Øyekatarr

Vanlige symptomer på øyekatarr er ubehag, rødhet i ytterkant av øyet samt varierende mengde med puss.

ÆYEKATARR: Øyekatarr forårsaket av virus og bakterier smitter lett, og er vanligst blant barn.  Foto: Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library
ÆYEKATARR: Øyekatarr forårsaket av virus og bakterier smitter lett, og er vanligst blant barn. Foto: Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Øyekatarr er svært vanlig, og en av de hyppigste årsakene til at foreldre ringer til almennlege. Det finnes flere ulike typer, og de fleste går over seg selv og trenger ikke behandling. Lær de forskjellige typer øyekatarr, og hvilke som trenger behandling og hvilke av dem som gjør det nødvendig å holde barnet hjemme fra barnehage og skole.

Symptomer: Vanlige symptomer er ubehag, rødhet i ytterkant av øyet samt varierende mengde med puss. Årsaken kan være både bakterier, virus og allergisk reaksjon.

Det kan være vanskelig å skille de forskjellige typene og vite når det er nødvendig med legebesøk og antibiotikabehandling. Her kommer noen enkle råd.

Virusinfeksjon: En øyekatarr som er virusinfeksjon kommer typisk når barnet er forkjølet. Symptomene er moderate, og pusset relativt tyntflytende. Vask bort puss med saltvann, eventuelt skyll øyet med saltvann. Behandling hos lege eller med antibiotika er ikke nødvendig.

Bakteriell infeksjon: Bakterielle øyeinfeksjoner starter som regel på det ene øyet og kommer helt uavhengig av annen sykdom. Det hvite i øyet kan bli kraftig rødt, og det vil være rikelig med gult puss. Øyet kan være helt gjenklistret om morgenen. Som regel spres infeksjonen raskt til det andre øyet. Oppsøk lege, barnet trenger antibiotikabehandling. Øyekatarr rammer ikke selve øyet, og det medfører derfor ingen fare for synet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer