Natteskrekk

- Øynene hans var åpne, men det var umulig å få kontakt

Åtte måneder gammel begynte Teodor å våkne med paniske skrik.

NATTESKREKK: Teodor var ifølge foreldrene bare åtte måneder gammel da han begynte å få de første anfallene av natteskrekk. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
NATTESKREKK: Teodor var ifølge foreldrene bare åtte måneder gammel da han begynte å få de første anfallene av natteskrekk. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer
Publisert

– Vi bor i en enebolig med utleiedel og fryktet nesten at leieboerne skulle ringe barnevernet, fordi det var veldig intense hyl og skrik, forteller Heidi Vesterbukt (31).

Da sønnen Teodor (7) var åtte måneder gammel begynte han plutselig å våkne om natten med voldsomme hyl.

Skrikeepisodene kunne vare fra fem minutter til en halvtime, og for Heidi og ektemannen Kent Steinar (32) var det en skremmende opplevelse.

– Øynene hans var åpne, men det var ikke mulig å få kontakt, så vi skjønte etter hvert at han ikke var våken. Han så helt panisk ut og dette pågikk hver eneste natt. Som regel skjedde det først en gang mellom klokken 11 og 12 og så to - tre ganger til i løpet av natten.

Sjelden hos babyer

Skrikeepisodene fortsatte og da han var rundt ett år gammel tok de det opp med helsesykepleieren på helsestasjonen. Her fikk de vite at det kunne dreie seg om natteskrekk.

Dette er en tilstand som rammer cirka seks prosent av alle barn og mindre enn en prosent av voksne.

Ifølge professor Bjørn Bjorvatn hos Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ved Universitetet i Bergen, starter det gjerne i fireårsalderen og de fleste vokser det av seg før de blir tenåringer.

Ifølge Healthline.com er natteskrekk hos babyer sjelden, men det er rapportert ned i 18 måneders alder. Bjorvatn har ikke hørt om natteskrekk hos åtte måneder gamle babyer, men utelukker det ikke.

Han forklarer at natteskrekk skiller seg en del fra mareritt.

– Nattskrekk skjer fra den dype søvnen, i motsetning til mareritt som skjer ifra REM søvn. Det betyr at nattskrekk skjer tidlig i søvnperioden, oftest i løpet av en til to timer etter innsovning, mens mareritt skjer mot slutten av natten. Barnet vil vanligvis ikke huske nattskrekk-anfallet, mens et mareritt vil et barn huske og snakke om.

SKREMMENDE: - Når ungen din hyler så intenst at det høres ut som at noen mishandler ham, våkner du jo med høy puls, sier Heidi. FOTO: Privat
SKREMMENDE: - Når ungen din hyler så intenst at det høres ut som at noen mishandler ham, våkner du jo med høy puls, sier Heidi. FOTO: Privat Vis mer

Har forsøkt det meste

Heidi og Kent Steinar har forsøkt det meste for å roe sønnen under nattskrekk-anfallene.

– Vi fikk høre at vi helst bare måtte la ham bli ferdig, men det var så grufullt og vondt å se på at vi forsøkte å vekke ham uansett. De skriker jo som at det er noen som gjør noe forferdelig mot dem. Det var riktignok nesten umulig å vekke ham og om han våknet var han ganske forvirra og utskreket, forteller Heidi.

– Fordi vi så et mønster i tidspunktene for anfallene, ble vi anbefalt å forsøke å vekke ham før vi trodde de kom. Men det fungerte ikke og hvis han var helt hysterisk, nyttet ingenting. Vi måtte bare sitte ved siden av og forsøke å roe ham. Noen ganger kunne det bli verre om vi tok på ham, men det var veldig forskjellig fra gang til gang.

En teori blant foreldre er at mange inntrykk i løpet av dagen kan utløse natteskrekk. Heidi sier at det i deres tilfelle ikke stemmer.

– Tidligere var vi så slitne av søvnmangelen at vi ikke hadde energi til å være med på ting eller gjøre noe ekstra, så jeg vil ikke si at det ble så mange flere inntrykk. Han begynte heller ikke i barnehagen før han var 1,5 år gammel og natteskrekken startet jo lenge før det.

– Vi merket faktisk at anfallene ble færre på dager med mange inntrykk. For eksempel i jula hvor det var mye å se på og mye som skjedde. På slike dager hadde han det kanskje bare én gang i løpet av natten og jeg tror det skyldes at han var så sliten at han fikk en dypere søvn.

Ofte sliten dagen etter

Mange år med søvnmangel på grunn av natteskrekk har naturlig nok vært ganske slitsomt, både for foreldre og barn.

– Hvis han ble vekket kunne det være vanskelig å få ham til å legge seg til å sove igjen, han var derfor mye sliten. Selv på netter hvor han hadde styrt mye og ikke ble vekket, merket vi at han kunne være sliten og sur dagen etter.

– Han sov hos besteforeldrene sine når vi skulle noe, men noen ganger også for at vi skulle få sove ut. Det rare er at når han sover hos foreldrene mine, har han ikke natteskrekk.

Fra Teodor var cirka fem år gammel gikk de paniske skrikene over til mareritt og søvngjengeri. Nå hyler han ikke lengre, men snakker en del i søvne. Dagen etter husker han ganske mye av drømmene sine, noe han ikke gjorde da han hadde natteskrekk.

– Før vi fikk vite at dette var natteskrekk var jeg redd for at han hadde vondt. Når ungen din hyler så intenst at det høres ut som at noen mishandler ham, våkner du jo med høy puls og lurer på hva som skjer. Man ligger også konstant på vakt, så det er først de siste to-tre årene at jeg faktisk har fått et normalt søvnmønster igjen og kan slappe av, sier Heidi.

VOKSTE DET AV SEG: Teodors natteskrekk har nå gått over til mareritt og søvngjengeri. Selv om det også kan være veldig slitsomt, har hele familien fått bedre søvn. FOTO: Privat
VOKSTE DET AV SEG: Teodors natteskrekk har nå gått over til mareritt og søvngjengeri. Selv om det også kan være veldig slitsomt, har hele familien fått bedre søvn. FOTO: Privat Vis mer

Forverres av søvnunderskudd

Ifølge Bjorvatn vet man ikke sikkert hva årsaken til natteskrekk er, men siden det oppstår fra dyp søvn vil alle faktorer som øker dyp søvn også kunne trigge nattskrekk.

– Hvis man er på underskudd av søvn, vil dyp søvn øke, og dermed risikoen for nattskrekk. Det er derfor viktig å passe på at barnet får nok søvn – hver natt. Feber øker også risikoen, så febernedsettende om kvelden kan være nyttig, sier han.

Vekking før anfall kan hjelpe

Ifølge den ideelle amerikanske sykehuskjeden Mayo Clinic, kan det å vekke barnet cirka 15 minutter før det vanligvis har et anfall, være en effektiv metode for å behandle natteskrekk.

Bjorvatn bekrefter at dette er vist å kunne redusere natteskrekk, men metoden har en stor ulempe.

– Tanken er å vekke barnet før hendelsen skjer, og dermed redusere risikoen. Men problemet med denne behandlingen er jo at man vekker barnet, og dermed forstyrrer søvnen, noe som jo egentlig ikke er så lurt.

– Ved alle parasomnier, som nattskrekk er, anbefales det å ikke prøve å vekke eller riste barnet våkent, fordi det kan utløse aggressiv atferd. Dette gjelder nok spesielt voksne med slike plager, men generelt anbefales å snakke beroligende til barnet, og vente på at anfallet går over, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer