Natteskrekk

- Øynene hans var åpne, men det var umulig å få kontakt

Åtte måneder gammel begynte Teodor å våkne med paniske skrik.

NATTESKREKK: Teodor var ifølge foreldrene bare åtte måneder gammel da han begynte å få de første anfallene av natteskrekk. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
NATTESKREKK: Teodor var ifølge foreldrene bare åtte måneder gammel da han begynte å få de første anfallene av natteskrekk. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer
Publisert

– Vi bor i en enebolig med utleiedel og fryktet nesten at leieboerne skulle ringe barnevernet, fordi det var veldig intense hyl og skrik, forteller Heidi Vesterbukt (31).

Da sønnen Teodor (7) var åtte måneder gammel begynte han plutselig å våkne om natten med voldsomme hyl.

Skrikeepisodene kunne vare fra fem minutter til en halvtime, og for Heidi og ektemannen Kent Steinar (32) var det en skremmende opplevelse.

– Øynene hans var åpne, men det var ikke mulig å få kontakt, så vi skjønte etter hvert at han ikke var våken. Han så helt panisk ut og dette pågikk hver eneste natt. Som regel skjedde det først en gang mellom klokken 11 og 12 og så to - tre ganger til i løpet av natten.

Sjelden hos babyer

Skrikeepisodene fortsatte og da han var rundt ett år gammel tok de det opp med helsesykepleieren på helsestasjonen. Her fikk de vite at det kunne dreie seg om natteskrekk.

Dette er en tilstand som rammer cirka seks prosent av alle barn og mindre enn en prosent av voksne.

Ifølge professor Bjørn Bjorvatn hos Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ved Universitetet i Bergen, starter det gjerne i fireårsalderen og de fleste vokser det av seg før de blir tenåringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer