigste årsakene til at foreldre ringer til almennlege. Det finnes flere ulike typer, og de fleste går over seg selv og trenger ikke behandling. Lær de forskjellige typer øyekatarr, og hvilke som trenger behandling og hvilke av dem som gjør det nødvendig å holde barnet hjemme fra barnehage og skole.

Symptomer: Vanlige symptomer er ubehag, rødhet i ytterkant av øyet samt varierende mengde med puss. Årsaken kan være både bakterier, virus og allergisk reaksjon.

Det kan være vanskelig å skille de forskjellige typene og vite når det er nødvendig med legebesøk og antibiotikabehandling. Her kommer noen enkle råd.

Virusinfeksjon: En øyekatarr som er virusinfeksjon kommer typisk når barnet er forkjølet. Symptomene er moderate, og pusset relativt tyntflytende. Vask bort puss med saltvann, eventuelt skyll øyet med saltvann. Behandling hos lege eller med antibiotika er ikke nødvendig.

Bakteriell infeksjon: Bakterielle øyeinfeksjoner starter som regel på det ene øyet og kommer helt uavhengig av annen sykdom. Det hvite i øyet kan bli kraftig rødt, og det vil være rikelig med gult puss. Øyet kan være helt gjenklistret om morgenen. Som regel spres infeksjonen raskt til det andre øyet. Oppsøk lege, barnet trenger antibiotikabehandling. Øyekatarr rammer ikke selve øyet, og det medfører derfor ingen fare for synet.

Allergi: Hvis plagene er mere sesongbetonte (vår og sommer)og langvarige er det sannsynlig at øyeakatarren skyldes allergi. Den hyppigste årsaken er pollen. Dette gir som regel en kraftig kløe og tåreflod i begge øyne. Behandlingen er allergidempende øyedråper eller antihistaminer som kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Kontakt lege for eventuell utredning av allergi.

Puss i øyet hos spedbarn: Puss i øyet er vanlig hos spedbarn. Spedbarn får ofte øyekatarr rett etter fødselen på grunn av kontakt med bakterier i fødselskanalen Dessuten har nyfødte trange, umodne tårekanaler, og regulering av tårevæske er ikke optimal. Dette vil som regel rette seg, men inntil dette er regulert kan det bli produsert litt ekstra puss. Man kan først forsøke å vaske bort pusset, samt å dryppe med saltvannsdråper eller morsmelk i øyet. Dersom dette ikke har effekt, kontakter du lege for eventuell antibiotikabehandling.

Svært smittsomt
Bakteriell øyekatarr er noe av det mest smittsomme som finnes! For å unngå smitte fra barn til barn og til resten av familien er det nødvendig med streng håndhygiene. Husk eget håndkle og klut til pasienten.Ved bakteriell øyebetennelse kan man gå i barnehagen dagen etter at behandlingen er igangsatt.

Barn kan gå i barnehagen uten at det er igangsatt antibiotikabehandling dersom man er sikker på at det er en virusinfeksjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer